Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 3 okt 2018
Leestijd: 5 minuten

De oprichter van waterflesmerk Dopper: “Ik wil de onzin van mineraalwater de wereld uit helpen”

Zero waste: de ideale levensstijl waarbij je op een plasticdieet gaat en geen afval produceert. Maar waar begin je? En hoe ver ga je? In deze rubriek neemt Bedrock je mee in het zero waste-leven van personen en organisaties. Zij delen hun weg, tips en toekomstdromen.

Deze keer spreken we met Merijn Everaarts (45), de oprichter van Dopper: het Nederlandse merk dat duurzame waterflessen maakt. Door zijn enorme frustratie over al het plastic afval dat op straat belandt, heeft hij Dopper opgezet. De grote droom van Dopper is niet alleen dat water vervoerd wordt in de duurzame waterfles; vooral schoon drinkwater voor iedereen is de prioriteit.

Hoe is Dopper ontstaan?

“Dopper is gevestigd in Haarlem; waar ik vandaan kom. Op het strand keek ik uit op een mooie zee, maar ik zag ook een zee van plastic. Bij thuiskomst zag ik een documentaire over plastic soep – dit was 10 jaar geleden – en dat was toen nog helemaal niet bekend in Nederland. En ik dacht: als niemand dit weet, dan moet iemand dit verhaal vertellen. En voorkomen dat er niet nog meer plastic bij komt. Toen heb ik een oplossing bedacht.”

Waarom koos je voor een waterfles en geen ander item?

“Ik verbaasde me al lange tijd dat veel mensen in Nederland mineraalwater drinken, terwijl ons Hollandse kraanwater een excellente kwaliteit heeft. Heel veel mensen vertellen met trots dat ze het minerale waterflesje daarna gebruiken om kraanwater in te doen. Mijn verbazing werd nog groter: het gaat dus niet om het mineraalwater, maar om een vervoersmiddel voor kraanwater. Toen kwam ik op het idee om een product te maken met dezelfde eigenschappen, maar dan een duurzaam, beter en sexy alternatief voor het petflesje. Dopper is er in allerlei kleuren en verschillende materialen, omdat we willen dat iedereen aan die zero waste levensstijl begint. Zo zit er voor iedereen iets moois bij.”

Hoe weet je dat jullie die wereldwijde impact maken?

“Dat houden we bij. Het verschilt per land. Zo gebruikt iemand in Nederland gemiddeld 40 petflessen per jaar als hij of zij geen Dopper gebruikt, en in Amerika zijn dat er een stuk meer. We houden per land bij wat we verkopen en wat voor impact we daar maken. Het is niet alleen de verkoop van de fles, maar vooral ook de awareness die we creëren. Zoals de plastic soep die 10 jaar geleden nog niet bekend was; dat is het nu wereldwijd.”

Dopper
Merijn Everaarts op de Plastic Bridge: een brug van verzameld plastic voor en door scholieren in New York.

Wat doen jullie zoal om die impact dan te maken?

“Wij organiseren evenementen om bewust zijn te creëren. Een half jaar voor de Olympische Spelen in Rio hebben we bijvoorbeeld elke zaterdagmiddag het strand schoongemaakt samen met de lokale mensen daar. Van al het plastic dat daar verzameld is, hebben we een groot kunstwerk gemaakt: De Plastic Madonna. Deze campagne had een metafoor: Madonna (Maria) geeft haar kindje Jezus borstvoeding. En als we doorgaan met het vergiftigen van onze voedselketen, dan wordt het kleine kindje Jezus nooit die grote Christus die boven op de berg staat in Rio. We betrekken altijd de lokale bevolking erbij, zodat mensen onderdeel van het probleem én de oplossing zijn.”

Dopper
Plastic Madonna

Max (25) van NextBrush maakt duurzame tandenborstels van bamboe

Jullie hebben onlangs ook een nieuwe waterfles uitgebracht, de Dopper Insulated. Wat is het?

“Het is een thermosfles. In Amerika en in Duitsland zie je echt duidelijk de trend dat heel veel mensen juist warm of koud water meenemen. We willen blijven innoveren en ervoor zorgen dat er geen excuses meer overblijven om kraanwater mee te nemen. Zo is er door de komst van de Insulated geen excuus meer dat je water niet lekker op temperatuur blijft.’’

Merken jullie dat er meer bewustwording komt dankzij Dopper?

“Elke twee jaar doen we een impact onderzoek. Eind dit jaar doen we dit weer. We meten met een aantal vragen welke impact wij maken. Dat is mega interessant en wij voelen ook de plicht om het te onderzoeken. Het is erg belangrijk voor ons dat mensen niet zomaar een Dopper hebben, maar echt bewust zijn waarom ze die Dopper kopen. En als ze dat niet weten, is het aan ons de taak om dat we verbeteren.”

Wat zijn de volgende stappen van Dopper?

“Al sinds dag één is mijn doel om wereldwijd impact te maken. En ik ben blij dat dat er eindelijk is, maar het is nog niet voldoende. Dus we gaan door met bouwen aan landen. Dat betekent dat we de landen die we nu hebben – Nederland, België, Duitsland, UK en Amerika – verder gaan uitbreiden naar landen als Australië, Zuid-Amerika, Zuid-Europa en Japan. Ik zie het voor me dat we de wereld omarmen met de goede oplossing voor dit probleem.”

Dopper

Wat is jouw eigen grote droom op het gebied van zero waste?

“Mijn grootste droom was en is nog steeds om de petfles en de onzin van mineraalwater compleet de wereld uit te helpen. Dat betekent dat het voor waterbedrijven de taak is om te beginnen bij de landen waar het kraanwater nog niet goed is, tot drinkwater te maken. Wij doneren dan ook aan waterprojecten in Nepal: zodat mensen zelf de kraan aanleggen, de waterput slaan en dit onderhouden. De hoogste prioriteit is dat ze daar ook kraanwater kunnen drinken.”

Het grootste probleem van zero waste gaan is misschien wel dat we niet weten waar te beginnen. Wat is jouw gouden tip voor een zero waste lifestyle?

“Natuurlijk de Dopper in de hand nemen! Maar ook het meenemen van je eigen boodschappentasjes of je eigen koffiebeker. Dit zijn heel makkelijke tips die je elke dag toe kan passen en waar je geen moeite voor hoeft te doen.”

Dopper
Bron: Dopper

Niet alleen een waterfles, maar ook tandenpoetsen kan zero waste. Lees hier het interview met NextBrush, het studentenbedrijf dat biologisch afbreekbare tandenborstels van bamboe maakt.

Meer lezen over de zero waste lifestyle?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De oprichter van waterflesmerk Dopper: “Ik wil de onzin van mineraalwater de wereld uit helpen”
Sluiten