Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 30 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Planttherapie: zo krijg je minder stress en word je blijer

Dat planten en veel groen om ons heen rustgevend werken, weten we. Maar wist je dat actief bezig zijn met planten wonderen kan doen voor je mindset en geluksgevoel? En het mooie is: voor een goede dosis planttherapie hoef je de deur niet uit.

Nu de dagen donkerder worden en ons sociale leven dankzij de coronamaatregelen helaas vrij beperkt is, kampen velen van ons met gevoelens van somberheid, stress of lusteloosheid. Bij de een is dat heftiger dan bij de ander, maar feit is dat het in deze tijden lastiger is om jezelf op te vrolijken dan in de zomer, als de terrassen vol zitten en er elk weekend iets leuks is te doen.

Mood lift dankzij planttherapie

Gelukkig is er een simpele manier om je mood te verbeteren, óók als je helemaal in je uppie bent en de deur niet uitkan. Planttherapie! Uit onderzoek blijkt dat actief met planten bezig zijn, goed is voor de geest. Planten hebben een therapeutische werking op mensen. Niet alleen als we ze in huis hebben staan, maar vooral als we ze daadwerkelijk verzorgen.

Met je handen in de aarde wroeten, een plant verpotten, een nieuw plantje in een mooie pot zetten, dorre bladeren kortwieken, water geven: het doet wonderen voor je gemoedstoestand. Tuinieren voor de geest, dus. Of je nu worstelt met een bepaald probleem, je onrustig voelt of misschien gewoon wat ontspanning zoekt: het werkt dus om je hoofd leeg te maken met een zelfgecreëerde planttherapiesessie.

Plan een uurtje in waarin je je helemaal gaat richten op de planten in je huis. Investeer in wat mooie, nieuwe exemplaren of plant zelf zaadjes en wacht tot ze gaan groeien. Door je te focussen op de planten, maak je je hoofd automatisch leeg. Je bent even helemaal in het moment – en laat juist daar nu ruimte ontstaan om te relaxen en je mind even te ‘resetten’!

planttherapie

Meer rust, meer creativiteit

Van planten is bewezen dat ze je leven aangenamer maken, zelfs als het maar een paar stuks zijn die op je vensterbank of in de hoek van je woonkamer staan. Ook als je geen groene vingers hebt, is het echt een fluitje van een cent om planten in huis te verzorgen. Eigenlijk zijn water, licht en wat liefde het enige dat ze nodig hebben! Hoe meer aandacht je aan je planten besteedt, des te meer gevoel zul je ontwikkelen voor wat welke plant wanneer nodig heeft. Cliché, maar waar: wat je erin stopt, krijg je terug.

Als je dan toch bezig bent, vergeet dan niet om je thuiswerkplek van planten te voorzien. Al zijn het maar een paar kleine plantjes, onbewust zorgen ze voor meer creativiteit, productiviteit én meer rust. Je raakt dus minder snel va slag door deadlines of lastige werktelefoontjes.

Ook fijn: planten zorgen voor een goede luchtkwaliteit in je huis. Extra belangrijk nu we minder vaak naar buiten gaan. Een slechte luchtkwaliteit in huis, bijvoorbeeld door een te lage luchtvochtigheid, kan zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en luchtwegklachten. Planten lossen dat op!

Planttherapie

Neem regelmatig een plantpauze

Planttherapie heeft het beste effect als je regelmatig de tijd neemt voor een ‘plantpauze’. Zeker als je mentaal werk doet, is het goed voor je bloeddruk en zenuwstelsel om af en toe ‘actieve interactie’ met kamperplanten te hebben. Oftewel: geef ze vaak even wat liefde. Hoe vaker je dit doet, des te meer je zal gaan merken dat je rustiger wordt, je minder somber voelt en dat je meer ruimte hebt voor nieuwe ideeën.

Last but not least: alle planten, dus ook jouw eigen kamerplanten, zijn een manier om in contact te komen met de natuur. Aarde omwieden, stof van de bladeren vegen, plantvoeding toedienen: het zijn hele kleine handelingen die jou op dat moment in staat stellen om even te ‘verstillen.’ Zo kom je makkelijker op de plek waar je emoties zijn, je instinct en je behoeften.

Je brein kan dat eventjes ‘uit’ en de gedachtenstroom komt makkelijker tot stilstand. lastige beslissingen worden minder lastig, omdat je makkelijker voelt en weet wat goed voor je is als je meer in contact staat met jezelf. Klinkt zweverig misschien, maar geloof ons: probeer het eens uit, geef het wat tijd en je snapt wat we bedoelen.

In samenwerking met Mooiwatplantendoen.nl

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Planttherapie: zo krijg je minder stress en word je blijer
Sluiten