Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 13 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

Slow down tip: onthaasten en actief zijn in het Oostenrijkse Stubaital

Al fietsend hang je met je moeder aan de lijn om te vertellen hoe je weekend was, terwijl je onderweg bent (en eigenlijk al te laat) naar een etentje met een vriendin die je al máánden niet hebt gezien. Ondertussen beantwoord je nog een werkmail die je ziet binnenkomen en trap je net even harder op je pedalen als je ziet dat het verkeerslicht nog op groen staat. Yes, gehaald – tijdwinst!

We doen het (bijna) allemaal te veel en te vaak. Je rent van het spreekwoordelijke hot naar her en in de tussentijd ben je van alles aan het regelen. Guilty? Dan wordt het misschien tijd om te onthaasten. Of zoals de Van Dale mooi definieert: ‘zich minder gaan haasten, in een rustiger tempo gaan werken en leven’.

Onthaasten in Oostenrijk

Natuurlijk kan je die onthaasting in eigen stad of land opzoeken (zoek je rust bijvoorbeeld ‘s op de Waddeneilanden), maar voor mijn slow down get-away zocht ik het een aantal kilometers verder van huis: Stubai (‘nee, geen DÚ-bai, STÚ-bai’) werd de plek van mijn bestemming.

“Waar leg dah?” Stubai (of Stubaital) is een dal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en ligt vlakbij Innsbruck. Een wintersportgebied (voor de ski-fanaten onder ons: je vindt er het grootste gletsjergebied met de langste afdaling van Oostenrijk), maar in de zomer een bestemming waar je heerlijk kan hiken, mountainbiken, paragliden én ontspannen.

Ontspannen en actief zijn

Je kan er natuurlijk voor kiezen om jezelf al yoga-end en mediterend (of zelfs in stilte!) je vakantie door te werken tijdens een yogaretreat, maar mijn onrustige ik heeft vaak net iets te veel energie voor al deze rust. En nu zal dit vast en zeker iets zijn waar je  je ‘gewoon aan moet overgeven’ en iets ‘wat de tijd je leert’, maar toch. Ik ben gek op ontspannen, maar voor elk relax-uurtje wil ik graag een uurtje activiteit terug.

Ik pakte m’n koffer, trommelde een vriendinnetje op (samen is beter dan alleen!) en reisde af naar de Oostenrijkse oase van rust en activiteit. Want met 850 km aan wandelroutes en 720 km aan mountainbike-parcours kon ik mezelf daar vast en zeker wel even zoet houden.

Dit vind je misschien ook interessant: Minder uren werken en vaker op vakantie: is het tijd voor een work/life balance herinrichting?

Zuurstof happen bij de waterval

Oostenrijk staat bekend om de prachtige bergen, vergezichten en watervallen. Iets waar je tijdens het hiken bijna niet omheen kan, is de Grawa waterval die met een breedte van 85 meter de breedste waterval van de oostelijke Alpen is. Vanaf 107 meter hoogte raast het water naar beneden en de gids vertelde ons dat de vochtige lucht met het opspattende water die je bij de waterval inademt extra goed voor je is. Heb je de avond ervoor een wijntje te veel gedronken? Een bezoekje aan de waterval maakt dat je kater in rook opgaat – sort of.

Maar niet alleen bij de waterval is de lucht fris en schoon, ook in de rest van het dal hangt veel zuurstof in de lucht. Geen wonder dat voetbalclubs als Ajax en Feyenoord hun spelers richting het Stubaital sturen om goed te trainen en conditie op te bouwen voor belangrijke kampioenschappen.

Actief zijn en relaxen in één

Het klinkt misschien stom, maar ik kan pas echt relaxen als ik eerst lekker actief ben geweest. Misschien is het omdat ik denk dat ik het dan pas verdien, misschien moet ik letterlijk m’n energie kwijt, maar het voelt gewoon goed. In Stubaital valt genoeg te ondernemen op actief gebied én snappen de hotels dat het na een flinke dag wandelen, mountainbiken of paragliden extra lekker is om je rust te pakken.

‘s Ochtends begonnen we de dag met een goede wandeltocht door de bergen. IJsgrotten, gletsjers, watervallen, uitzichten; you name it, we’ve been there. De dag braken we door midden door te genieten van de Oostenrijkse keuken in één van de talloze ‘alms’ die het dal rijk is. Vervolgens persten we nog wat laatste energie uit de benen en konden we bij terugkomst écht relaxen, want dat hadden we immers verdiend.

In bijna elk hotel vind je een sauna of wellness-area waar je na al dat actieve gedoe je spieren kan ontspannen en je moment van rust kan pakken. Elke dag rond een uurtje of vier dompelden we onszelf in de whirl pool, warmden we op in de sauna of boekten we een massage om de activiteit uit onze benen te masseren.

No phone policy

En voor de enthousiastelingen met mij die tijdens hun vakantie vaak wel nog worden afgeleid door het thuisfront en daardoor toch nog te veel bezig zijn met andere dingen: stel een no phone policy in.

Hiervoor kan je wel je telefoon raadplegen: 4 x handige telefoontips voor op vakantie

Pak één moment op de dag waarop je een half uurtje je telefoon erbij pakt om moeders even een update te sturen (want dat wordt toch wel enorm op prijs gesteld), maar laat die vervolgens voor wat het is, zodat je lekker in je actieve/passieve zone blijft waar nadenken of je tijdens de koffie voor apfelstrüdel of sacher torte kiest je belangrijkste taak van de dag is.

Slow down!

Geloof mij, na zo’n ontbijten-hiken-lunchen-hiken-relaxen-dineren-slapen-vakantie in een gebied waar de lucht heerlijk schoon en fris is, is je batterij weer up and running. Kan je ‘m daarna weer langzaamaan laten leeglopen terwijl je al haastende je moeder belt over je vakantie en net het groene stoplicht niet haalt, omdat je te relaxt was en door je wekker heen bent geslapen. Enkeltje Stubai dan maar weer?

Meer lezen over de mooiste Europese hikes voor ontspanning?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Slow down tip: onthaasten en actief zijn in het Oostenrijkse Stubaital
Sluiten