Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 26 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Van FOMO naar SLOMO – de nieuwste reistrends zien er veelbelovend uit

Het bekt niet alleen lekker, het is ook een gloednieuwe beweging waar we maar al te blij van worden. Waar gaat het over? We hebben het over een nieuwe stroming reistrends die positief is voor de mens én het milieu.

Zo gaat beleving tegenwoordig boven bestemming en maakt FOMO (fear of missing out) plaats voor slow travel, blijkt uit nieuw onderzoek.

Reistrends: bewust reizen

Reistrendwatchers Lieke en Richard Lamb maakten onlangs – no surprise – de reistrends bekend die ze in 2019 tegenkwamen en die zijn om blij van te worden! Er is namelijk een rode draad te zien in reisland en dat is het ‘bewust reizen’. Wat houdt het in?

Rustiger reizen

Waar het lange tijd ‘in’ was om zoveel mogelijk highlights af te vinken (want stel als jij die tempel niet had gezien!) – FOMO dus -, gaat het nu veel meer om slow traveling. De plek waar je bent écht ervaren en daar goed de tijd voor nemen.

Vind je vast leuk: Bedrock Travel: op bezoek in Letland voor natuur, slow living én duurzaam design

Het is geen must meer om alle strandjes, musea en bergen af te vinken; er wordt tegenwoordig liever gekozen voor een aantal plekken en die dan bewust mee te maken.

Geen verkeerde verandering als je het mij vraagt. Tijdens het reizen ben ik vaak zat mensen tegengekomen die zeiden: “Oh, you’re from Europe ey, I’ve done that in a month last year.” Oké… “En dan heb je 2 dagen per land ofzo?,” was steevast mijn antwoord.

Time to chill & enjoy out dus!

Microreizen

Een andere opvallende trend is microreizen, waar wij recentelijk nog over schreven. Wat is het precies? Bij microreizen zoek je het avontuur op dichtbij huis. Denk aan met de trein reizen door Oost-Europa of met een camper of tentje bijzondere plekjes in Nederland ontdekken.

Must read: Bedrock Travel: waarom je deze zomer Nederland wilt ontdekken (en vliegen overrated is)

Want dat Nederland meer te bieden heeft dan je in eerste instantie zou denken, blijkt wel. Met Bedrock ontdekt Nederland gaan we sinds een tijd de meest inspirerende onontdekte plekjes af, van slapen in de Noord-Hollandse duinen bij camping De Lakens of logeren in een mindful Tipitent een kwartier van Amsterdam.

De rust en het avontuur is dichterbij dan je misschien wel denkt!

De voordelen van deze trends

Vooral het microreizen brengt heel veel voordelen met zich mee. Door vaker kleine tripjes te maken, heb je vaker de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Of wanneer je het niet zo breed hebt, wordt op vakantie gaan ineens een stuk betaalbaarder.

En natuurlijk is vooral voor het milieu het microreizen heel voordelig: door niet naar de andere kant van de wereld te vliegen voor twee weken bespaar je heel veel CO2-uitstoot, je skipt immers je verre vliegvakantie.

Ook interessant: 6 manieren waarop reizen een positieve invloed heeft op je gezondheid

Het NBTC-NIPO deed onderzoek naar het reisgedrag van Nederlanders, en wat blijkt? We willen vaker op vakantie en doen dat steeds vaker in Nederland. Goed nieuws dus!

“Opvallend is dat Nederlanders afgelopen jaar vaker een hele korte vakantie van 1 tot 2 nachten hebben ondernomen (+5 procent) en dat het aantal buitenlandse vakanties met de trein steeds populairder wordt (+ 27 procent),” vertelt Marieke Politiek, directeur NBTC-NIPO Research.

Tips voor microreizen

Wil jij vaker op vakantie, ook al is het maar voor een nachtje of misschien een paar? Denk er dan eens aan om niet het vliegtuig te pakken naar een andere stad voor een korte citytrip maar bijvoorbeeld zelf een camperbusje te huren, bijvoorbeeld bij Goboony zoals Bedrock’s Lisanne onlangs deed. Binnen nog geen paar uur vertoef je in de Franse of Duitse bergen, ben je aan het zwemmen of aan het rondwandelen op wijngaarden.

Je kan het ook nog dichterbij huis zoeken en langsgaan bij de plekjes die Bedrock de afgelopen tijd ontdekte:

Wie zegt dat je naar de andere kant van de wereld moet vliegen om tot rust te komen? Precies, niemand! Deze alternatieven bewijzen dat je in de buurt op vakantie kan gaan, meer kan genieten van de tijd die je hebt én een hoop CO2-uitstoot kan besparen!

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️