Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 31 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Women don’t owe you pretty: over modern feminisme

Toen de 22-jarige Florence Given vorig jaar haar eerste boek uitbracht, werd het binnen no-time een wereldwijde bestseller. Women don’t owe you pretty is een betoog voor het moderne feminisme, waarin weergaloos wordt afgerekend met conservatieve opvattingen. De bekende, maar nog steeds actuele onderwerpen zoals seksisme, schoonheidsidealen en de male gaze worden uitgediept en verrijkt met inzichten over kleur, relaties en consent.

Inmiddels is Women don’t owe you pretty ook naar het Nederlands vertaald (al is de titel hetzelfde gebleven) en hebben we uitgezocht waarom iedereen zo enthousiast is over dit boek.

Vooral jezelf zijn

Met meer dan 600.000 volgers op Instagram, een eigen merchandise collectie en een award van Cosmopolitan, kan je wel zeggen dat Florence Given een echte influencer is. In haar debuut neemt de Britse illustrator en feminist je mee op een reis, die de manier waarop je naar de wereld kijkt voorgoed verandert. Scherp en to the point legt ze de dingen bloot die ons allemaal beklemmen.

Bedrock Talks: over feminisme en gelijkheid met Milou Deelen

Deze bestseller laat je inzien dat je het niemand verschuldigd bent iemand anders te zijn dan wie je bent. In tegenstelling tot veel andere boeken over feminisme, waarin gepraat wordt over ‘krachtig’ en een ‘girl boss’ zijn, moedigt Florence haar lezers aan om vooral een authentieke versie van zichzelf te zijn. En alles wat zelfliefde in de wegstaat, wordt aan de kant geschoven.

Identiteit ontleden

“Mooi zijn is niet iets wat je móét voor je vriend, man, of partner, of voor je collega’s, en je hoeft het al helemaal niet te zijn voor zomaar elke man op straat. Je hoeft niet mooi te zijn voor je moeder, niet voor je kinderen en niet voor de samenleving in het algemeen. Schoonheid is geen huur je betaalt voor het plekje dat vrouwelijkheid wordt genoemd.”

5 x inspirerende boeken over het feminisme die je echt gelezen moet hebben

Zo begint het boek. Het is een quote van Erin McKean en de inspiratie geweest voor de titel van het boek. Het was het begin van het zelfonderzoek van Florence, waarbij ze haar identiteit laagje voor laagje heeft ontleed. Ze besefte hoezeer haar eigenwaarde werd bepaald door haar aantrekkelijk voor mannen. In het boek neemt ze je mee in haar groeiproces en dat is mega inspirerend (zeker als je bedenkt hoe jong ze is!).

De 5 belangrijkste lessen uit het boek

Florence schetst diverse situaties waar je als vrouw tegenaan kunt lopen en wat daar niet oké aan is. Daarnaast deelt ze persoonlijke ervaringen, wat ze daarvan geleerd heeft en hoe ze de dingen anders is gaan doen. We delen onze 5 belangrijkste lessen uit het boek:

1. Je bent de liefde van je eigen leven

In een wereld die vrouwen vertelt dat ze ijdel zijn op het moment dat ze aangeven van zichzelf te houden, kan het lastig zijn zelfliefde te voelen, ervaren en accepteren. Door het vanuit een ander perspectief te bekijken, kunnen we werken aan de relatie die we met onszelf hebben, zonder onze pijnpunten op anderen te projecteren.

Leer van jezelf houden en te vermijden dat je afhankelijk bent van de waardering van anderen om je heel te voelen. Jij bent namelijk de liefde van je eigen leven en in een relatie zou je een ander ook aanmoedigen het beste van zichzelf te zien. Waarom doe je dat niet bij jezelf?

Mannen profiteren ook van feminisme (misschien zelfs wel meer dan vrouwen)

2. Plaats mensen niet langer op een voetstuk

We hebben het allemaal weleens gedaan: iemand op een voetstuk geplaatst. Maar door dit te doen geef je de ander een teken dat je ze hoger plaatst dan jezelf. Daarnaast houd je er bepaalde verwachtingen op na, waar zij op hun beurt aan willen voldoen. Van welke kant je het ook bekijkt, die verhoging is nergens goed voor.

Leer hoe je het voetstuk wegwerkt, door de kwaliteiten in jezelf te vinden (of te ontwikkelen) die je in een ander bewondert. Ze houden je de grootheid voor die al in je zit. Haal daar je kracht uit.

3. De vrouw is geen traktatie voor de ‘male gaze’

“Er zijn vaak momenten dat ik me oprecht niet veilig voel in mijn eigen lichaam“, schrijft Florence. Haar gevoelens zijn toe te schrijven aan de jarenlange ‘male gaze’ waar ze onder gebukt gaat. Maar iedereen die hiermee te maken heeft zal merken dat deze ‘lens’ je slechts uitgeput achterlaat. Je bent niet op de wereld gezet voor het entertainment of het plezier van mannen, knoop dat in je oren. Vind je weg naar interesses en uitingen vanuit je eigen perspectief.

Waarom we allemaal feminist zouden moeten zijn

4. Zijn zij intimiderend of laat ik mij intimideren?

Je geïntimideerd voelen heeft niet zoveel te maken met het gedrag van anderen als de projectie van jezelf. Op het moment dat jij niet lekker in je vel zit, kan bijvoorbeeld een opmerking op een bepaalde manier binnenkomen die je intern in elkaar doet krimpen.

Door je authentieke zelf te zijn én te blijven, zul je merken dat iedereen aan projectie doet, maar de boodschap op een andere manier bij je binnenkomt. Daarnaast leer je erkennen welke gevoelens en gedachtes van jezelf zijn en welke tot je gesprekspartner toebehoren.

Hoe we als vrouwen elkaar het beste feedback kunnen geven

5. Hou van seks, haat seksisme en fake nooit een orgasme

‘Mannen houden meer van sex dan vrouwen.’ Hoe lang wordt ons dit al verteld? Dit narratief zorgt ervoor dat in een heteroseksuele relatie het plezier van de man boven dat van de vrouw wordt geplaatst. Deze denkwijze normaliseert het idee dat wij ‘passieve deelnemers’ zijn in de slaapkamer, en niet mensen die evenveel van de ervaring horen te genieten. Dit zorgt er ook voor dat vrouwen met regelmaat een orgasme faken. (de orgasme-kloof is REAL!)

Maar het overslaan of nabootsen van jouw hoogpunt is zonde van je tijd en geeft het signaal af dat je akkoord gaat met de onderwaardering van jou als persoon en vrouw. Dat doen we niet meer, dus leer wat je lekker vindt. En als je partner je niet naar een O-moment kan brengen, neem dan het heft in eigen handen.

Lees het boek vooral ook zelf, misschien haal jij er weer andere lessen uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️