Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven News 26 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Good News Monday: door deze uitvinding zijn dolfijnen in shows niet meer nodig

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: een uitvinding die ervoor zorgt dat dolfijnen niet meer hoeven worden opgesloten.

Een dolfijnenshow ziet er spectaculair uit. Dolfijnen die op hetzelfde moment uit het water springen, een salto of twee doen en weer perfect in het water landen is natuurlijk ongelofelijk bijzonder om te zien. Toch realiseren gelukkig steeds meer mensen zich dat er heel wat dierenleed kleeft aan zo’n dolfijnenshow. Om dat dierenleed tegen te gaan, komt het Amerikaanse bedrijf Edge Innovations nu met een oplossing.

Dolfijnenshows en dierenleed

Er hangt een grote keerzijde aan zulke dolfijnenshows. Zo hebben dolfijnen niet genoeg ruimte om te zwemmen. Een dolfijn is van nature een lange afstandsdier; per dag legt een dolfijn het liefst zo’n 50 tot 80 kilometer af. Je begrijpt hoe frusterend het leven in een aquarium moet zijn…

Lees ook: Dit is er mis met olifant rijden in Thailand (of op de foto gaan met tijgers)

Ook doen dolfijnen de kunstjes helaas niet uit vrije wil. In dolfinaria worden de dolfijnen met vis omgekocht. Daarnaast zijn dolfijnen bijzonder intelligente en sociale dieren. Ze hebben complexe (familie)banden en kunnen interactie onderhouden met honderden dieren. In de aquarium is dit helaas niet mogelijk.

De shows en het verblijf leveren de dolfijnen dus veel stress op. 

Robotdolfijnen als oplossing

Dan nu het goede nieuws: de oplossing waar het Amerikaanse bedrijf mee komt is een robotdolfijn. Eentje die goed kan zwemmen, net zo kan lachen en zelfs kunstjes kan doen. De robot is zo levensecht dat het bijna niet te onderscheiden is van een echte dolfijn.

Daarom zijn volgens de makers de robotdolfijnen ook geschikt voor dierentuinen en dolfijnenparken.

De bouw van de robot heeft meer dan 20 jaar geduurd. De eerste versie van de robot debuteerde in 1999 in Disney World Orlando. Inmiddels is de robot een stuk uitgebreider en levensechter geworden. Zo levensecht dat het Edge Innovations de robotdolfijnen op de markt wil brengen.

Er zijn overigens al een aantal robots verkocht aan Chinese parken. Zij willen de bezoekers uiteindelijk met de robotdolfijnen laten zwemmen.

Meer over robots: Wat gebeurt er als robots ons werk overnemen?

Toekomst voor robotdieren

De makers (die trouwens ook de orka in de film Free Willy hebben gemaakt) zien grote mogelijkheden voor de toekomst. Als eerste hopen ze dat de robotdolfijnen de echte dolfijnen kunnen vervangen, zodat echte dolfijnen niet meer opgesloten hoeven te zitten, maar vrij in de zee kunnen leven.

Maar dat is niet hun enige toekomstdroom. In de toekomst hopen ze allerlei dierenrobots te kunnen ontwikkelen. Ook dieren die al uitgestorven zijn, zoals dinosauriërs of levensechte fantasiedieren, zoals draken die echt vuurspuwen.

Een robotdolfijn die ervoor zorgt dat echte dolfijnen met pensioen kunnen. Dat is geweldig nieuws, zowel voor liefhebbers van dierenshows als dierenactivisten.

Fijne maandag!

Lees meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Good News Monday: door deze uitvinding zijn dolfijnen in shows niet meer nodig
Sluiten