Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 12 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Zero waste leven tip #12: maak of koop een wormenhotel (als composthoop)

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Tip #12: schaf een wormenhotel aan (als composthoop) of maak ‘m zelf 

Als je aan de slag gaat met recyclen, kan je al je afval verdelen in verschillende categorieën als glas, plastic, papier. Daaronder vallen ook weer veel subcategorieën. Maar je houdt ook gft over: groente-, fruit- en tuinafval, zoals schillen van groenten en fruit, koffieprut, theebladeren en etensresten. Wat doe je daar eigenlijk mee?

In deze groep volg je alles over De Zero Waste Challenge

Koop of bouw een wormenhotel! Ja, je leest het goed. Het is een uit tenminste drie lagen opgebouwd ‘hotel’ waarin speciale wormen al jouw groene afval oppeuzelen. Met wat aarde, water en de juiste wormen is jouw gft-afval binnen een aantal maanden verdwenen. Dat is dus een stuk sneller dan composteren in je achtertuin, dat kan soms wel jaren duren. Daarnaast is een wormenhotel een goede oplossing voor als je in de stad woont en geen ruimte hebt voor een compostbak. Een wormenhotel past makkelijk op een balkon zonder veel ruimte in te nemen.

DIY wormenhotel

Er zijn al een aantal webshops waar je wormenhotels in allerlei soorten en maten kan aanschaffen. Sommige hebben zelfs een plantendeksel waardoor het net een bloempot lijkt. Toch is het een stuk goedkoper en leuker om ‘m zelf te bouwen. In deze YouTube-video zie je stap voor stap hoe je je eigen wormenhotel maakt.  Wat je heb je nodig?

  • Drie plastic bakken
  • Aarde
  • Compostwormen
  • Boor om gaatjes in de bakken te boren

Pas wel op, er mogen geen geen eier- en citrusschillen bij de wormen. Permacultuur Nederland legt hier alle ins en outs van het wormenhotel-proces uit.

Tip: check in jouw gemeente of er een wormenhotel in de buurt staat. Zo zijn er een aantal wormenhotels verspreid door Amsterdam waar de buurt gebruik van kan maken.

Meer lezen over De Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #12: maak of koop een wormenhotel (als composthoop)
Sluiten