Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 27 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Is meditatie niks voor jou? Dan kun je ook dit doen

Meditatie wordt vaak gezien als de sleutel tot balans en rust. Het zou je binnen de kortste keren weer helemaal zen maken. Maar wat nou als meditatie niks voor jou is? Wat nou als je op zoek bent naar een quick fix om te ontspannen maar geen behoefte hebt om in kleermakerszit op de grond te zitten, om vervolgens een kwartier lang je gedachten te observeren? Tegen al deze mensen wil ik zeggen: I get you. Een tijdje terug probeerde ik voor het eerst in mijn leven te mediteren (40 dagen achter elkaar). Hoewel ik het een leuk experiment vond kwam ik tot de conclusie dat meditatie op dit moment niet aan mij besteed is. En dat is prima. Gelukkig zijn er ook andere manieren om te ontspannen in een moment van crisis.

Waarom mediteren extra belangrijk is nu de wereld op z’n kop staat

Volgens Elizabeth McCourt van Mindbodygreen is er een oplossing die veel simpeler is en toegankelijker voor de massa: ademhalen.

Kleine moeite, groot effect

Ademhalen is iets waar we eigenlijk helemaal niet over nadenken. Het gaat gewoon automatisch. Maar om te kalmeren en de focus terug te vinden op een moment dat je die verloren hebt moet je leren om gericht adem te halen. Er zijn veel verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt proberen (zie ook het artikel over Transformational Breath).

Mediteren met je ogen open: zo doe je dat

McCourt raadt aan om – op het moment dat je je niet gefocust of angstig voelt – even te stoppen met hetgeen je bezig was en 3 diepe ademhalingen te nemen; in door de neus en uit door de mond.

Het idee dat ademhalen eenzelfde effect teweeg kan brengen als meditatie is niet uit de lucht gegrepen. Uit recent onderzoek van de Stanford-universiteit blijkt dat er neuronen in de hersenen zijn die ademhaling koppelen aan onze gemoedstoestand.

Door een paar keer diep adem te halen kunnen deze neuronen worden geactiveerd om je te laten ontspannen. En zo kun je dus zonder meditatie je stemming veranderen.

Mediteren: je ademhaling is het allerbelangrijkste en dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️