Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 22 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Woon je aan zee? Dan ben je sneller gelukkig

Aan zee wonen is heerlijk: mooie zonsondergangen, frisse zeelucht, in slaap vallen met het geluid van de golven en de leukste strandfeestjes in de zomer. En leven op het strand is niet alleen gezond voor je omdat je meer buiten bent, het is ook positief voor je geest. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dichtbij een ‘blue space’ wonen een heel positieve bijdrage kan leveren aan je mentale gezondheid. Dit is onderzocht in Nieuw-Zeeland, wat natuurlijk de perfecte plek is voor zo’n studie. De onderzoekers keken naar de hoofdstad, Wellington, waar een half miljoen mensen wonen. Deze stad is bijna omringd door zee. Er werd allemaal informatie verzameld, waarbij de focus lag op zichtbare blauwe en groene plekken.

Minder stress

Deze informatie werd vergeleken met de resultaten van een nationaal gezondheidsonderzoek, waarin onder andere angstklachten en stemmingsstoornissen waren opgenomen. Wat bleek? Blauwe uitzichten (lees: zee) worden sterk geassocieerd met minder psychologische stress, zelfs nadat de ervaringen van de deelnemers zijn gecontroleerd met gezondheid, welzijn, leeftijd, gender en criminaliteit in hun buurt.

Wonen aan zee werkt dus heel sterk door op het geluk van mensen, schrijft ook de Washington Post. In de Gallup-Healthways Well-Being Index, een meting voor het welzijn van inwoners van Amerika, staat Hawaii bijvoorbeeld op nummer één. En wat heb je veel op Hawaii? Juist: strand.

Dit vind je vast ook interessant: Hoe onze hersenen veranderen als we buiten zijn.

Een groene omgeving vs. een blauwe omgeving

Sowieso is natuur altijd heel goed voor je, maar de zee heeft zo z’n eigen voordelen. Verassend genoeg had een blauwe spot in het eerste ondezoek namelijk een nog sterker positief effect dan een groene omgeving. OftewelL je kunt beter naar zee gaan dan naar een park als je je stress levels wilt verlagen. De onderzoekers denken dat dit komt omdat de blauwe omgevingen in hun onderzoek compleet natuurlijk zijn, terwijl de groene omgevingen vaak ook industriële componenten hebben, bijvoorbeeld gebouwen. Ze zeggen er dus wel bij dat de resultaten misschien anders waren geweest als ze alleen hadden gekeken naar bijvoorbeeld bossen.

Het positieve effect van de zee kan op allerlei manieren worden ingezet. Voor een andere studie zijn ze al gaan experimenteren met de fysieke voordelen van een strandleven. Zo deden ze bijvoorbeeld een experiment waarbij mensen in een tandartskamer naar een virtuele zee konden kijken, om zo een beetje tot rust te komen. De eerste uitkomst hiervan was dat mensen zelfs minder pijn voelen door een strandachtige setting.

Het moge duidelijk zijn: life’s just better at the beach. 

Meer gezondheidstips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Woon je aan zee? Dan ben je sneller gelukkig
Sluiten