Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 13 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

In 2018 wordt een gameverslaving officieel erkend als een verslaving

Dat een drugs- en alcoholverslaving gevaarlijk zijn, weet iedereen. Maar hoe zit het met dingen die weliswaar niet levensbedreigend zijn, maar die je wel afsluiten van de wereld? Het lijkt zo onschuldig, even verdwijnen in een fantasiewereld om de echte wereld te vergeten. Maar als je dat een paar uur per dag, misschien zelfs de hele dag doet, zit het toch anders. Ook met een gameverslaving kun je soms niet meer stoppen als je dat wilt. Je zou het zelfs als een soort verdovend middel kunnen zien; misschien niet lichamelijk, maar wel psychisch. Daarom onderzoekt de World Health Organization nu de verschillen tussen een passie voor, en een verslaving aan, gamen.

Geen plezier maar leed

Wat gamen dan precies een verslaving maakt? Een verslaving veroorzaakt bijvoorbeeld geen plezier meer maar leed, en heeft invloed op iemands persoonlijke functies omdat diegene zoveel moeite doet om de beloningen van het gedrag te ervaren. Als dat het geval is, lijd je aan een ‘gaming addiction’ – en dat is vanaf 2018 een officiële mentale stoornis, zegt de WHO. Omschrijving: aanhoudend gamegedrag dat zo ernstig is dat het resulteert in aanzienlijke beperkingen in persoonlijke, gezins-, sociale, educatieve, beroepsmatige of andere belangrijke gebieden van functioneren.

Die diagnose krijg je als je de controle over je gamegedrag verliest, gamen als je topprioriteit in het leven maakt en altijd maar door blijft gaan, zelfs als je negatieve effecten opmerkt. Over het algemeen moet je die symptomen een jaar hebben om officieel gameverslaafd te zijn.

Vergoed door de verzekering

Over een behandeling wordt trouwens nog niet gesproken, zegt een woordvoerder van de WHO tegen CNN: ‘Dit is alleen een klinische omschrijving, zonder opties voor preventie of behandeling.’ Maar de kans is groot dat een behandeling binnenkort wel vergoed wordt door verzekeringen, omdat dat voor de meeste ziektes in ‘het boek van erkende ziektes’ geldt.

Nu gaat het alleen nog om videogames, maar binnenkort worden internetgames misschien ook opgenomen in de diagnose. Dat is een beetje een ingewikkeld verhaal, want er is veel discussie rondom de definitie en behandelingen. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat gamen helemaal geen stoornis op zich is, maar gewoon een symptoom van een andere ziekte. Wie zal het zeggen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
In 2018 wordt een gameverslaving officieel erkend als een verslaving
Sluiten