Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 2 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

Een kantoorbaan? Zo kan je toch die wilde reisjes maken

Bij ‘going on an adventure’ denk je waarschijnlijk meteen aan een verre reis maken. Maanden backpacken door Thailand of een wekenlange roadtrip door Amerika. Grote, ambitieuze ideeën waar je bij wegdroomt tijdens je 9-tot-5-baan. En ja, er is een kans dat dat bij dromen blijft. Maar er is een manier hoe jij toch wilde, spontane reisjes kan maken naast je kantoorbaan.

Ooit gehoord van micro adventures? Bij dezen: een kleine inspanning waarbij je erop uittrekt en van alles gaat verkennen en ontdekken met de tijd die je hebt. Het levert je net zo goed een leuke tijd op en het is makkelijker te realiseren. Het enige wat je nodig hebt: de wil om nieuwe dingen te proberen en wat verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat zijn micro adventures precies?

Waarschijnlijk heb je nu nog steeds geen idee wat het nu precies inhoudt. Micro adventures zijn simpelweg kleine avontuurtjes waarbij je eropuit gaat. Dit kan zijn dat je gaat fietsen door een buurt waar je nog nooit geweest bent, maar ook dat je ‘s ochtends een paar uur eerder opstaat om nog voor je werk te gaan wandelen op een voor jou onbekende locatie.

Maar je kan het ook wat groter aanpakken. Zoals een dagje naar een stad gaan waar je nog nooit geweest bent of spontaan met de auto een weekendje naar Frankrijk. Het gaat erom dat alles wat je doet nieuw voor je is, waardoor je nieuwe dingen ziet, ontdekt en ervaart. Hierdoor doorbreek je je dagelijkse routine en wordt het leven weer een stuk leuker.

Zo begin je met je kleine reisjes

Maar hoe doorbreek je dan die dagelijkse routine? Het zit vast nog niet in je systeem en dan is het lastig om het ineens maar gewoon te gaan doen. Maak er geen verplichtingen van voor jezelf. Je hoeft niet meteen een heel weekend weg, een dagje of zelfs maar een paar uurtjes is ook al voldoende soms.

Als je het eenmaal op gang hebt, rolt dat balletje zo verder en zit je er helemaal in. Daarom hebben wij wat tips voor je hoe je die bal aan het rollen krijgt.

Maak een plan

Plan wat je gaat doen en zorg dat je er echt zin in hebt. Wil je om 06.00 uur ‘s ochtends uit bed om de zon op te zien komen, maar denk je daar toch anders over als die vervelende wekker daadwerkelijk afgaat? Dan komt het er niet van. Zorg daarom dat je er echt zin in hebt, zodat je ook vol enthousiasme je bent uitspringt in de ochtend.

Maak van elke dag een avontuur (alsof je op reis bent)

Wees realistisch

Ben je totaal geen ochtendmens? Misschien is dingen in de ochtend plannen dan sowieso niet zo’n goed idee. Maak je plannen voor de avond, zodat je zeker weet dat je het echt gaat doen.

Maar wees ook realistisch met je tijd. Je kan niet 20 km gaan snelwandelen in je lunchpauze van een half uur. Kies daarom de juiste activiteit bij de tijd die je hebt. Onthoud: je kan beter een activiteit langer maken dan dat je het moet inkorten. Door realistisch te zijn voorkom je teleurstellingen.

Bereid je maaltijd voor

Je maakt tijd vrij voor je micro adventures, dus grote kans dat het tijdens je kleine reis tijd is voor een maaltijd. Maak dus van tevoren eten klaar dat je mee kan nemen en/of zorg dat er altijd een voedzame snack met genoeg eiwitten in je tas zit. Zo voorkom je dat je hangry wordt en de sfeer wordt verpest.

Blijf positief

Is het pad waarop je wilde fietsen afgesloten, regent het pijpenstelen of zit er iets anders niet mee? Probeer dan positief te blijven. Negativiteit werpt nooit haar vruchten af, dus probeer er het beste van te maken. En vergeet niet: bij elk goed avontuur gaat er wel iets mis. Zo maak je tenminste nog eens wat mee en heb je meteen een goed verhaal voor op de vrijdagmiddagborrel of een verjaardag.

Geef de stad een kans

Denk je dat er te weinig natuur is in de drukke stad waarin je woont? Fout. Sla stedelijke reisjes zeker niet over. In de ene stad is het dan misschien meer dan in de andere stad, maar er zijn sowieso parken of wijken die je nog nooit echt ontdekt hebt. Of het nu een wandeling is, een picknick in het park of een drankje in die bruine kroeg buiten het centrum: het kan van alles zijn.

Tip: pak Google Maps erbij om een goed overzicht te krijgen van alle natuurgebieden, parkjes, wandel- en fietsroutes etc. Wie weet wat voor mooi groen je allemaal nog tegen komt!

Een kantoorbaan en reisjes

Het is dus makkelijker dan je denkt om de sleur van een kantoorbaan te doorbreken. Door deze balans van routine en spontane uitjes, houd je het leuk voor jezelf en kun je van beide meer genieten. Je haalt meer uit je leven en kan mini-reisjes maken, zonder dat je daar je baan voor op hoeft te zeggen. Klinkt ideaal, toch?

Meer over reizen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een kantoorbaan? Zo kan je toch die wilde reisjes maken
Sluiten