Rosa Bertram
Rosa Bertram Vriendschap 17 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

De ‘7 Friends Theory’: de 7 type vrienden die je nodig hebt in je leven (heb jij ze?)

We kunnen niet alles uit één iemand halen, net zoals dat we niet alles kunnen zijn voor iedereen. Eén vriend(in) kan immers niet al onze behoeften vervullen. Op TikTok stuitten we op een formule voor de ideaal gebalanceerde vriendenkring: ofwel de ‘7 Friends Theory.’ Deze theorie pleit dat je zeven vrienden nodig hebt die elk een andere rol in je leven vervullen. Denk aan: de jeugdvriend, een vriend die als familie voelt, iemand die altijd naar je relatieproblemen luistert. Dít zijn de zeven type vrienden die je nodig hebt in je leven.

Als we de viral video op TikTok moet geloven, heb je een ideale vriendenkring als je deze zeven mensen in je leven hebt. Heb jij ze al?

Het psychologische effect van vriendschappen

Mensen zijn van nature sociale wezens en daarom niet bedoeld om in isolatie te leven. Onderzoek wijst dan ook uit dat een gebrek aan interpersoonlijke relaties, behoorlijk zwaar kan zijn voor onze mentale gezondheid. Omgekeerd kan het hebben van een hechte vriendengroep juist ontzettend bijdragen aan ons algehele welzijn. En hoe ouder we worden, hoe meer voordelen zo’n goede vriendengroep voor ons heeft.

Alleen kan nieuwe vrienden maken als volwassene soms behoorlijk lastig zijn. Benieuwd hoe je beter wordt in nieuwe vrienden maken? Dit zijn drie tips voor meer social skills. De belangrijkste tip? Wees iemand met wie je zelf óók vrienden zou willen zijn. Leer je eigen gezelschap te waarderen en goed voor jezelf te zorgen. Zou je met een kloon van jezelf willen hangen? Zo niet, wat zou je willen verbeteren zodat je dat wel zou willen?

De vrienden die je nodig hebt in je leven

Hoewel het idee van allerlei verschillende vrienden hebben ideaal klinkt, kun je je natuurlijk ook afvragen hoe realistisch dat eigenlijk is. Heel leuk, zo’n ideale vriendenkring hebben of zeven verschillende vrienden vinden die ieder een andere behoefte vervullen, maar zie die maar eens te vinden.

Maak je in elk geval geen zorgen als je niet alle zeven vrienden hebt, want het is slechts een (niet wetenschappelijk bewezen) theorie. Wees vooral dankbaar als je er al één of twee hebt. Liever één vogel in de hand, dan tien in de lucht, zegt men niet voor niets.

De 7 Friends Theory: hoe zit dat?

Het idee van de 7 Friends Theory is om niet al je behoeften te zoeken bij één vriend(in). Sommige vrienden zijn er om diepe gesprekken mee te voeren, anderen om mee te feesten en weer anderen zijn er gewoon altijd voor je. En in dat concept konden veel mensen zich vinden, want de video ging viraal.

Volgens de theorie zijn dit de zeven vrienden die je nodig hebt in je leven:

#1. De vriend die je hebt sinds je jong was

Het is die ene vriend(in) die als thuis voelt, omdat je diegene al je hele leven kent. Of in elk geval al sinds je jeugd. Misschien waren jullie buren toen je opgroeide of zijn jullie ouders goede vrienden. Er is een extra comfortabel gevoel bij deze vriend(in) omdat jullie een gedeelde geschiedenis hebben.

#2. De vriend(in) die je aan het lachen maakt in elke situatie

Dit is de vriend(in) waarmee je altijd hardop kan lachen, lol trappen en gegarandeerd een leuke dag of avond hebben. Het is degene die je belt als je behoefte hebt aan luchtigheid en wilt lachen.

#3. De vriend(in) met wie er niets verandert als je lang niet praat

Misschien wonen jullie aan de andere kant van de wereld of hebben jullie hele verschillende levensstijlen, maar elke keer als je elkaar spreekt, voelt het alsof je elkaar gisteren nog sprak. Het is de eeuwige vriendschap met wie je de draad weer oppakt, precies waar die gebleven was.

#4. De vriend aan wie je alles kunt vertellen

Bij deze vriend(in) kun je letterlijk alles kwijt, zij zijn je safe haven. Zelfs met je diepste geheimen zal deze vriend(in) je accepteren en steunen en er voor je zijn.

#5. De vriend die als een broer of zus voelt

Dit type vriend(in) kent je familie, pakt zonder het te vragen iets uit je keukenkastje en voelt aan als een broer of zus. Van hen weet je dat ze voor altijd in je leven zullen zijn.

#6. De vriend met wie je je geen leven zonder kunt voorstellen

Deze vriend(in) spreek je dagelijks en maakt een groot deel uit van je dagelijkse leven. Je kunt je niet voorstellen om iets belangrijks niet aan hem/haar te vertellen, laat staan diegene niet in je leven te hebben.

#7. De vriend die alles weet over je relatieproblemen (ook al willen ‘ie het niet horen)

Deze vriendschap gaat veel over je relatieproblemen en dat kan soms lastig zijn. Waarom? Als je een vriend(in) hebt aan wie je je al relatieproblemen vertelt, kan de vriendschap uit balans raken door de emotionele ballast die je vriend(in) kan ervaren…

Welke vriendensoorten heb jij uit de 7 Friends Theory?

Neem het niet te serieus

De 7 Friends Theory klinkt wellicht ideaal, maar is uiteraard niet voor iedereen realistisch. In de hectiek van de dagelijkse sleur, kan het moeilijk zijn om genoeg tijd te vinden om vriendschappen te maken én onderhouden. Bovendien kan het in de praktijk knap lastig zijn om die zeven verschillende vriendensoorten te vinden waarmee je ook echt een klik hebt. Maak je dus vooral geen zorgen als dat bij jou niet het geval is.

In plaats van je te focussen op het aantal vrienden dat je hebt of in welke categorie ze passen, kun je ook voor jezelf ook onderzoeken wat voor jou een betekenisvolle vriendschap is. Misschien heb jij geen zeven verschillende vrienden, maar wel drie goede vrienden die je misschien nog nét wat extra liefde wilt geven.

Waarom we maar één liefdespartner mogen hebben, maar wel meerdere vrienden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️