Feitjes en fabels: hoe houd je de batterij van je telefoon langer goed?
Onze schermtijd rijst de pan uit, we kunnen niet meer zonder apps als GoogleMaps, Shazam en Tikkie en fietsen terug naar huis als we onze telefoon zijn vergeten. We zijn allemaal afhankelijk geworden van onze smartphone, dus willen we natuurlijk dat die zo lang mogelijk meegaat. Hoe kun je de batterij van je telefoon zo lang mogelijk gezond houden?
Is bijvoorbeeld kou slecht voor je smartphonebatterij of moet je wachten met opladen tot ie helemaal leeg is? We zetten de feitjes en fabels voor jou op een rijtje.
Levensduur van je telefoonbatterij
Van het checken van social media en het streamen van onze favoriete series, tot het contactloos betalen en bestellen van take-away en Ubers. We gebruiken onze telefoons de hele dag door, dus willen we het liefst die ‘ie zo lang mogelijk zijn werk blijft doen.
Natuurlijk zorgen een screenprotector en hoesje ervoor dat je telefoon minder snel beschadigd raakt, maar hoe zit het met de batterij van onze telefoon? Bij iedere oplaadbeurt loopt de levensduur van je telefoonbatterij iets terug, dus het is belangrijk om er zoveel mogelijk uit te halen.
Fabels en feitjes
We zochten voor je uit wat je nou wél en juist níet moet doen om de batterij van je telefoon goed te houden.
1. Het is slecht om je telefoon de hele nacht in de oplader te hebben
Fabel! Het idee dat je je telefoon niet ‘s nachts zou moeten opladen is een veelgehoorde fabel. Tegenwoordig zijn telefoons slim genoeg om te stoppen met opladen wanneer de batterij vol is. De meeste telefoons schakelen over op druppellading om de batterij 100 procent opgeladen te houden zonder schade te veroorzaken.
Geen zorgen dus! We raden wel aan om je telefoon uiteindelijk van de lader te halen als deze helemaal vol is. Op de lange termijn zal je telefoon je dankbaar zijn.
2. Het is slecht om goedkope opladers te gebruiken
Feit! Je kunt beter gecertificeerde telefoonladers gebruiken in plaats van goedkope, onofficiële laders. Dit kan leiden tot oververhitting en uiteindelijk zelfs schade aan je batterij veroorzaken.
3. Je moet wachten tot je telefoon helemaal leeg is voordat je hem opnieuw oplaadt
Fabel! Waar dit vroeger wel het geval was, hoeft dit bij moderne smartphones niet meer. Vroeger werden er namelijk nikkel-cadmium batterijen gebruikt, die last hadden van het “geheugeneffect” waar een batterij “onthoudt” dat deze niet volledig ontladen is.
De meeste moderne smartphones gebruiken lithium-ion batterijen die juist beter presteren wanneer je ze regelmatig oplaadt. Probeer je batterij tussen de 20 procent en 80 procent te houden voor optimale prestaties.
4. Extreme hitte of kou slecht voor je batterij
Feit! Extreme temperaturen zijn slecht voor je telefoonbatterij. Hitte kan ervoor zorgen dat de batterij sneller leeg gaat en zelfs beschadigd raakt. Probeer je telefoon uit direct zonlicht (in de schaduw dus!) en warme omgevingen te houden.
Hetzelfde geldt voor kou – dit kan de prestaties van de batterij tijdelijk verminderen, waardoor je telefoon sneller leegloopt. Bij extreem lage temperaturen kan de batterij ook permanente schade oplopen. Het beste is om je telefoon op kamertemperatuur te houden.
5. Het is slecht om je telefoon te gebruiken tijdens het opladen
Fabel! Het gebruiken van je telefoon tijdens het opladen is niet per se slecht voor de batterij. Waar je wel op moet letten is dat dit voor extra warmte kan zorgen. Dit komt doordat je batterij zowel moet opladen als energie moet leveren. Dit veroorzaakt meestal geen directe schade, maar overmatige warmteontwikkeling kan op de lange termijn wel invloed hebben op de batterijcapaciteit.
Je kunt je telefoon dus gewoon gebruiken tijdens het opladen, maar als je merkt dat je telefoon te warm wordt, kun je hem beter even wegleggen.
6. Snelladen is slecht voor je batterij
Feit én Fabel! Met een gecertificeerde snellader kun je je telefoon veilig opladen. Deze zijn namelijk zo ontworpen dat ze geen extra warmte afgeven en de warmte goed kunnen afvoeren. Mocht je een onofficiële lader gebruiken, dan kan deze wel oververhit raken en de batterij beschadigen. Check dus goed welke lader je gebruikt.
7. Je kunt de batterij van je telefoon makkelijk vervangen
Feit! Als je batterij te snel leeg gaat, maar je telefoon verder nog helemaal in tact is, zou je kunnen overwegen om alleen je telefoonbatterij te vervangen, in plaats van je hele telefoon. Zeker als je een duurzame smartphone van Fairphone hebt.
Zij maken hun telefoons op een manier waardoor je zelf de losse onderdelen makkelijk kunt aanschaffen en vervangen. In dit geval kun je de batterij met slechts een schroevendraaiertje vervangen, zonder enige ervaring. Zo gaat je telefoon véél langer mee.
Wordt het je te veel? 7 manieren om een burn-out te voorkomen