Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 27 mei 2019

Is meditatie niks voor jou? Dan kun je ook dit doen

Meditatie wordt vaak gezien als de sleutel tot balans en rust. Het zou je binnen de kortste keren weer helemaal zen maken. Maar wat nou als meditatie niks voor jou is? Wat nou als je op zoek bent naar een quick fix om te ontspannen maar geen behoefte hebt om in kleermakerszit op de grond te zitten, om vervolgens een kwartier lang je gedachten te observeren?

Tegen al deze mensen wil ik zeggen: I get you. Een tijdje terug probeerde ik voor het eerst in mijn leven te mediteren (40 dagen achter elkaar). Hoewel ik het een leuk experiment vond kwam ik tot de conclusie dat meditatie op dit moment niet aan mij besteed is. En dat is prima. Gelukkig zijn er ook andere manieren om te ontspannen in een moment van crisis.

Volgens Elizabeth McCourt van Mindbodygreen is er een oplossing die veel simpeler is en toegankelijker voor de massa: ademhalen.

Kleine moeite, groot effect

Ademhalen is iets waar we eigenlijk helemaal niet over nadenken. Het gaat gewoon automatisch. Maar om te kalmeren en de focus terug te vinden op een moment dat je die verloren hebt moet je leren om gericht adem te halen. Er zijn veel verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt proberen (zie ook het artikel over Transformational Breath). McCourt raadt aan om – op het moment dat je je niet gefocust of angstig voelt – even te stoppen met hetgeen je bezig was en 3 diepe ademhalingen te nemen; in door de neus en uit door de mond.

Dit vind je vast ook interessant: De wetenschap bewijst: ademhaling kan je stresslevel beïnvloeden.

Het idee dat ademhalen eenzelfde effect teweeg kan brengen als meditatie is niet uit de lucht gegrepen. Uit recent onderzoek van de Stanford-universiteit blijkt dat er neuronen in de hersenen zijn die ademhaling koppelen aan onze gemoedstoestand. Door een paar keer diep adem te halen kunnen deze neuronen worden geactiveerd om je te laten ontspannen. En zo kun je dus zonder meditatie je stemming veranderen.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Is meditatie niks voor jou? Dan kun je ook dit doen
Sluiten