Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 31 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat is jouw communicatiestijl? Doe de test

Hoewel we mensen liever niet in hokjes plaatsen, kunnen sommige tests heel waardevol zijn om inzichten te krijgen in jezelf. Sommige persoonlijkheidstests slaan behoorlijk de spijker op de kop en een hechtingsstijlen test geeft veel inzicht in patronen in je omgang met anderen. Een communicatiestijlen test geeft dan weer inzicht in je manier van communiceren. Handig, want het kan je in het vervolg helpen als een gesprek even niet zo lekker loopt.

En wie weet versterkt het je band met je geliefden, als je eenmaal weet hoe jij en andere communiceren.

Waarom wil je je communicatiestijl weten?

Het weten van je communicatiestijl is heel handig. Je communicatiestijl kan je namelijk veel inzichten geven in waarom sommige gesprekken niet zo lekker lopen, of waarom het met sommige mensen heel moeilijk is om een gesprek gaande te houden.

Communiceren kan je leren: deze tips van een psycholoog helpen je erbij

Dit heeft namelijk helemaal niks te maken met wie je bent, wat je vindt of hoe je band is met de ander. Het kan gewoon komen door verschillende communicatiestijlen. Als je die eenmaal weet, kun je in gesprekken ook beter aangeven waar je behoefte aan hebt. Of je wat makkelijker aanpassen aan de ander.

Vier verschillende communicatiestijlen

De vier verschillende communicatiestijlen maken een verschil in hoeveel ruimte iemand in neemt tijdens het gesprek en hoeveel gevoelens en emoties iemand toont.

1. De expressieve stijl

Mensen met expressieve stijl nemen ruimte in en tonen emoties. Ze brengen graag een levendige discussie op gang en houden ervan anderen te stimuleren. Mensen met deze stijl worden gezien als een vlotte praters, al kunnen ze door anderen ook worden ervaren als praatjesmakers.

2. De directieve stijl

Ook mensen met een directieve stijl nemen ruimte in, maar zij praten niet gemakkelijk over gevoelens. Ze gaan liever niet te veel in details, houden van actie en zijn resultaatgericht. Mensen met deze stijl nemen graag de leiding, maar kunnen soms overkomen als mensen die niet goed luisteren naar anderen.

Hoe word je een pro in communiceren?

3. De coöperatieve stijl

De coöperatieve stijl is een stijl waarbij mensen de anderen de ruimte geven, maar ook over hun eigen gevoelens praten. Mensen met deze stijl zijn goede luisteraars en ondersteunen anderen graag. Ook zorgen ze er graag voor dat iedereen het met elkaar eens, maar daardoor remmen ze een gesprek soms wel af.

4. De beschouwende stijl

Als laatste de beschouwende stijl. Mensen met deze stijl geven anderen de ruimte en praten liever niet over hun gevoelens. Daardoor zijn ze heel onafhankelijk en taakgericht. Wel voeren ze de taken pas uit als deze goed zijn uitgelegd. Anderen kunnen dat ervaren als traag omdat ze wat meer informatie nodig hebben.

Communiceren is superbelangrijk, maar hoe goed kun jij dat eigenlijk?

Communicatiestijlen test

Waarschijnlijk herken je jezelf wel een van deze stijlen. Of misschien herken je je in meerdere, zoals ook vaak het geval is bij je heren type of bijvoorbeeld als je kijkt naar je hechtingsstijl. Dat is helemaal niet erg. Mensen zijn nou eenmaal lastig in hokjes te stoppen.

Wil je toch wat meer weten over je communicatiestijl? Deze communicatiestijlen test van Psychologie Magazine kan je veel inzichten geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️