Tessa Ham
Tessa Ham Werk 28 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Bedrijven zouden hun werknemers meer moeten laten reizen en wel om deze reden

Als je erover nadenkt, is het eigenlijk best gek dat we van 9 tot 5 opgesloten zitten tussen 4 muren achter een bureau, terwijl we onze laptop naar welke plek ook ter wereld mee kunnen nemen. Zeker als je weet hoeveel voordelen er zijn voor werknemers én werkgevers als we vaker de wereld over mogen reizen.

Lees je mee, baas?

Behoud van werknemers

Flexibiliteit en de mogelijkheid om waar dan ook te werken speelt een grote rol in het besluit van mensen om bij een baan te blijven. Zeker bij onze generatie, die geen genoegen neemt met een baan waar we in de dagelijkse sleur terechtkomen. Wij zijn op zoek naar banen die ons uitdaging bieden en ons gelukkig maken.

Reizen maakt een mens rijker

Als je reist leer je je sterktes en zwaktes goed kennen, en hoe je hier mee omgaat. Je wordt daarnaast gelukkiger, gezonder en creatiever, omdat je op een nieuwe plek bent met nieuwe mensen om je heen. Allemaal voordelen die jou als mens rijker maken, maar waar je werkgever ook iets aan heeft.

Het werk wordt nog steeds gedaan

Bij sommige bedrijven is in het buitenland werken geen optie. Dat hun werknemers thuiswerken willen ze al liever niet. Ze vertrouwen hun werknemers niet en denken dat ze thuis hun favoriete serie aan het kijken zijn, in plaats van aan het werk zijn. Maar onderzoek op onderzoek bewijst dat thuiswerkers juist productiever zijn.

9 op de 10 thuiswerkers krijgen evenveel of juist meer werk af op een dag buiten kantoor. Onderzoeks- en adviesbureau Gallup laat weten dat 60 tot 80 procent van de werknemers die ook weleens niet op kantoor werken, meer betrokken, toegewijd en enthousiaster zijn, dan werknemers die altijd op kantoor zitten. Geloof het of niet, maar werken onder het TL-licht lijkt niet de meest inspirerende omgeving.

Een voorbeeld: het Nederlandse marketingbureau Brandfirm werkt 3 maanden per jaar vanuit Bali. In deze periode behalen ze hun hoogste omzet van het jaar!

Lees ook: Wat bepaalt je werkgeluk? En wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Een gelukspsycholoog legt uit

Prettige werkomgeving is voor iedereen anders

Je kunt ook nog een stapje verder gaan dan je werknemers af en toe laten werken vanuit het buitenland. Matt Mullenweg is mede-oprichter van WordPress en CEO van Automattic. Dat laatste bedrijf bestaat voor 100 procent uit mensen die vanuit huis werken.

Of tenminste, ‘huis’ betekent waar dan ook ter wereld. Sommige van zijn 800 werknemers hebben niet eens een huis. Dat zijn digital nomads die werken vanuit een airbnb, ho(s)tel of zelfs een camper. “Zolang ze goede wifi kunnen vinden, maakt het ons niet uit waar ze zijn”, zegt hij in de TED-video.

Hij gelooft erin dat mensen het beste zelf kunnen bepalen hoe (en dus ook waar!) ze werken. Ieder mens is anders en is daarom ook gebaat bij een andere manier van werken. Sommige mensen zullen niet blij worden van werken vanuit het buitenland, maar anderen zullen er juist van opbloeien. Matt geeft zijn werknemers de vrijheid en gelooft zo tot de beste resultaten te komen.

Twee vliegen in één klap

Steeds meer bedrijven – zoals Salesforce, Timberland, Patagonia en IBM – geven hun werknemers de kans om in het buitenland vrijwilligerswerk te doen, terwijl hun salaris wel gewoon uitbetaald wordt. Hoe meer bedrijven dit doen, hoe groter de impact is voor mensen die het nodig hebben.

Voor werknemers is het een geweldige en leerzame ervaring, die ook weer voordelig uitpakt voor het bedrijf. Ook met dit punt zullen werknemers langer bij een bedrijf blijven. Ze komen geïnspireerd en gemotiveerd terug van hun reis, klaar om weer voor het bedrijf aan de slag te gaan die hun steentje bijdraagt aan de wereld.

Verder lezen over reizen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️