Redactie
Redactie Betere wereld 23 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

Bedrock ontdekt Nederland: slapen op een vlot bij Kampeervlot de Heen

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Eerder werden we al verliefd op camping Buitenland in Drenthe en ontdekten we Stortemelk op Vlieland, maar dit keer logeerden we op en wel héél bijzondere plek.

Namelijk pal op het water. Jep, je leest het goed.

Een zomer vol ervaringen in Nederland

Meer leven met minder. Zoals James Wallman zegt, schrijver van het boek Ontspullen, kun je beter ervaringen verzamelen in je leven dan spullen. Deze ervaringen kun je heel makkelijk opdoen door er op uit te trekken en te reizen.

Lees ook: Reizen maakt je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld, bewijst dit onderzoek

Daarom namen we je deze zomer mee naar de mooiste plekjes van Nederland, want hé je hoeft helemaal geen vliegtuig te pakken om rust te kunnen ervaren.

Altijd al willen zwemmen onder de sterrenhemel? Bij Kampeervlot De Heen is het mogelijk! Het zomerseizoen is helaas bijna ten einde maar deze parel hebben we voor het laatst bewaard.

Kampeervlot De Heen

De Heen: een plek waar je waarschijnlijk nog niet eerder van hebt gehoord. Dit idyllische plekje ligt op de grens van Noord-Brabant en Zeeland. De kampeervlotten liggen in het meest waterrijke gedeelte van de Brabantse Wal. Een bijzondere plek in Nederland, het is namelijk precies de plek waar Brabant Zeeland kust. De Zeeuwse kust is vanaf hier dan ook goed te bereiken.

Het brein achter de kampeervlotten is Jos Akkermans. Het idee ontstond al in de jaren ’90, toen Jos onderzocht of het mogelijk was om per vlot de rivieren van de Brabantse Wal te trotseren. Helaas bleek het geen succes te zijn vanwege te zware vlotten. Zijn oplossing? Vlotten met een vaste ligplaats.

Kampeerders krijgen er een Canadese kano bij als transportmiddel over het water. Et voilà: daar was Kampeervlot De Heen!

Kampeervlot de Heen
Bron: Kampeervlot de Heen Kampeervlot de Heen

Het vlot bereiken per kano

Ja je leest het goed, je bereikt je vlot per kano. De beleving ‘luxe in de eenvoud’ begint vanaf het moment dat je de kano instapt. Varen naar je slaapplek met alle spullen die je nodig hebt passend in één kano.

Ook leuk: Bedrock ontdekt Nederland: slapen in een tipitent bij dé slowdown-spot van Nederland

Slapen op een vlot, hoe dan? Het vergt wat tekst en uitleg. De eerste vlotten werden gemaakt van de stammen van dennenbomen, tonnen en onbewerkt hout. Later is – in verband met comfort en duurzaamheid – gekozen voor drijvers van gerecycled plastic, een hut van hout en een kunststof vlonder.

Je hebt dus echt een tiny house op een vlot en comfortabel is het zeker. Je hebt geen last van de deining en je slaapt op een bed met een kampeermatrasje.

Kampeervlot de Heen
Bron: Kampeervlot de Heen Kampeervlot de Heen

Kom je erachter dat je iets bent vergeten? Pak de kano en vaar naar één van je medeburen op het vlot of één van de boten die aangemeerd liggen in de Brabanste Wal. “He buur, zeg mag ik je wat vragen?”, krijgt zo weer een hele andere beleving.

What to do bij Kampeervlot de Heen

Omgeven door groen, water en het hoge riet kun je de hele avond heerlijk natafelen op je eigen vlot. Een gaslamp, gasbrandertjes, gastank, lucifers en een jerrycan voor drink- en afvalwater worden er allemaal bijgeleverd.

Een culinaire maaltijd is dus gewoon mogelijk op het vlot. Maar koken, moet je dus wel zelf doen. Wordt het iets te heet onder je voeten? Dan koel je lekker af in de Brabantse Wal. Gelukkig waren er geen muggen die onze zomeravond buiten konden verstoren.

Kampeervlot de Heen
Bron: Kampeervlot de Heen Kampeervlot de Heen

Heb je zin om ‘s nachts een stukje te varen?  Pak de kano en vaar de donkerte in van de nacht.

Tip: stop midden op het water. Doe alle lichten uit die je eventueel mee hebt aan boord, ga achterover liggen en geniet van de sterrenhemel. De stilte, het geluid van het water, het horen waaien van de wind; met andere woorden geniet van de luxe in de eenvoud!

Must read: Bedrock ontdekt Nederland: kamperen tussen de tiny houses op de camping van Floortje Dessing

Kampeervlot de Heen

Je wordt de volgende ochtend wakker met zonsopgang en een duik in de Brabanste Wal. Neem de kano mee en ga het gebied ontdekken. Een prachtig natuurgebied en een oase van rust.

Met weinig middelen ben je na een overnachting op kampeervlot De Heen een luxueuze ervaring rijker.

En waar ga je naar de wc?

De eenvoud komt ook weer terug in het urinoir op het vlot. Deze bestaat uit een simpele emmer. Meer heb je niet nodig. De emmer wordt bij de andere spullen geleverd en neem je zelf weer mee op de terugweg om te legen.

Waar vind je de Kampeervlotten?

De kampeervlotten zijn te vinden op 3 locaties in Nederland. Naast de Heen (in Brabant dus) kun je ook overnachten in De Wissen-Limburg en Marnemoende, in Utrecht.

Nieuwsgierig geworden? Check hier de website voor eallextra informatie.

De tarieven

De prijs per vlot, op basis van 2 personen en exclusief € 11,50 reserveringskosten:

  • 1 nacht  105
  • 2 nachten 155

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Perla Pisani. Ze is een levensgenieter pur sang, heeft een liefde voor duurzame (en circulaire) concepten en is het absoluut niet eens met de uitspraak ‘dromen zijn bedrog’. Als impulsieve doener is ze áltijd op zoek naar de nieuwste plekken en avontuur. Voor Bedrock deelt ze de meest duurzame, bijzondere en rustgevende plekjes in Nederland.  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bedrock ontdekt Nederland: slapen op een vlot bij Kampeervlot de Heen
Sluiten