Tim Lommerse
Tim Lommerse Planet 23 jan 2019

3 x tips om duurzaam op reis te gaan (ook als je wél het vliegtuig pakt)

We weten allemaal dat reizen – en dan in het bijzonder vliegen – niet al te best is voor het milieu. Tegelijkertijd hebben veel van ons de drang om de wereld te verkennen. 

En daar is niets mis mee. Ontdekken is de menselijke natuur. Het heeft ons gebracht waar we vandaag de dag zijn. Niets om je voor te schamen dus.

Straks blijft er weinig van die mooie plekjes over

Maar, als we met zijn allen naar alle uithoeken van de wereld blijven vliegen, blijft er van al die mooie plekjes steeds minder over. Wereldwijd is de luchtvaart goed voor zo’n 2 procent van alle door mensen veroorzaakte CO2-uitstoot. En naar verwachting zal dat aandeel de komende 20 jaar verdubbelen. Hoog tijd om aan de (vlieg-)rem te trekken dus.

Hoe kun je de wereld verkennen zonder zelf een deel van het probleem te worden?

Ga niet met het vliegtuig

Volgens een onderzoek van Babette Porcelyn, staat vliegen op een zesde plaats wanneer je kijkt naar de CO2-uitstoot van een gemiddelde Nederlander. Dat lijkt mee te vallen. Totdat je kijkt welke zaken er hoger scoren.

De top 5 wordt gevormd door:

Allemaal dingen die we met veel grotere regelmaat doen of gebruiken dan dat we vliegen.

Ter vergelijking: een vlucht van Amsterdam naar New York is goed voor een uitstoot van 1,77 ton CO2. Dat staat gelijk aan 8660 minuten douchen, 920 dagen tv kijken of 2524 draaibeurten van de wasmachine.

Kortom: de beste manier om duurzaam te reizen is om een milieuvriendelijker vorm van transport te kiezen. Voor veel bestemmingen binnen Europa is de trein bijvoorbeeld een prima alternatief. Of, heb je weleens van BlaBlaCar gehoord? Je kan dan carpoolen met andere mensen van stad naar stad. 

Maar, daarbuiten dan?

Verre reizen niet duurzaam? Dit zijn de positieve effecten van jouw wereldtrip

Als je dan toch moet vliegen

Soms ontkom je er gewoon niet aan om het vliegtuig te pakken. En zeg nou zelf: er zijn zoveel mooie plekken op onze aarde die je nooit gaat zien als je jezelf vanaf nu helemaal niet meer toestaat om te vliegen.

Maar, hoe ga je daar als milieubewuste globetrotter mee om? Simpel! Door de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren. Daarvoor zijn verschillende opties:

  • Treesforall.org. Op deze website kun je de CO2 uitstoot van je reis (ook wanneer je niet met het vliegtuig gaat) berekenen. Dat wordt vertaald naar een aantal bomen dat moet worden geplant om dit te compenseren. Die bomen kun je direct afrekenen, zodat je met een goed geweten op reis kunt.
  • FlyGrn.com. Veel mensen zoeken hun vlucht via websites als cheap tickets of skyscraper. FlyGrn is het groene alternatief op deze sites: door je vlucht via deze vergelijker te boeken compenseer je automatisch (een deel van) de uitstoot van jouw vlucht. Bij de vergelijking van aanbieders zie je – naast prijs, duur en aantal overstappen – ook hoe duurzaam de vlucht is.
  • Als je eenmaal weet voor hoeveel bomen aan CO2 je vlucht uitstoot, kun je natuurlijk ook zelf bomen planten om dit te compenseren. Nu heeft niet iedereen de ruimte om de achtertuin vol te zetten met bomen. Maar geen nood: Natuurmonumenten organiseert regelmatig boomplantdagen, waar je als vrijwilliger aan de slag kunt.

Doe – eenmaal op bestemming – niets met wilde dieren

Afgelopen zomer was ik met mijn vriendin op vakantie op Santorini, dat bekend staat als een van de mooiste onder de Griekse eilanden. Waar het ook om bekend staat, zijn de vele ezels waar toeristen ritjes op kunnen maken. Al voordat we zagen hoe die arme ezeltjes erbij stonden, wisten we dat wij daar niet aan zouden beginnen.

De hele dag staan de dieren in de brandende zon te wachten tot ze een toerist honderden meters naar beneden en weer terug omhoog mogen dragen. Om vervolgens te wachten op de volgende. Een paar weken na onze vakantie zag ik een bericht dat meldde dat regelmatig een ezel zijn rug breekt doordat hij een te zware toerist moet dragen.

En dat is maar één voorbeeld van de erbarmelijke omstandigheden waarin dieren gedwongen worden te leven voor het plezier van toeristen. Olifantenritjes in Thailand, zwemmen met dolfijnen, en op de foto met ‘tamme’ tijgers: denk minimaal 3 keer na en doe je research voor je het zelfs maar overweegt. Door er geld aan uit te geven, voed je deze dieronvriendelijke toeristenindustrie en help je het in stand houden.

Tim Lommerse werkt als contentmanager voor Inbox, bouwt daarnaast in zijn vrije tijd aan een blog over natuurlijke geneeswijzen en hier nu ook over duurzame reizen.

Meer inspiratie voor duurzame reizen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
3 x tips om duurzaam op reis te gaan (ook als je wél het vliegtuig pakt)
Sluiten