Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Column 24 sep 2019

Bedrock Travel: wat een wandelvakantie in de bergen met je kan doen

Een maand geleden nam ik een tijdje vakantie. Toen ik afscheid nam van mijn collega’s, vroeg iemand me of ik nog op reis zou gaan. “Niet meteen”, antwoordde ik. Ik was van plan om optimaal te genieten van mijn vertrouwde omgeving en om ruimte over te laten voor spontane tripjes. Ik voelde niet meteen de drang om grote reizen buiten Europa te maken, omdat ik ervan was overtuigd dat Europa in de zomermaanden toch het meest te bieden heeft.

Zo gezegd zo gedaan. Ik genoot er ontzettend van om naar Bloemendaal te trekken bij heet weer, om zonder tijdsdruk voor vrienden te koken en om mijn familie in Antwerpen op te zoeken wanneer ik daar zin in had. Veel vrienden van me postten foto’s van een reis naar Vietnam of Nicaragua maar stiekem had ik het thuis net zo naar mijn zin. Maar net tóén deed mijn vriend me wel een erg interessant voorstel.

de bergen tijdens een wandelvakantie
Bron: Winnie Verswijvel

Spontaan tripje

Of ik niet mee met hem een paar dagen naar Zwitserland wilde gaan? Hij zou er sowieso heen moeten om zijn vader te assisteren bij een klus. Terwijl zij zouden werken, zou ik kunnen koken en kunnen genieten van de natuur. Verblijf en vervoer werden geregeld. Ik zag meteen een rustgevende wandelvakantie voor me. Tja, hoe kon ik dát nu weigeren?

Must-read: Reizen maakt je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld, bewijst dit onderzoek

Dus zo kwam het dat ik plots in de auto zat richting Zwitserland. Gepakt en gezakt met een yogamat, een rugzak vol kookspullen, een camera en stevige wandelschoenen. Tijdens de autorit veranderde het landschap geleidelijk aan van vlakke wegen naar prachtige bergketens. Ik realiseerde me hoe snel je je in Europa van land tot land kan begeven. Eén dag reizen en je dompelt je onder in een totaal andere wereld. Wat een luxe.

Nurturing the soul

De chalet waar we verbleven had alles waar ik op hoopte. Gezellige houten muren, een warm bed en een knusse slaapkamer. De grootste troef? Het terras dat aan de slaapkamer grensde… met adembenemend uitzicht op de bergen.

De volgende ochtend was het stralend weer. Hoewel ik me voorbereid had op regen, kon ik me buiten in T-shirt verwarmen aan de zon. Nog voor het ontbijt rolde ik mijn yogamat uit op het terras. Daar stond ik dan, in mountain pose, met machtig uitzicht op de bergen. Die rust, het diep inademen van de frisse berglucht, die zon op mijn gezicht, die verbinding met de natuur: het voelde zo goed. ‘Nurturing the soul‘ was een understatement.

Yogamat in de bergen
Bron: Winnie Verswijvel

De stilte in

Ik herhaalde dat ritueel sindsdien dagelijks. Waar ik mijn yogaroutine in Nederland soms algauw uit het oog verlies, was het hier zó vanzelfsprekend om een vrij moment op te vullen met enkele oefeningen op de mat. Het gaf me een boost om dit ook bij mijn thuiskomst weer verder te zitten. Ik voelde me compleet zen.

Lees ook: Waarom je nu écht aan yoga wilt beginnen (ook als je niet zweverig bent)

De rest van de tijd trokken mijn vriend en ik de bergen in. Met een wandelkaart, een picknick in de rugzak en in weinig stijlvolle outfits zochten we de stilte op. Soms klommen we stevig in een rotsachtig landschap, soms daalden we af tussen de velden en de berghutten. We eindigden onze tochten steevast in een kroegje dat we al snel onze stamkroeg werd. Daar dronken we een biertje, en nee, daar voelde ik mij niet schuldig over. We hadden zonet 20 kilometer in de benen en we hadden dit verdiend.

wandelvakantie in de bergen
Bron: Winnie Verswijvel

Tijdens onze gesprekken in de bergen besloten mijn vriend en ik om voortaan meer de natuur op te zoeken samen. Meer wandelen, meer rust, meer genieten van kleine, pure dingen en minder citytrips waarin je overprikkeld wordt door de beelden en de geluiden van de stad. We leiden met z’n allen al een druk genoeg leven en ik kan je verzekeren: de bergen induiken is daar een héél goed tegenwicht voor.

Meer Bedrock Travel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bedrock Travel: wat een wandelvakantie in de bergen met je kan doen
Sluiten