Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 21 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

De 5 verschillende soorten hersentypes (welke ben jij?)

Er bestaan een aantal persoonlijkheidstests die je veel duidelijkheid kunnen geven over wie je bent. Die tests kunnen heel verhelderend zijn en je bijvoorbeeld helpen vinden welke werk bij je past. Maar naast de verschillende persoonlijkheidstypes, zijn er ook hersentypes. Als je meer weet over je hersentype, kun je ook beter voor je hersenen zorgen.

Én dat kan je zelfs helpen psychische problemen te voorkomen.

Wat is je hersentype?

Het Amerikaanse Amen Clinics kwam er tijdens een onderzoek met SPECT-scans achter dat je persoonlijkheid wordt beïnvloed door je hersentype. Doordat bij een SPECT-scan wordt gekeken naar de straling die uit de patiënt komt, kwamen ze na het analyseren van 150.000 scans tot de conclusie dat niet alle hersenen hetzelfde werken. Op basis van het onderzoek hebben ze 5 verschillende hersentypes geïdentificeerd.

Deze hersentypes hebben invloed op wie je bent, hoe je je gedraagt ​​en hoe je met anderen omgaat. Een mooie manier dus om jezelf nog beter te leren kennen. Én voor psychologen en doktoren een goede tool bij het maken van een behandelplan.

Type 1: Het evenwichtige brein

Het evenwichtige brein is het meest voorkomende hersentypes. Wanneer je dit type bent, ben je gefocust, flexibel en emotioneel stabiel. Dit zorgt ervoor dat je dingen op tijd voor elkaar hebt, altijd op tijd komt en goed omgaat met de ups en downs die bij het leven horen. In relaties zijn deze mensen ook heel stabiel.

Mensen met dit hersentype nemen niet graag risico’s en volgen graag de regels. Dat zorgt ervoor dat ze goed zijn op school en maakt ze goede werknemers, managers en projectcoördinatoren.

Lees ook: Wat doet stilte met je hersenen?

Heb je dit type brein? Dan kun je het goed verzorgen door gezond te eten, regelmatig te bewegen en eventueel supplementen als omega-3-vetzuren en vitamine D nemen. Wees voorzichtig met te veel junkfood en alcohol en spendeer ook niet te veel uren op Social Media. Doe je dit wel, dan loop je een groter risico op psychische problemen.

Type 2: Het spontane brein

Het spontane brein is het hersentype dat graag nieuwe dingen probeert. Mensen met dit type zijn geïnteresseerd in veel verschillende dingen en doen dingen graag spontaan. Ze zijn wel wat minder goed in organisatie, zijn snel afgeleid en komen regelmatig te laat.

Doordat dit type graag buiten de gebaande paden gaat, zijn ze goede ondernemers of entertainers. Maar de valkuilen van dit hersentype, kunnen ervoor zorgen dat werk minder goed wordt gedaan dan dat éigenlijk zou kunnen. Ook zijn ze eerder geneigd veel te drinken of veel drugs te gebruiken, met een depressie of verslaving tot gevolg. Ook vreemdgaan doet dit type sneller.

Heb je dit type en wil je graag goed voor jezelf zorgen? Een eiwitrijk dieet en cardio-oefeningen helpen. Verder zijn supplementen als groene thee, rozenwortel en ginseng goed.

Type 3: Het hardnekkige brein

Mensen met het hardnekkige brein houden ervan om dingen voor elkaar te krijgen. Ze hebben en sterke wil en accepteren niet snel een ‘nee’. Ze houden wel van het hebben van een routine, maar raken uit de flow als plannen plotseling veranderen.

Lees ook: Hoe onze hersenen veranderen als we buiten zijn

Ben je dit type? Dan ben je vaak koppig, een tobber en heb je moeite met dingen uit het verleden los te laten. Ook kun je bijna elke ruzie die jij en je partner ooit hebben gehad, je nog herinneren. Doordat je zo kunt blijven hangen in negatieve gedachten, kun je veel last hebben van angst en depressie, of zelfs OCD.

Je kunt je hersenen verzorgen door dingen te doen en eten die serotonine stimuleren. Eten dat dit stofje stimuleert, zijn bijvoorbeeld zoete aardappelen, hummus, zalm,  eieren, noten en zaden. Ook HIIT-trainingen doen je goed.

Type 4: Het gevoelige brein

Het gevoelige hersentype heeft veel empathie voor andere mensen. Ook kan dit type diep worden geraakt door muziek en films. Ze kunnen dan weer niet zo goed tegen films met veel geweld en negatieve posts op sociale media. Mensen met dit hersentype kunnen zich snel overweldigd voelen en last hebben van negatieve gedachten.

Omdat dit hersentype heel gevoelig is voor prikkels, kun je met dit type het beste werken op een rustige plek. Beroepen waarin je andere kunt helpen – zoals sociaal werk – zijn heel passend. Je kunt je goed inleven in anderen en zien wat anderen nodig hebben. Maar na een dagje werken, heb je wel veel tijd alleen nodig om weer op te laden. Ook een creatief beroep past goed bij dit type.

Lees ook: Ja, je hersenen werken echt anders als je hoogsensitief bent (en dit is hoe)

Mensen met dit hersentype zijn gevoeliger voor depressies, verslavingen en stemmingsstoornissen zoals een bipolaire stoornis. Herken je je hierin? Je kunt goed voor je hersenen zorgen door gezonde vetten zoals avocado, amandelen en zalm te eten. Vul eventueel aan met omega-3-vetzuren en vitamine D supplementen. Ook word je blij van dansen of een teamsport.

Type 5: Het voorzichtige brein

Het laatste type, is het voorzichtig hersentype. Mensen met dit type kunnen zich vaak angstig voelen, daardoor zijn ze op alles voorbereid. Wel zorgen die angsten en het vele voorbereiden voor een druk hoofd. En daardoor kunnen mensen met type zich maar moeilijk ontspannen.

Mensen met dit type kunnen ook last hebben van faalangst, daardoor gaan ze hun dromen niet achterna. In relaties kunnen ze ook bang zijn voor afwijzing. Ze zoeken daarom constant geruststelling bij de partner, dat kan overkomen als iets té clingy.

Om angsten te vermijden is het beter voorzichtig te zijn met cafeïne, alcohol en zoetigheid. Supplementen als magnesium en B6 werken kalmerend, net als bijvoorbeeld yoga.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️