Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 2 okt 2019
Leestijd: 6 minuten

Denk je eraan alleen op reis te gaan? Deze dingen wil je eerst weten

In de rubriek Bedrock Travel delen we verhalen, tips en inzichten hoe je mindful en duurzaam op reis en op  vakantie kan gaan. Onze favoriete manier van reizen is misschien wel de solo-reis. Je maakt geheid meer mee, staat meer open voor nieuwe impulsen (hola kwetsbaarheid) en leert altijd gigantisch veel. Maar je wilt je wél goed voorbereiden. 

Met deze tips bereid je je voor op een solo-reis zodat je veilig en bewust het avontuur aan kan gaan! Dat alleen reizen eng of onveilig zou zijn, zijn slechts vooroordelen en valt reuze mee. Oók als vrouw.

Maar, je wilt wel je common sense gebruiken. Daarnaast wil je tijdens je reis, natuurlijk ook rekening houden met de cultuur en natuur op de plek van bestemming.

Daarom de beste solo-reistips, om net wat meer uit je reis te halen:

Tips om alleen te reizen

Of je nu een weekendje weggaat in de buurt, een weekje New York boekt of er een halfjaar op uit trekt met een backpack: alleen reizen geeft je kracht (je doet alles op eigen houtje), het verbreedt je horizon en je creëert meer empathie voor de medemens.

Hoe je ook besluit te reizen, dit wil je weten voor je met de Noorderzon vertrekt:

Wat wil je halen uit deze trip?

Naast dat reizen simpelweg hartstikke leuk is, is het geen gek idee om eens na te denken over wat je precies uit deze reis wilt halen. Denk nu vooral niet dat je een maand op een berg in India moet zitten mediteren om er ‘iets’ uit te halen.

Lees ook: Bedrijven zouden hun werknemers meer moeten laten reizen en wel om deze reden

Alleen reizen is best een onderneming; je maakt alle beslissingen zelf en bepaalt zelf waar je naartoe gaat. Makkelijk is het heus niet altijd, daarom wil je weten dat het de moeite waard is. Wil je tot rust komen en trek je de natuur in? Of wil je jezelf uit je comfortzone trekken door een tijd in een grote stad te verblijven?

Ben je op zoek naar cultuur, rust of een ander soort uitdaging? Als je dat eenmaal weet, kan je daar je locatie op uitzoeken.

Doe onderzoek naar de cultuur

Oké toegegeven, hier ben ik zelf niet echt een held in. Toch is het heel fijn om te weten wat er te verwachten valt op de bestemming(en). Vooral op vakantie gaat en ‘maar’ een paar weken de tijd hebt, is het fijn om te weten wat je er kan doen en wat je er kan verwachten.

Ook interessant: Bedrock Travel: waarom je Nederland wilt ontdekken (en vliegen overrated is)

Dat geldt voor de activiteiten, maar ook voor de cultuur, het eten, de ligging en de veiligheid. Vooral je inlezen in de cultuur is handig, voor de locals én voor jou. Culturen kunnen enorm verschillen. Hoe logisch iets voor jou lijkt, kan totaal onbegrijpelijk zijn voor iemand uit een ander land. Ga er daarom niet vanuit dat je altijd begrepen wordt.

Juist als je in je eentje bent is het fijn om kleine culturele verschillen alvast te kennen.

Neem herbruikbare items mee

Wie bewust op reis wil gaan, wilt een paar handige reisitems meenemen. Klinkt als een kluif, maar dat valt reuze mee! Als je één keer een handige waterfles aanschaft of een BYO koffiebeker, hoef je tijdens de hele reis geen één keer een plastic waterflesje of een koffiebekertje aan te schaffen.

Zo blijf je altijd gehydrateerd én bespaar je een hoop wegwerpafval. Wist je namelijk dat koffiebekers namelijk niet goed gerecycled kunnen worden? En over de plastic soep hoeven we je vast ook niet meer te vertellen…

Koop lokaal

Eén van de mooiste dingen van reizen is dat je kan genieten van lokale producten. Van exotische fruitsoorten tot smaakvolle gerechten vol kruiden en ingrediënten waarvan je nog nooit hebt gehoord en van prachtige handgemaakte stoffen tot bijzondere huidproducten.

Het is een mooie kans om wat terug te doen voor jouw vliegreis (lees hier over de CO2-impact van vliegen). Je support de lokale ondernemers en de producten komen uit de buurt, waardoor er weinig uitstoot aan te pas is gekomen. Daarnaast is het vaak ook een stuk goedkoper om lokale groente, fruit en maaltijden te kopen. Wat fruit is altijd handig als gezonde snack voor onderweg.

Mindful tip: kies één maaltijd buiten de deur die je ziet als heuse ervaring. Je kan er best wat meer geldt aan uitgeven, maar je geniet er dan ook éxtra bewust van. In dit artikel lees je hoe je een voedsel-meditatie kan doen en extra leert genieten.

Vertrouw je intuïtie

Jezelf vertrouwen is altijd belangrijk, maar wanneer je alleen op reis gaat, geldt dat des te meer. Soms weet je gewoon dat iets of iemand niet goed aanvoelt. Hoewel je soms de neiging hebt om eerlijk te zijn (want woman empowerment!) is het slimste antwoord niet altijd ‘Ik ben alleen op reis, zonder partner of vrienden en daar is mijn hotel.’ You get the point; your gut feeling knows.

Dit vind je vast ook leuk: Je onderbuikgevoel: kan je het vertrouwen?

Vriendje wacht op me, vriendin zit nog in het hotel, ik ben met een groep en nee dankje, ik heb geen hulp nodig. Je kan ook altijd even iemand aanschieten als je in een onprettige situatie zit. Iemand in de bediening van een hotel of of iemand van een winkeltje vlak naast je bijvoorbeeld.

Doe mee

Alleen reizen kan fantastisch zijn omdat je makkelijker mensen ontmoet, met niemand rekening hoeft te houden en precies kan doen waar jíj zin in hebt, maar soms is het k*t, moeilijk en voel je je alleen. Helemaal als je op een reis bent waaraan je betekenis wilt geven en niet zoveel behoefte hebt om elke avond te beerpongen in een hostel.

Een leuke manier om meer mee te krijgen van de cultuur is gewoonweg meer mee te doen. Maak een praatje met de marktkoopman, met het meisje dat je koffie maakt en misschien is er wel een lokale dansles waaraan je mee kan doen.

Must read: Reizen maakt je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld, bewijst dit onderzoek

Nóg leuker (vind ikzelf) als je tijd hebt, is om een tijdje mee te draaien in een bedrijfje. Via Workaway kan je een paar weken tot een paar maanden voor kost en inwoning meehelpen bij toffe initiatieven als biologische boerderijen (WOOFF), een vegan cafeetje en nog véél meer. Je leert de omgeving kennen, de mensen en de cultuur. En je geeft amper geldt uit. Win-win-win-situatie dus!

Deel je locatie

Tegenwoordig heb je handige apps waarmee je je locatie deelt met bekenden. Niet alleen handig als je je vrienden kwijt bent op een festival, maar het is ook fijn voor het thuisfront als jij op je solo-avontuur de bloemetjes aan het buiten zetten bent.

Er zijn apps die je locatie de hele trip tracken (en ook deze: RedZone Mapp) en weer andere apps delen alleen je locatie met geselecteerde contacten als je de app activeert.

Alleen reizen is spannend, maar we durven het zéker iedereen aan te raden!

Reisinspiratie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️