Redactie
Redactie Betere wereld 11 okt 2019
Leestijd: 5 minuten

Bedrock Travel: het wordt tijd om Oost-Europa te ontdekken, en wel per trein

Oost-Europa is on-geloof-lijk mooi, relatief onontdekt en niet geheel onbelangrijk: niet al te ver. Dat an sich zijn al redenen genoeg om het avontuur vaker dichterbij huis te zoeken, maar er zijn meer redenen waarom je Oost-Europa wilt ontdekken (per trein!). 

We reizen met z’n allen steeds meer en ook steeds verder. De aanslag op het milieu door al dat vliegen wordt daarom een steeds groter punt van discussie: is vliegen heilig of toch niet?

De discussie is terecht, want de CO2-uitstoot van een lange vlucht is gigantisch. Hoe mooi is het dan, dat er een compleet andere wereld te ontdekken valt op trein-afstand van huis?

Om jezelf te verwonderen en onder te dompelen in een nieuwe cultuur hoef je heus niet naar de andere kant van de planeet te vliegen. Dat kan óók ‘gewoon’ in Oost-Europa. En wel met de trein. Dit zijn de aanraders van de experts van het duurzame reisplatform Better Places:

Via een Europese stad naar het (Zuid-)Oosten

Toegegeven: met de trein ben je een stuk langer onderweg dan met het vliegtuig, maar dat is eigenlijk alleen maar mooi. Je ziet de landschappen langzamerhand veranderen en ervaart de wereld vanuit je luie treinstoel, de perfecte manier om te onthaasten.

Lees ook: Slow down tip: onthaasten en actief zijn in het Oostenrijkse Stubaital

Als je je treinreis naar Oost- of Zuidoost-Europa ongeveer halverwege onderbreekt, kun je bovendien een korte citytrip aan je reis toevoegen. Wenen en Praag zijn schitterende steden, waar je in twee dagen hartstikke goed de mooiste highlights kunt bezoeken, op weg naar bijvoorbeeld Roemenië of Macedonië.

Of wat dacht je ervan om even lekker pasta te proeven en cultuur te snuiven in Bologna, voordat je verder treint en de boot pakt naar Albanië?

De berglandschappen in Noord-Albanië

Reis in Albanië zeker naar het noorden. Met de veerboot vaar je over het spiegelende, blauwe wateroppervlak van het Koman meer, terwijl om je heen de bergtoppen steeds hoger en ruiger worden. Het meer wordt tijdens de 2,5 uur durende tocht op den duur zó smal, dat de rotsen aan weerszijden van de boot hoog oprijzen.

Net als je denkt dat het bijna niet mooier kan worden, ben je aan de overkant en is het nog maar een klein stukje naar Valbona. Hier sta je midden in een onaards mooi berglandschap, waar je ontelbare korte en lange hikes kan ondernemen. Die naar Theth is de bekendste.

Het is een inspannende hike, maar de spectaculaire uitzichten onderweg maken alles goed. In de omgeving van Valbona en Theth zijn verschillende mooie wandelingen naar meertjes, watervallen en bergtoppen te maken.

Prachtige stranden zónder massa’s toeristen

In het zuiden van Albanië kom je heerlijk bij van de inspanningen van je wandeltochten. Het zuiden wordt ook wel het Saint Tropez van het Albanië genoemd. Op een aantal grote, bekende stranden na, zul je hier nog veel rust en ruimte vinden aan zee. Zeker als je buiten het hoogseizoen reist, is de kans groot dat je één van de weinige zonaanbidders zult zijn.

Ook interessant: Woon je aan zee? Dan ben je sneller gelukkig

De zee is er fel blauw, je waant je er haast op een tropisch eiland. Helemaal als je één van de verborgen strandjes tussen tussen Dhermi en Himare opzoekt.

Albanië voelt als een mix van Afrika (de geen-haast-vibe), Azië (tropische natuur met witte stranden, blauwe meren en indrukwekkende bergen) en Europa (Mediteraanse keuken met veel groente en vis).

Natuur en sprookjesachtige stadjes in Transsylvanië

Transsylvanië in Roemenië is een andere regio die absoluut de moeite van het ontdekken waard is. Je vindt er nationale parken met groene, glooiende heuvels en indrukwekkende kloven. De Transfagarasan is één van de mooiste bergwegen van heel Europa. De vergezichten zijn al super, maar wist je dat er zelfs een grote kans is dat je er beren in het wild ziet?

Vind je vast ook leuk: 3 x tips om duurzaam op reis te gaan (ook als je wél het vliegtuig pakt)

Ook de sprookjesachtige stadjes, met pastelkleurige, Middeleeuwse huizen en prachtig bewaard gebleven stadsmuren, poorten en torens zijn een must om te bezoeken. In Sighisoara of Sibiu reis je echt terug in de tijd.

Terug naar de Middeleeuwen in Maramures

Wil je meer Middeleeuwse sfeer proeven, dan is de regio Maramures een aanrader. Hier, in het Noordwesten van Roemenië, zijn paard- en wagen nog altijd niet uit het straatbeeld verdwenen. De kleinschalige boeren zaaien en oogsten alles nog met de hand en de hooistapels, die gedurende de zomer steeds hoger worden, zijn indrukwekkend.

In de schilderachtige Iza vallei vind je kerken en kloosters die volledig uit hout zijn opgetrokken en op de erven van hun huizen zitten de dames aan een handwerkje, of zijn ze wol aan het spinnen. Bezoek er zeker ook één van de traditionele houtbewerkers of werkplaatsen waar hoeden en schoenen gemaakt worden, je zult versteld staan van het vakmanschap dat je er aantreft.

Met de trein door Europa

Ook enthousiast geworden? Binnenkort reis je nóg makkelijker naar Oost-Europa met deze directe nachttrein van Amsterdam naar Wenen. Combineer een Interrail reis door Europa met een ontdekkingstocht door deze prachtige regio!

Wil je hulp van een duurzame reis-expert? Better Places is een duurzame reisorganisatie, gespecialiseerd in individuele reizen op maat. Met lokale reisexperts ter plaatse, die hun land door en door kennen, krijg je altijd de juiste inside-informatie. Better Places staat voor authentieke ervaringen en verantwoord reizen en bieden reizen op maat in Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië Herzegovina, Georgië, Kosovo, Kroatië, Moldavië, Montenegro, Roemenië en Servië!

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️