Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 26 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Deze emotie ligt ten grondslag aan de meeste verslavingen zeggen onderzoekers

Of het nu gaat om alcohol, social media, roken of gamen: een verslaving heeft altijd een negatieve invloed op je levenskwaliteit. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in de factoren die aan de grondslag van verslaving liggen. Recent wetenschappelijk onderzoek werpt daar nieuw licht op.

In de psychologie worden verschillende factoren benoemd die erop kunnen wijzen dat iemand verslavingsgevoelig is, zoals een familielid met een verslaving, impulsiviteit, een laag zelfbeeld of een traumatische ervaring. Nieuw onderzoek voegt daar een belangrijke factor aan toe. Eentje die je misschien niet had zien aankomen.

Negatieve emoties en verslaving

Wat lange tijd werd aangenomen is dat mensen die zich slecht voelen, sneller naar verslavende middelen zullen grijpen. Je ‘slecht voelen’ werd dan gezien als een cluster van negatieve emoties, zoals kwaadheid, minachting, stress en angst.

Lees ook: Waarom je verslaafd bent aan seks & suiker

Sinds kort blijkt echter dat de realiteit complexer is dan dat. Het is namelijk niet zo dat elke negatieve emotie in verband staat met verslaving, maar met name één negatieve emotie: verdriet.

Onderzoek naar verdriet en verslaving

De rol van verdriet bij verslaving werd onderzocht door de Amerikaanse National Academy of Sciences. Daarvoor gooiden de onderzoekers 4 eerder verrichte studies rond verslaving op een stapel zodat ze de onderzoeksresultaten met elkaar konden vergelijken.

Must read: We zijn allemaal verslaafd aan liefde

Waar de ene studie onderzocht wat de triggers waren van rookgedrag, onderzocht de andere studie de basis van cravings. De twee andere studies keken dan weer naar het verband tussen emoties en de snelheid waarmee proefpersonen trekjes namen van een sigaret.

Het doel van de onderzoekers was  om een gemeenschappelijke factor te vinden in de verschillende onderzoeksresultaten.

Roken en verdriet onder de loep

Wat bleek? Bij elk van de onderzoeken bleek dat deelnemers die aangaven dat ze zich verdrietig voelden (of deelnemers die verplicht naar een verdrietige video moesten kijken) het hoogst scoorden op verslaving.

In plaats van aan te nemen dat mensen gaan roken omdat ze zich nerveus of slecht voelen, is het dus correcter om te stellen dat mensen naar sigaretten (of andere middelen) grijpen uit verdriet.

Lees ook: Dit is de beste manier om te stoppen met roken (klaar voor je laatste trek?)

Ken jij iemand in je omgeving die momenteel door een moeilijke periode gaat of een groot verdriet heeft te verwerken? Misschien kan je dan – naast een luisterend oor te bieden – ook even waken op zijn of haar neiging tot verslavende middelen. Op die manier helpen we elkaar allemaal een handje.

Meer over verslaving?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️