Julia van Buuren
Julia van Buuren Psychologie 17 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Van afwijzing naar zelfacceptatie: zo overwin je trauma door afwijzing

Iedereen hoort weleens een ‘nee’, maar sommige mensen zijn zó bang voor deze afwijzing dat ze een situatie liever uit de weg gaan. Hoe dat kan? Wanneer je trauma door afwijzing hebt opgelopen, is de angst voor afwijzing namelijk enorm groot. En dat beïnvloed je hele leven.

Gelukkig kun je een trauma voor afwijzing overwinnen.

Afwijzing als kind

Als kind ben je afhankelijk van je je ouders of verzorgers en heb je hun liefde en aandacht nodig. Wanneer je dit niet akreeg, terwijl je hier wel naar hunkerde, zorgt dat voor een gevoel van afwijzing. Het kan dat je niet werd gewaardeerd voor wie je bent, werd genegeerd of werd weggeduwd. Ze waren hoe dan ook niet beschikbaar op de momenten dat jij dat wel nodig had. Dit zorgt ervoor dat je als kind het gevoel krijgt dat je geen waarde hebt.

Dit kan bijvoorbeeld voorkomen doordat je ouders een broer of zus voortrekken, als ouders mentaal niet genoeg aanwezig zijn of te veel weg zijn.

Trauma door afwijzing

Wanneer je als kind bent afgewezen, zal je het trauma door afwijzing altijd met je meedragen. Er ontstaat vaak een negatief zelfbeeld; je denkt dat je niet goed genoeg bent of iets niet kan. Vervolgens kan het dan weer zo zijn dat je je er naar gaat gedragen. Onbewust wil je door anderen op dezelfde manier worden behandeld als hoe je dat gewend bent. Ondanks dat je het dus eigenlijk niet wilt, ben je altijd weer op zoek naar die afwijzing en wijs je in feite jezelf af.

Bij kinderen zie je vaak dat ze zich zo in de steek gelaten voelen, dat ze er alles doen om aandacht te krijgen. Ook als dit negatieve aandacht is. Ze zullen zich flink misdragen en krijgen bijvoorbeeld woede-aanvallen.

Niet voor jezelf opkomen

Bij volwassenen kan trauma door afwijzing erin resulteren dat je niet voor jezelf op durft te komen omdat je bang bent dat anderen je daarom zullen afwijzen. Ook geen ‘nee’ durven zeggen, moeite hebben met grenzen stellen, anderen willen pleasen of mensen niet snel vertrouwen zijn veelvoorkomende problemen. Je bent extreem bang voor afwijzing en beschermt jezelf daarom.

Perfectionisme

Anderen worden juist extreem perfectionistisch omdat ze denken dat ze alleen aandacht krijgen en waarde hebben als ze ergens goed in zijn. Daarom doen ze heel erg hun best om in plaats van weer afgewezen te worden, nu juist goedkeuring te krijgen van anderen.

Bezitterig

Ook kan het zo zijn dat je bezitterig wordt en denkt dat dit de enige manier is waardoor mensen bij je zullen blijven. Vaak heeft dit juist het tegenovergestelde effect, want voor anderen voelt dit vaak verstikkend, wat ervoor zorgt dat ze de relatie verbreken.

Zo doorbreek je het patroon

De pijn van trauma door afwijzing is naar en zal altijd een rol in je leven spelen. Om dit zoveel mogelijk te beperken zijn dit een aantal tips die je kunnen helpen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Side note: mocht het trauma door afwijzing je zo erg beïnvloeden dat je er dagelijks veel last van hebt, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

1. Focus je op jezelf

Probeer je niet te focussen op je omgeving en minder bezig te zijn met wat anderen (eventueel) denken of hoe ze presteren. In plaats daarvan is het verstandiger om je te focussen op de dingen waar je wel controle over hebt.

2. Maak minder aannames

Je aannames zijn namelijk vaak een stuk negatiever dan de werkelijkheid. Bovendien zul je toch nooit weten wat een ander echt denkt of voelt.

3. Schrijf je angst op

Ook kan het helpen om op te schrijven waar je bang voor bent en dit daarna terug te lezen. Is het realistisch of heb je het in je hoofd wellicht groter gemaakt dan het in werkelijkheid is? En stel je grootste angst komt uit, wat is dan het ergste wat er kan gebeuren?

4. Iedereen wordt afgewezen

Het is goed om er bij stil te staan dat afwijzing bij het leven hoort. Iedereen wordt weleens afgewezen en dat is helemaal oké. Probeer daarnaast ook in je achterhoofd te houden dat een afwijzing vaak helemaal niet persoonlijk is maar afhangt van verschillende factoren. En het het allerbelangrijkste: laat je niet door de angst voor afwijzing tegenhouden, want wie weet hoeveel mooie momenten er kunnen ontstaan als je die relatie of nieuwe baan wel aangaat?

Probeer deze snelle methode om je angst voor afwijzing te overwinnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️