Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 15 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Met dieren communiceren? Het kán (en wel zo)

Gesproken taal is dé manier van communiceren voor mensen. Toch bestaan er nog veel meer vormen van communicatie. Van lichaamstaal tot doventaal, maar ook communiceren met dieren. En dat gaat verder dan gesproken taal, zoals wij dat kennen. Wil je leren communiceren met dieren? Het kán.

Communiceren met dieren? Dat klinkt haast te gek om waar te zijn. Tóch zijn er manieren waarop we ons bewustzijnsniveau meer kunnen afstemmen op dieren en ze beter kunnen leren begrijpen.

Wakker jouw inner Cesar Millan aan en leer ook met dieren communiceren.

Hoe communiceren dieren?

Onlangs schreven we nog over de kracht van taal en hoe belangrijk om elkaar beter te leren begrijpen. Bij communicatie denken we dan ook al snel aan taal.

Toch zijn er nog veel meer manieren van communiceren mogelijk, zo laat het dierenrijk zien.

Want ook zónder taal communiceren dieren heel duidelijk met elkaar. Van dolfijnen en walvissen die onder water zingen en communiceren tot vogels die elkaar waarschuwen voor gevaar en honden die als een nachtelijk orkest in de buurt met elkaar communiceren.

Op deze manieren kunnen dieren ondermeer met elkaar communiceren:

  •  Geluid: subtiele tjirps van vogels kunnen wijzen op gevaar of juist een uitnodiging zijn om te paren tot een hond die blaft of een walvis die onder water zingt. Geluid is de meest opvallende manier van communiceren onder dieren.
  • Geur: geur is een andere veel gebruikte manier van communiceren voor dieren, bijvoorbeeld een hond die zijn territorium afbakent met plas.
  • Lichaamstaal: net als mensen doen dieren aan lichaamstaal. Oók dieren hebben gezichtsuitdrukkingen, bovendien hebben ze staarten of oortjes die een bepaalde emotie uitdrukken.

Met dieren communiceren

Ondanks dat het natuurlijk nooit mogelijk zal zijn om op hetzelfde niveau met dieren te communiceren zoals zij en wij dat onderling doen, zijn er wel degelijk manieren om met dieren (en huisdieren) te communiceren. Hoe?

Observeer

Leren communiceren met dieren heeft alles te maken met het (huis)dier aandachtig te observeren. Je huisdier heeft de hele dag de tijd om jou en jouw patronen en routines te observeren en wéét waarschijnlijk wanneer jij ontbijt maakt, klaar bent om naar bed te gaan of tijd maakt om te knuffelen.

Draai die rollen nu eens om. Neem vandaag en deze week eens de tijd om jouw huisdier aandachtig te bestuderen, te letten op patronen, lichaamshoudingen, geluidjes of lichaamstaal. Hoe gaat je huisdier met andere dieren om? Hoe beweegt het? Waar reageert het op en hoe?

Een dier communiceert op intuïtie, en dat kunnen wij ook leren.

Bewust zijn van de omgeving

Dieren hebben de hele dag de tijd om hun omgeving in zich op te nemen. De geluiden van bomen, andere dieren en de wind bijvoorbeeld. Wil jij je beter in de wereld van een dier kunnen verplaatsen, dan wil je jouw omgeving aandachtig in je opnemen. Wat hoor je? Wat zie je?

Hoe meer je openstaat voor de geluiden en het leven in de natuur, hoe meer je in contact komt met jouw eigen intuïtie en hoe beter jij leert luisteren.

Een spirituele oefening

Al met al is het communiceren met dieren dus eigenlijk een spirituele oefening. Ook al zullen we dierengeluiden nooit helemaal tot in den diepste leren begrijpen, subtiele geluidjes, juist stilte, kleine bewegingen en patronen kunnen we daarentegen wél leren begrijpen en hoe deze een rol spelen in het ecosysteem van de natuur.

Stil eens… Hoor jij de vogeltjes al om je heen?

Waarom dieren jou gelukkig maken ( + meer redenen om je huisdier extra liefde te geven)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️