Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 27 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Waarom het goed is om bitter te eten (terwijl het vaak niet lekker is)

Een zak chips is zo leeg en van een reep chocolade kunnen we moeilijk afblijven. Maar hunkeren naar rauwe andijvie doen we dan weer niet. Bittere smaken vinden we nou eenmaal niet zo lekker als zoete en zoute smaken. Toch zouden we vaker bitter moeten eten. Het smaakt misschien niet even lekker als chips of chocolade, het is wél een stuk gezonder.
Bitter is 1 van de 5 basissmaken (naast zoet, zout, zuur en umami) die door de tong waargenomen kunnen worden. Onder andere witlof, gember, rucola, kurkuma, dille en grapefruit hebben een bittere smaak.

De kans dat deze producten op je favorietenlijstje staan is klein. We zijn het van jongs af aan niet gewend om bitter te eten en vinden het daardoor niet zo lekker. Maar wil je een gezond lichaam, dan zou je toch eens wat vaker bitter moeten eten.

Wees niet bitter, eet gewoon bitter

Een oud boerengezegde zegt het al: bitter in de mond, maakt het hart gezond. En dat geldt gelukkig niet alleen voor het hart, maar voor het hele lichaam. Onderzoek laat zien dat bittere voedingsmiddelen het tegenovergestelde effect hebben op onze meridianen (energiebanen) als suikerhoudende voedingsmiddelen, omdat het zowel honger als bloedsuiker stabiliseert.

Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

Ook de lever is grote vrienden met bittere voeding. Bitter eten ontgift onmiddellijk en bevordert de natuurlijke reiniging van de lever. Het geeft calcium, kalium, magnesium, foliumzuur, vezels en plantaardige natrium aan het lichaam af.

Daarnaast activeert bittere voeding de spijsvertering en darmwerking. Door de intensieve smaak van bitter eten worden speeksel en spijsverteringssappen in de mond actief. Enzymproductie en galstroom wordt gestimuleerd, waardoor we sneller een verzadigd gevoel hebben.

Genoeg redenen om een zoete of hartige snack te verruilen voor rauwe andijvie dus.

Meer over voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️