Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 24 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

De happy vitamine: 3 manieren om meer vitamine D binnen te krijgen

Er zijn veel verschillende vitaminen, met allemaal verschillende gezondheidsvoordelen en verschillende manieren om ze binnen te krijgen. Vitamine D is daar één van, al is het lastig om hier voldoende van te krijgen. Vitamine D zit namelijk vooral in zonlicht. Gelukkig zijn er ook andere manieren!

Van vitamine D worden we blij en krijgt ons immuunsysteem een boost. Het is onmisbaar, onder andere vanwege het behoud van gezonde botten en tanden, en bescherming tegen een aantal ziekten of aandoeningen.

Je lichaam maakt het echter niet zelf aan. Er zijn verschillende opties om toch voldoende vitamine D binnen te krijgen. Dit zijn 3 manieren om te zorgen dat je hier meer van binnenkrijgt.

Vitamine D

Als we eerlijk zijn, is vitamine D geen vitamine. Eigenlijk is het een groepsnaam voor in vet oplosbare prohormonen, of voorlopers van hormonen met weinig eigen hormonale activiteit. Er zijn twee soorten vitamine D die belangrijk zijn: vitamine D2 en vitamine D3.

Vitamine D2 wordt op natuurlijke wijze aangemaakt door planten. Vitamine D3 wordt aangemaakt door zonlicht. Zowel vitamine D2 als D3 worden in het lichaam omgezet in vitamine D.

https://www.bedrock.nl/vitamine-d-3/

Tekort

Er zijn veel mensen met een vitamine D-tekort. Zo’n 75 procent van de bevolking krijgt te weinig binnen. Dit kan serieuze gevolgen hebben. Bij een tekort wordt maar 10 tot 15 procent van het calcium dat je inneemt opgenomen, waardoor je botten niet genoeg botopbouwend mineraal krijgen. Dit leidt tot een verminderde botsterkte en een verhoogde kans op botbreuken.

Ook kan je een vitamine D-tekort herkennen aan de volgende symptomen: vermoeidheid, lage rugpijn, of een verminderde gemoedstoestand zoals een (seizoensgebonden) depressie.

Vitamine D is dus essentieel voor je gezondheid en is betrokken bij een aantal processen die belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Zo helpt het om je spierkracht en immuunsysteem te verbeteren, ontstekingen te vermijden en bevordert het de opname van calcium uit je dunne darm. Ook helpt het om je botten sterk te houden.

3 mogelijkheden voor meer vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor je gezondheid en een tekort komt vaker voor dan je denkt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om hier meer van binnen te krijgen. Denk je dat je een tekort hebt? Probeer dan deze manieren eens uit!

Bestaat er ook zoiets als te veel vitamines binnenkrijgen?

Voeding

Voeding kan je helpen om meer vitamine D binnen te krijgen. Er is echter weinig eten waar je het van nature in kan vinden. Vettige vis zoals zalm, tonijn of makreel is een goede vitaminebron.

Een plantaardige bron van vitamine komt nog minder voor, maar paddenstoelen zijn bijvoorbeeld goede opties. Zo bevatten cantharellen, eikhaas of met UV-licht behandelde portobello paddenstoelen de meeste vitamine D. Hoeveel dat is, hangt af van de omstandigheden waarin ze gegroeid en bewaard zijn.

Supplementen

Om je vitamine D-inname te vergroten, is het slikken van supplementen natuurlijk goed om te doen. Vitaminen en supplementen zijn makkelijk te krijgen. Deze vitamine D-tabletten van Holland & Barrett dragen bij aan het onderhoud van botten en het immuunsysteem.

Een dagelijkse inname tussen de 10 en 20 microgram vitamine D3 is in de meeste gevallen voldoende. Het is verstandig om een bloedtest te doen als je denkt dat je een tekort hebt en het is belangrijk om te onthouden dat supplementen niet de enige oplossing zijn voor een nutriëntentekort. Neem alleen meer dan 20 microgram als het door je dokter voorgeschreven wordt.

https://www.bedrock.nl/hoe-zorg-je-dat-je-geen-vitamine-tekort-hebt/

Zonlicht

Vitamine D komt natuurlijk van zonlicht. Het is daarom het beste om gewoon naar buiten te gaan, het zonnetje in. Dit is ook hoe de meeste mensen de benodigde hoeveelheid binnenkrijgen. In zonlicht zit UV-licht en wanneer je daaraan blootgesteld wordt, maakt je lichaam vitamine D aan. Het heet daarom ook wel het ‘zonnevitamine’.

Maar pas op! Er zijn geen richtlijnen voor hoeveel zonlicht je nodig hebt om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Hoeveel zonlicht je nodig hebt hangt af van verschillende factoren, zoals het seizoen, je leeftijd, hoeveel zonnebrand je gebruikt en je huidskleur.

Bij een donkere huidskleur maak je minder vitamine D aan, door de melanine in de huid die het zonlicht verder uit elkaar drijft en waardoorhet minder goed binnenkomt. Melanine wordt aangemaakt in de pigmentcellen van de huid en beschermt tegen UV-straling.

https://www.bedrock.nl/zonlicht-gevaren-voordelen/

Vitamine D is essentieel voor je gezondheid. Denk je dat je een tekort hebt? Probeer dan deze tips eens uit en bel de huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️