Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 7 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

5 wetenschappelijk bewezen feiten over een orgasme krijgen

Seks is ondertussen gelukkig al lang geen taboe meer (of althans, een stuk minder). Maar hoewel de meeste mensen er geen problemen mee hebben om over seks te praten, bestaan er toch ook nog heel wat misvattingen over het onderwerp. Kijk maar naar orgasmes: een fenomeen waarvan iedereen wel weet wat het is, maar waar we tegelijkertijd ook bitter weinig vanaf weten, zeker op wetenschappelijk niveau.

Tijd om dat te veranderen.

Wetenschappelijk bewezen feiten over orgasmes

Kende jij deze wetenschappelijke feiten bijvoorbeeld al?

1. Vrouwen krijgen niet moeilijker orgasmes

Hoewel het bewezen is dat vrouwen minder vaak orgasmes krijgen dan mannen, is dat fenomeen niet biologisch van aard. Dat wil zeggen dat het niet in de vrouwelijke natuur zit om minder snel tot een orgasme te komen in vergelijking met mannen.

De kunst, problemen én taboes van het vrouwelijk orgasme

Toch is het zo dat vrouwen minder vaak orgasmes hebben in vergelijking met mannen – de zogenaamde orgasmekloof. De oorzaak is hier echter cultureel van aard en heeft dat onder meer te maken met het gebrek aan aandacht dat er wordt geschonken aan de anatomie van de interne structuur van de vagina en met name de clitoris.

2. Seksuele educatie helpt

Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen die les kregen over de orgasmekloof, nadien méér orgasmes rapporteerden dan een groep vrouwen die een les kregen over menselijke seksualiteit in het algemeen.

Dit wijst op het belang van kennis en over de kracht van onderwijs. Het kan zomaar je seksueel levenskwaliteit veranderen!

3. Vrouwen kunnen ook in hun slaap klaarkomen

Iedereen weet dat mannen tijdens hun slaap orgasmes kunnen krijgen, maar hoe zit dat bij vrouwen? Niet veel anders, zo blijkt.

Seksexpert Emily Morse verduidelijkt: “tijdens de REM-slaap is het mogelijk dat een levendige seksuele droom zorgt voor meer bloeddoorstroming naar de vagina. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat vrouwen een orgasme krijgen tijdens hun slaap.”

4. Niet elk orgasme is seksueel van aard

Hoewel orgasmes bijna altijd in de context van seks worden genoemd, blijken ze ook te kunnen optreden bij niet-seksuele prikkels. Turbulentie, massages, bevallen of borstvoeding bijvoorbeeld.

In plaats van orgasmes eenzijdig te linken aan seksualiteit, is het correcter om te ze zien als een reeks neuropsychologische processen die optreden als reactie op stimulatie. Die stimulatie gaat dus verder dan alleen het seksuele.

5. Bijna 50 procent van de mannen herkent het orgasme van hun vrouw niet

In een recente studie met 1600 heteroseksuele, getrouwde mannen, bleek dat 43 procent van de mannen niet correct kon benoemen wanneer hun vrouwelijke partner een orgasme heeft of niet. Die groep mannen vermoedde dat hun vrouw veel vaker tot een orgasme kwam dan in werkelijkheid bleek.

Heel onbegrijpelijk is dat niet: bij vrouwen is er vaak geen fysiek bewijs van klaarkomen (in tegenstelling tot bij mannen). Communicatie is de enige manier om hier zekerheid over te creëren.

The Sex Issue: hoe ‘edging’ je orgasme nog intenser kan maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️