Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 9 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Bedrock Travel: 5 redenen waarom je ooit in je eentje gereisd wil hebben

Dat reizen leuk is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar wist je ook dat reizen nog een aantal andere belangrijke andere voordelen heeft? Voordelen die je op de lange termijn helpen in de weg naar een gelukkiger leven (en dat van de mensen om je heen!). Vooral reizen in je eentje – yup, hoe eng dat ook klinkt – is een heuse must

Van een weekend alleen weg tot maanden lang op reis met een backpack, van ver weg tot heel dichtbij: reizen brengt je ongelooflijk veel.

Zelf ging er bijna 2,5 jaar solo van tussen en zou het iedereen in elk geval voor een tijdje willen aanraden. Júíst omdat het spannend is.

Waarom je alleen wilt reizen

Reizen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, laat staan er solo op uit trekken. Maar toch zijn er 5 belangrijke redenen waarom je dat wél zou willen overwegen.

1. Je hoeft met niemand rekening te houden

Misschien is deze reden alleen al genoeg om je te overtuigen van een solo-reis. Jij bent de baas en dat betekent dat je de vrijheid hebt om te doen en laten wat je wilt.

Lees ook: Voor de reizigers: de solo reizen die je ooit gemaakt wil hebben (ook gewoon dichtbij huis)

Dat jouw lief of beste vriendin niet van zand houdt, het liefst de hele dag aan het zwembad hangt of alleen maar naar restaurants wilt waar je burgers kan bestellen, is nu niet aan de orde. Jíj bepaalt waar je heen gaat, wat je eet, hoeveel je eet, hoe lang je in bed blijft liggen en met wie je op stap gaat.

Je hoeft even met niets of niemand rekening te houden! Althans, wel een beetje natuurlijk. Daar komen we zo op terug.

2. Je leert jezelf beter kennen

Weet jij eigenlijk wie je bent als je niets meer hebt? Of nou ja, niets. Geen veilige comfortzone, vrienden, status of baan? Ineens kom je erachter hoe je bent tegen vreemde mensen, welke dingen je graag onderneemt en wat je zou doen als anderen (partners, vrienden of familie) geen invloed hebben op hoe jouw dagen zich vullen.

Een spoedcursusje persoonlijke ontwikkeling dus!

Ook interessant: Bedrock Travel: klaar voor een solo trip? Onthoud deze 5 dingen

3. Je ontmoet nieuwe mensen

Grote kans dat wanneer je op reis gaat met een vriend(in) dat jullie alles samen doen. Gezellig, maar het nadeel is dat je er minder benaderbaar door wordt voor anderen. In je eentje zal iemand sneller op je afstappen of zul jij iemand sneller benaderen. Er kunnen zomaar hele bijzondere avonturen, gesprekken of vriendschappen ontstaan met mensen die je nog nooit eerder hebt ontmoet.

Je leert geheid van nieuwe culturen, gewoontes, ervaringen en energie. Vriendschappen die je maakt op reis zullen je voor altijd bijblijven. Dat alleen reizen saai is, is zéker een mythe. Het ligt er maar net aan hoe jij de dagen invult en welke dingen jij onderneemt (in dit artikel lees je er meer over). In je eentje sta je in elk geval meer open voor spontaniteit dan wanneer je samen reist.

4. Je wordt socialer dan je ooit had kunnen denken

Aansluitend op #2 en #3 komt dit punt: je wordt socialer dan je ooit van jezelf had verwacht. Omdat je automatisch uit je comfortzone stapt (#2), ontmoet je vanzelf nieuwe mensen (#3). Je zult merken dat je ineens een stuk socialer lijkt te zijn dan je in eerste instantie had gedacht.

Dit vind je vast ook interessant: Is je vriend of vriendin vaak op reis? Tips om ermee om te gaan

De één is assertiever dan de ander, maar niemand vindt het vervelend als je aan hem of haar vraagt waar hij of zij vandaan komt of wat de reisplannen zijn. Je zult zien dat je binnen no time een heel pakket aan social skills opbouwt.

5. Je verbreedt je horizon

Het klinkt lekker cliché, en dat is het ook. Maar hé, clichés zijn niet voor niets de waarheid. Door je te omgeven met nieuwe mensen, in een nieuwe cultuur, in een nieuw land, merk je ineens dat jouw gewoontes helemaal niet zo ‘normaal’ zijn. Je leert hoe andere mensen denken en leven.

Must read: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

Je wordt er dus empathischer van. Je leert andere talen kennen, ander voedsel eten en anders met elkaar omgaan. Wedden dat jij een stuk begripvoller thuiskomt?

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit zijn in elk geval de belangrijkste redenen!

Dit artikel verscheen eerst op Famme.

Meer Bedrock Travel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️