Tessa Ham
Tessa Ham Werk 22 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo overtuig je jouw baas om (meer) thuis te werken deze zomer

De zomer kan voor werkenden best frustrerend  zijn. Terwijl buiten de zon schijnt, zit jij tussen 4 muren. Je hebt het door de airco waarschijnlijk nog koud ook in je korte broek. Zeker als je in een andere stad woont dan je werkt, kan het zijn dat je niets hebt aan die zon. Af en toe een dagje thuiswerken kan daarom ideaal zijn. Maar hoe regel je dat met je baas?

Want af en toe thuiswerken is niet alleen fijner voor jou (hoe fijn is het dat je meteen het terras met vrienden op kunt als je jouw laptop dichtslaat), ook je baas heeft er voordeel van. Het is daarom een kwestie van je baas overtuigen dat dit een win-win situatie is. Dan rest de vraag: hoe in hemelsnaam?

Heb je recht op thuiswerken?

First things first, hoe zit het met je rechten? Heb je er volgens de wet recht op dat je mag thuiswerken? Nee, jouw baas beslist dit altijd. Volgens de wet heb je alleen het recht om een verzoek in te dienen. Elke werknemer die minimaal een half jaar in dienst is, mag zo’n verzoek indienen. Of je werkgever het verzoek gaat accepteren is natuurlijk nog maar de vraag.

Dit kun je doen om jouw verzoek kracht bij te zetten:

Maak de voordelen duidelijk

Allemaal leuk en aardig dat jij in je tuin of in een cafeetje wil werken, maar je baas wil natuurlijk ook dat er een voordeel voor hem/haar is. Gelukkig zijn die er genoeg. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat thuiswerkers veel productiever zijn. Dat komt omdat je thuis geen honderden tripjes naar het koffiezetapparaat maakt (of nou ja, dan staat die waarschijnlijk een stuk dichterbij), je geen onnodige meetings hebt én niet af en toe met je collega’s over het weer praat. 36 procent van de thuiswerkers verzet zelfs meer werk in kortere tijd dan dat zij op kantoor zouden doen in een langere tijd, schreef ons zusje WorkJuice al. Ook blijkt dat mensen die thuiswerken eerder overwerken dan mensen die op kantoor werken.

Lees ook: Een pleidooi voor een thuiswerkdag (en hoe je die efficiënt inricht)

Ook een hele belangrijke: thuiswerkers blijken privé en werk beter te kunnen combineren. Als je momenteel niet lekker in je vel zit, kun je dit het beste ook benoemen – hoe spannend dit ook is. Eén dag in de week zonder prikkels en met een betere nachtrust kan al een hoop schelen voor je gehele gemoedstoestand.

Maak duidelijke afspraken over je werk en je communicatie

Naast het benoemen van de voordelen is het belangrijk om de zorgen bij je baas weg te nemen. Je baas wil zeker weten dat je op jouw thuiswerkdagen meer aandacht aan je werk besteedt dan aan je hond en de was die eigenlijk echt nog gedaan moet worden. Bespreek dus welke taken je op je zal nemen als je vanuit huis werkt. Ook is het slim om te benoemen hoe je contact zal onderhouden met je collega’s op je thuiswerkdagen.

Bedenk hoeveel je thuis wil werken

Misschien werk je het liefst de hele zomer thuis, maar je begrijpt vast wel dat dit niet praktisch is. Contact met je team is net zo belangrijk als die vitamine D. Bedenk van tevoren hoe vaak je thuis zou willen werken. Sommige mensen werken af en toe vanuit huis, anderen hebben een standaard dag.

Lees ook: Wat je nodig hebt op werk om gelukkig te zijn

Stel een proefperiode voor

Zie je dat je baas alsnog twijfelt? Stel dan een proefperiode voor. Zo’n proefperiode kan een werkgever over de streep trekken. Als na een maand blijkt dat jij op je thuiswerkdagen minder gedaan krijgt, dan ga je gewoon weer fulltime op je werk aan de slag. Maar dat is natuurlijk niet zo, want jij werkt thuis ook gewoon keihard.

Lukt het je echt niet om je werkgever te overtuigen? Dan kun je altijd nog vragen of het goed is dat jij vroeg op kantoor verschijnt, om weer vroeg richting huis – of nou ja, de zon – te vertrekken.

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo overtuig je jouw baas om (meer) thuis te werken deze zomer
Sluiten