Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 1 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de slimste dieren ter wereld

Mensen zijn de slimste wezens op aarde, maar van trouwe viervoeters zoals honden of katten is inmiddels ook bekend dat het sociale en intelligente dieren zijn. Zo zijn honden dol op hun baasjes! Maar wist je dat andere dieren, waarvan je het misschien niet direct verwacht, ook heel slim kunnen zijn?

Wat bedoelen we precies met intelligentie? Dat is soms lastig te definiëren. In de wetenschap betekent intelligentie dat je de vaardigheid hebt om goed problemen op te kunnen lossen, goed te kunnen leren, en het vermogen hebt om kennis en ervaring toe te passen bij het oplossen van problemen. Deze slimme dieren blinken daar zeker in uit.

De slimste dieren ter wereld

Moeilijke rekensommen oplossen is misschien nog wat te hoog gegrepen voor dieren. Toch zijn deze dieren zeer intelligent.

Kraaien

Verrassend? Misschien had je het niet verwacht, maar toch zijn deze vogels behoorlijk slim. Niet alleen weten kraaien hun voedsel terug te vinden na het te hebben verstopt, ze weten ook nog eens hoe lang het ondergronds houdbaar is. Ook leuk: ze vliegen soms bewust dichtbij auto’s. Noten die ze zelf niet kunnen openbreken, gooien ze op de weg. Auto’s doen het klusje dan mooi voor hen.

Deze invloed heeft de maan op het gedrag van planten en dieren

Chimpansees

Chimpansees kunnen heel veel leren. Ze gebruiken gereedschappen, ze kunnen probleemoplossend denken en ze zijn zelfs in staat om gebarentaal aan te leren. Die computerspelletjes die ze ook kunnen spelen is daarbij vergeleken kinderspel. Zo kunnen we nog wel even doorgaan!

Olifanten

Misschien wist je het al, maar olifanten hebben een goed geheugen. Ook sociaal zijn is geen probleem voor een olifant. Ze leven erg mee met leden van hun eigen groep en wanneer een andere olifant overlijdt, rouwen ze echt. De kudde neemt dan afscheid van de olifant.

Dolfijnen

Naast speels en sociaal, zijn dolfijnen ook sluw. Ze kunnen bendes vormen en anderen treiteren. Een leuker nieuwtje: ze herkennen zichzelf in de spiegel, en gebruiken karakteristieke geluidjes om elkaar te roepen, die onderzoekers vergelijken met namen.

Naar de dierentuin gaan: wel of niet oké?

Octopussen

Het hebben van acht armen komt van pas. Een octopus draait zo een potje open, en hij kan zijn vondsten in de zee zowel voor vermaak als voor iets nuttigs gebruiken, zoals een schuilplaats. Hij heeft een goed lange– en kortetermijngeheugen. Het leukste aan de octopus is misschien wel dat hij van kleur verandert om te communiceren.

Ratten

Ratten zijn uitgebreid bestudeerd door wetenschappers, het bekendste experiment is misschien wel de ‘Skinner Box’ van B.F. Skinner, waarbij een rat of gestraft of beloond wordt na het tonen van bepaald gedrag. Zo weten we dat de rat slim is. Hij krijgt dingen als de uitgang van een doolhof vinden en zijn neus gebruiken om gevaar op te sporen makkelijk voor elkaar. Ook zijn ze erg sociaal.

Spiritueel leider Eckhart Tolle komt met een nieuw boek over… huisdieren (en wij zijn fan!)

Wat intelligentie betreft, moet je deze dieren dus zeker niet onderschatten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️