Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 5 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Bedrock Travel: dit jaar duurzamer reizen? Dat lukt je met deze tips

Regelmatig hebben we op de redactie de struggle: we houden van de planeet en willen deze zo goed mogelijk achterlaten, maar houden ook van ontdekken, ontwikkelen en dus reizen. Gelukkig kan je als wereldverbeteraar ook gewoon blijven reizen (lees in een eerder artikel alles over de impact van vliegen). Sterker nog: op reis kun je ook bijdragen aan het welzijn van de mens én natuur. 

Steeds vaker zie je de term ‘duurzaam reizen’ voorbij komen, ook op Bedrock. Het wordt gezien als een manier van reizen waarbij er bewust rekening wordt gehouden met het welzijn (en bescherming) van de cultuur en natuur.

Dat klinkt misschien meer dan logisch, maar toch heb je misschien een grotere impact op een bestemming dan je denkt. Denk aan kleine dingen als: ‘s nachts dronken op straat de boel bij elkaar schreeuwen, excessief afdingen en om de 4 uur een nieuw plasticflesje water kopen, bijvoorbeeld.

Tijd voor een paar goede tips!

8 tips om duurzaam te reizen

Het lijkt misschien alsof je in je eentje weinig impact hebt op reis, maar dat heb je juist wél. De manier waarop je reist, waar naartoe en welke initiatieven je steunt kunnen allemaal positief bijdragen aan het welzijn van de natuur en cultuur.

We delen enkele tips die jij en je reisgezelschap kunnen maken op reis:

1. Kies voor het groenste openbaar vervoer

Een reis naar Zuid-Afrika kan je lastig per boot doen als je maar even de tijd hebt, maar eenmaal op plaats van bestemming kan je ook kiezen om een fiets te huren in plaats van een scooter of auto bijvoorbeeld. Wil je roadtrippen, onderzoek dan of er ook opties zijn per bus in plaats zelf een auto te huren.

Scheelt een hoop geld, is de échte lokale manier van reizen en zorgt voor minder CO2-uitstoot.

Lees ook: Verre reizen niet duurzaam? Dit zijn de positieve effecten van jouw wereldtrip

2. Zoek het dichterbij huis

Verre oorden zijn reuze interessant, maar gebieden dichterbij huis zijn minstens zo indrukwekkend. Wat dacht je van Oost-Europa, hiken in Macedonië, zwemmen in blauwe meren in Albanië of op surf- en yogaretreat in Portugal?

Met Bedrock gingen we voor de rubriek ‘Bedrock ontdekt Nederland’ afgelopen zomer op zoek naar de meest mindful kampeerplekjes in Nederland. We ontdekten onder andere vrijhaven Zwier, de camping van Floortje Dessing en childen (en surfden!) aan het strand bij camping de Lakens.

3 Kies de juiste accommodatie

Een accommodatie is vaak binnen een paar minuten geboekt via online boekingskantoren. Toch is het de moeite waard om iets langer na te denken over de verblijfsplaats die je gaat steunen. Is het een accommodatie waar de bevolking zelf aan de slag is, zich kan ontwikkelen en goed wordt betaald?  Vaak kan je met wat online speurwerk al een heel eind komen.

Must read: Bedrock Travel: hoe het komt dat microreizen steeds populairder wordt (wij zijn fan!)

Kijk ook of de accommodaties iets doen aan het milieu. Hoe groen zijn ze? Wordt er veel afval geproduceerd of wordt er juist veel met gerecyclede materialen gewerkt? Is er groene energie of zijn er andere toffe projecten waar jij achterstaat?

4. Vermijd bepaalde excursies

Safari’s zijn ongetwijfeld er leuk, maar verstoren vaak het leven van wilde dieren. Olifanten aan kettingen en tijgers waarmee je op de foto kan, zijn excursies die je te allen tijden wilt vermijden. Het zijn puur en alleen attracties voor toeristen waarbij geen rekening wordt gehouden met het welzijn van dieren.

Leuk die foto met een tijger, maar als je hier eens goed over nadenkt, is het dan nog steeds zo leuk?

5. Steun de lokale economie

Vind je het belangrijk dat de lokale mensen eerlijk betaald krijgen en werk hebben? Steun dan de lokale economie. In plaats van in een grote hotelketen te verblijven kan je kiezen voor een homestay of guesthouse, in plaats van eten te kopen bij een supermarktketen kan je naar een lokale markt etc.

Bewust kiezen doe je het makkelijkst met je geld.

Vind je vast ook leuk: Bedrock ontdekt Nederland: een weekendje yoga’en en surfen aan de Hollandse kust

6. Eerlijk betalen

Er zijn landen genoeg waar je meer dan duidelijk wordt afgezet op lokale markten. Je wéét gewoon dat je als local minder dan de helft betaalt. En dat is oké. Afdingen is dan ook altijd mogelijk, maar maak het niet te bont. Vaak betaal je voor het item alsnog vrij weinig en onthoud dat je er de mensen ontzettend mee kan helpen door wel die euro extra te betalen.

7. Lokaal voedsel

Eet voedsel dat lokaal wordt geproduceerd en bestel geen producten die vanuit de andere kant van de wereld worden ingevlogen. Zo leer je nieuwe producten kennen (die nóg lekkerder proeven dan op een plek waar ze naartoe moeten worden gevlogen) en steun je ook hier weer de lokale economie!

8. Maak zo min mogelijk afval

Dan zijn er nog de basis tips: neem je eigen drinkfles mee op reis. Zo hoef je niet steeds nieuwe plasticflesjes te kopen. Het is immers altijd fijn om water bij de hand te hebben als je reist. Ben je in een land waar je niet uit de kraan kan drinken? Kijk dan of je in één keer een paar literfles water kan kopen en gebruik tussendoor steeds je eigen fles.

Op deze manier kan je van je reis een extra positieve ervaring maken!

Meer Bedrock Travel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bedrock Travel: dit jaar duurzamer reizen? Dat lukt je met deze tips
Sluiten