Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 12 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo blijf je als vrouw veilig op straat (en het is simpeler dan je denkt)

Anno 2024 zijn vrouwen helaas nog steeds niet altijd veilig op straat. Ze worden namelijk vaak genoeg lastiggevallen of zelfs aangevallen door mannen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je te verdedigen. Maar wist je ook dat er, volgens TikTok, effectieve manieren zijn om te voorkomen dat je een doelwit wordt?

Alex Taylor studeert psychologie en forensische psychologie en deelt op TikTok video’s met tips hoe vrouwen veilig kunnen blijven op straat.

Onderzoek onder gewelddadige mannen

Ze deelt in een van haar TikTok video’s dat de manier waarop je loopt, hoe bizar het ook klinkt, kan bepalen hoe groot het risico is dat je wordt aangevallen. Dit wijst een onderzoek uit dat is gehouden onder verschillende mannen die gewelddadige misdaden hebben gepleegd en daarvoor vastzitten.

https://www.tiktok.com/@alextaylorrc/video/7351557233332735275

De mannen kregen verschillende video’s met vrouwen erin te zien en mochten aangeven wie ze als eerste als doelwit zouden kiezen voor een aanval. En wat bleek, een paar vrouwen werden unaniem gekozen.

Taylor geeft aan dat in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, uiterlijke kenmerken helemaal niet van belang waren. Het belangrijkste was de manier waarop ze liepen en zich bewogen in het openbaar.

Maar of het nou gaat om de manier hoe je loopt of hoe je eruit ziet, het is uiteraard nooit je eigen schuld dat je wordt aangevallen.

De manier van lopen

De vrouwen die door de mannen als doelwit werden gekozen liepen op een ongemakkelijke manier. Ze zetten te kleine stappen voor hun lichaam, liepen langzaam en hun armen hingen aan de zijkant of waren gekruist. Ze hadden hun hoofd naar beneden gebogen en keken niet naar hun omgeving. De mannen vonden deze vrouwen een makkelijke prooi omdat ze bang en gespannen leken en makkelijker te overvallen waren aangezien ze niet om zich heen keken. Ze kwamen op de mannen over als zwakke en fragiele vrouwen.

Andere vrouwen werden gekozen omdat ze juist te grote stappen voor hun lichaam zetten. Hun armen zwaaiden naar de zijkant en het lopen zag er eveneens ongemakkelijk uit. Hierdoor dachten de mannen dat deze vrouwen onhandiger zouden zijn en een slechtere coördinatie zouden hebben. Om deze reden zouden ze zich, volgens de mannen, minder goed kunnen verdedigen.

Vrouwen stralen zelfverzekerdheid uit

De vrouwen die niet gekozen werden, zetten natuurlijke stappen en bewogen zich op een manier die past bij hun lichaam. Ook liepen ze even snel als de mensen in hun omgeving en waren ze zich bewust van wat er om hen heen gebeurde. Ze straalden zelfverzekerdheid uit en hadden hun schouders naar achteren en kin omhoog. In de ogen van de mannen waren zij een minder makkelijk doelwit en zouden ze zich beter kunnen verdedigen.

Zo blijf je veilig

Realiseer je dat niemand het recht heeft om jou aan te vallen. Nooit! De manier waarop jij beweegt, is geen reden om als prooi bestempeld te worden. Maar als je bang bent op straat en ook tijdens een zelfverdedigingscursus, wordt er je geleerd dat je zo natuurlijk mogelijk kunt lopen om je als vrouw veilig te voelen. Wees je bewust van je omgeving, blijf rustig en relaxed maar wel met een zelfverzekerde houding.

Women don’t owe you pretty: over modern feminisme

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️