Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 25 jan 2020
Leestijd: 6 minuten

Chinees nieuwjaar en de Chinese astrologie uitgelegd (en bekijk welk dier jij bent)

De Chinese astrologie

Vandaag viert een kwart van alle mensen ter wereld Chinees nieuwjaar. In de Chinese astrologie draait elk jaar om een nieuw teken in de dierenriem. Je krijgt hierin geen sterrenbeeld zoals wij die in het Westen kennen, maar je krijgt een dier toegewezen op basis van je geboortejaar. Wat zegt de Chinese astrologie over jouw geboortejaar?

Vannacht niet zo goed geslapen? Dat zou kunnen komen door de nieuwe maan, het Chinese nieuwjaar wordt namelijk op de dag dat de maan het dichtst bij de lente staat. Het valt altijd op een andere datum in de periode van 21 januari tot 20 februari.

Lees ook: Astrologie in een modern jasje: een korte uitleg van Bedrock’s astroloog

De Chinese astrologie is duizenden jaren oud en is gebaseerd op andere principes dan de Westerse astrologie. Hoe zit dat?

De Chinese astrologie vs. Westerse astrologie

Chinese astrologie kent een aantal grote verschillen met de Westerse astrologie. Zo zijn er 12 tekens die verschillende persoonlijkheden beschrijven (tot zover klinkt dat bekend), maar een Chinese horoscoop gaat uit van het jaar waarin je bent geboren.

De Chinese astrologie is gebaseerd op 12 dieren uit de dierenriem (de Chinese zodiac). Wanneer de cyclus van de 12 dieren rond is (na 12 jaar), begint deze weer opnieuw. Het is een beetje te vergelijken met onze 12 sterrenbeelden, alleen gelden deze voor een maand, terwijl een Chinees dierenteken dus voor het hele jaar geldt.

Net als bij een sterrenbeeld, heeft elk dier andere karaktereigenschappen (die je hieronder kan bekijken!).

Ook interessant: Slecht geslapen? Dat komt misschien door de volle maan

Bij de Chinese astrologie draait het dus niet om de zonnewende rond de aarde (zoals bij de Westerse astrologie), maar om de maankalander. Deze astrologieleer is gebaseerd op de verhoudingen tussen aarde, maan en zon. Verder wordt het geboortedier gekoppeld aan Yin en Yang (hierbij staat de zon voor Yang en de maan voor Yin, en de even jaren zijn Yang en de oneven jaren zijn Yin), de Chinese kalender en 5 elementen: water, vuur, aarde, metaal en hout.

Bekijk het dier bij jouw geboortejaar

Hoewel de Chinese astrologie best complex is, is het berekenen van je Chinese sterrenbeeld juist erg makkelijk. Dit jaar staat in het teken van het varken. Benieuwd wat jouw dier is en wat dat zegt over jouw persoonlijkheid? Bekijk de dieren en haar jaartallen hieronder!

Klik op ‘Volgende’ om het volgende dier te bekijken.

Let op: het Chinese nieuwjaar begint dus niet op 1 januari. Ben je in januari of februari jarig? Zoek dan hier op welk jaardier bij jouw geboortedatum past.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️