Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 12 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Ongeïnteresseerde grootouders: ‘Waarom speelt oma nooit met mij, vroeg mijn kind’

Bij opa en oma is het altijd feest, zullen veel (klein)kinderen vinden, maar dat is niet overal het geval. Sommige grootouders zijn minder betrokken bij kun kleinkinderen. Ook de ouders van Linda blijken ongeïnteresseerde grootouders: “Ik had ook niet verwacht dat mijn ouders dat wel zouden zijn.”

Linda (36) vertelt aan FAMME: “Zelf kom ik niet bepaald uit een warm nest, dus gun ik mijn eigen kinderen dat des te meer. Ik zorg ervoor dat ze weten dat ik er altijd voor ze ben. Dat ze met alles bij me terecht kunnen en ik vertel ze elke dag dat ik van ze hou en hoe lief en leuk ik ze vind. Ook knuffelen doen we de hele dag door en vooral bij het naar bed brengen maken we daar nog een fijn moment van. Dingen die ik in mijn jeugd nooit hoorde of deed.

Ongeïnteresseerde grootouders

Ik had dus ook niet verwacht dat mijn ouders dit bij mijn kinderen wel zouden doen. Misschien is het een generatie die afstandelijker is. Of zijn ze gewoon zo. Ik weet niet wat het is, maar ze lijken altijd een bepaald soort afstand te houden. Ook bij hun kleinkinderen. Ze raken de kinderen wel aan hoor, tillen ze op en af en toe zie ik een aai over een bol. Maar echt knuffelen, dat doen ze alleen als het vanuit de kinderen zelf komt. Ook brengen ze ze niet graag naar bed of gaan ze even met ze eten. Het lijkt soms alsof ze klaar zijn met zorgen voor anderen en voor de kinderen zijn ongeïnteresseerde grootouders echt jammer.

Oma wil niet met haar kleinkinderen spelen

Bovendien komen ze ook niet speciaal voor de kleinkinderen langs. Ze hebben ze nog nooit even opgehaald om mee te nemen naar de speeltuin, terwijl ze heel dichtbij wonen. De oudste is nu zeven jaar en die begint dat ook te merken. De andere opa en oma doen dat namelijk wel, die spelen echt met de kinderen samen.

Onze dochter vroeg me laatst dan ook waarom oma nooit met haar speelt. Tja… wat moet ik daar voor antwoord op geven? Ik heb maar gezegd dat die opa en oma andere dingen liever doen. ‘Vindt ze het dan niet leuk om met mij te spelen?’, vroeg ze daarna. Dan breekt je moederhart een beetje, kan ik je vertellen.

Snel aangevallen

Het hierover hebben met mijn ouders, dat zie ik niet voor me. Het zijn geen praters en ze voelen zich snel aangevallen. Na al die jaren weet ik hoe ik hiermee om moet én wil gaan. Ik verwacht ook niets van ze, wat dat betreft, want ik weet dat ze toch niet de liefdevolle opa en oma gaan worden.

Niet dat ze niet van de kinderen houden, maar dat uiten ze gewoon niet. Net zoals ze dat bij mij nooit deden en eigenlijk nog steeds niet doen. Maar onze kinderen weten natuurlijk niet hoe ze daarmee om moeten gaan en ik zie de struggles als opa en oma op bezoek zijn en een van de kinderen wil graag even spelen.

Ben je onveilig gehecht? Zó kun je als volwassene je hechtingsstijl herstellen

Een bordspel klaar

Nu de kinderen ouder worden en dit beginnen te merken, zorg ik er vaak voor dat ik een bordspel klaar heb staan. Of memory bijvoorbeeld. Dat vinden de kindjes leuk én ik weet dat mijn ouders dat ook leuk vinden om te doen. Maar op de grond blokken bouwen of met een bal over rollen… nee, dat zullen ze nooit gaan doen.

Natuurlijk vind ik dat jammer om ongeïnteresseerde grootouders te hebben. Ook omdat ik zie dat de kinderen meer naar de andere opa en oma toe trekken. Die doen dat wel, het kan ze niet gek genoeg. Mijn ouders ga ik toch niet veranderen, daarom zoek ik maar naar andere manieren om ze toch een beetje bij de kleinkinderen te betrekken.”

Dit artikel werd geschreven door Laurien Bleeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️