Kiara Louis
Kiara Louis Mind 7 mrt 2019

Chimpansees kunnen soms beter tellen dan wij (ja, echt)

Hoewel we het heel leuk vinden om onze katten te observeren, weten we maar weinig van dieren af. Jammer, aangezien ze zo nu en dan heel interessant zijn. Wist je bijvoorbeeld dat sommige dieren beter kunnen tellen dan wij mensen? Jarenlang werd gedacht dat alleen de mens genoeg grijze massa had om in hoeveelheden te denken. Maar dat idee is de laatste eeuw aan het veranderen, blijkt uit een artikel in The New York Times. Hoe zit het precies?

Laten we eerst kijken naar de diersoort die best wel op de mens lijkt, de chimpansee. Deze mensapen zijn niet alleen heel sociaal zijn, maar kunnen ook goed met cijfers overweg. Zo kunnen ze de nummers 1 tot en met 9 toekennen aan een groep met objecten. Denk aan drie vierkanten met het nummer 3, vijf vierkanten met het nummer 5 en ga zo maar door. Chimpansees kunnen deze genummerde figuren dus ook in de goede volgorde zetten.

Het bizar goede (apen)geheugen

Maar het gaat nog verder. Jonge chimpansees zijn namelijk bizar goed in het onthouden van nummers. In een experiment lieten de onderzoekers 210 milliseconden ‘lang’ willekeurige cijfers zien op een scherm. Een keer knipperen en ze waren weer weg. De nummers werden vervolgens bedekt met witte vierkantjes.

Wat bleek? De jonge apen konden deze nummers uit hun hoofd in de goede volgorde aanraken! Het vierkant met een 3 erop, raakten ze bijvoorbeeld als derde aan. Je wilt dus geen olifantengeheugen hebben, maar een apengeheugen, blijkt hieruit.

Dit is dé methode om namen (en tal van andere dingen) te onthouden

Homo sapiens vs. chimpansee

Mocht je nou denken dat jij dit ook wel zou kunnen: nope, je hoeft het niet eens te proberen. Onderzoekers van de Kyoto University hebben onze vermogens getest en concludeerden dat het anatomisch onmogelijk is om de chimpansee te evenaren qua tellen.

Hieruit blijkt maar weer dat wij als mens ook op cognitief vlak niet altijd superieur zijn aan bepaalde diersoorten. We kunnen in ieder geval niet opboksen tegen jonge chimpansees als het gaat om ons kortetermijngeheugen qua cijfers, maar wie weet wat dieren nog meer beter kunnen dan wij?

Train je hersenen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Chimpansees kunnen soms beter tellen dan wij (ja, echt)
Sluiten