Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 2 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze zonnebrands zijn koraalvriendelijk (en gemaakt van natuurlijke ingrediënten)

Als je naar het strand gaat, is het natuurlijk belangrijk dat je je goed insmeert om niet te verbranden. Je wil je huid ten slotte goed beschermen. Maar wist je dat veel zonnebrand schadelijk is voor het koraal in de zee?

Schade aan het koraal komt doordat de zonnebrand op je huid oplost in het water. Je zonnebrand verdwijnt dan naar de zeebodem en komt in contact met het koraal. Dat is niet goed voor het koraal.

Wat gebeurt er dan wanneer zonnebrand in aanraking komt met koraal?

Het effect van zonnebrand op koraal

Wanneer je je insmeert met zonnebrand en vervolgens het water in gaat, neem je chemicaliën als oxybenzone mee, een lichtgele vaste stof die UV-straling kan opnemen. Deze stof wordt opgenomen door koralen. Het stofje kan de voortplanting en groeicyclus van koraal verstoren en kan leiden tot koraalbleking.

De zoektocht naar een goede, natuurlijke zonnebrand

Geen goed nieuws: elk jaar belandt er ongeveer 14.000 ton aan zonnebrandcrème in de oceaan. Het goede nieuws is wel dat er veiligere zonnebrandcrèmes zijn, bijvoorbeeld minerale zonnebrand of biologisch afbreekbare zonnebrand, die geen schadelijke stoffen bevatten.

Wat voor zonnebrand is dit dan? En waar is het te krijgen?

Koraalvriendelijke zonnebrandcrème

Er zijn dus al zonnebrandcrèmes die veiliger zijn, voor mens en koraal. Elk jaar publiceert het Haereticus Environmental Lab een lijst van zonnebrandcrèmes die beter zijn voor het milieu. Ook organisaties als Environmental Working Group geven een gids voor veilige zonnebrandcrèmes uit.

Skip deze chemische ingrediënten (en gebruik natuurlijke zonnebrand)!

Minerale crèmes bevatten niet het schadelijke stofje oxybenzone. Zonnebrands die ‘niet-nano’-deeltjes bevatten kunnen niet door koralen worden opgenomen.

Wil je ook liever koraalvriendelijke zonnebrand gebruiken? Dit zijn de aanraders die jij kan kopen!

1. Lavera Zonnebrand sensitive sun spray

Deze zonnebrand van Lavera is 100 procent natuurlijk en veganistisch met biologische ingrediënten. Het is koraalrif vriendelijk en goedgekeurd door The Hawaiien Coral Reef Conservation Act. De fles is bovendien gemaakt van 97 procent gerecycled materiaal.

2. SMPL Zonnebrand

De SMPL zonnebrandcrème is 100 procent natuurlijk en bevat geen schadelijke zonnefilters, maar wel mangoboter, Aloë Vera en Vitamine E. Natuurlijk is het ook veilig voor mens en milieu.

3. Naïf Natural Sunscreen Body

Niet alleen bevat deze zonnebrand van Naïf natuurlijke ingrediënten, het koraal onvriendelijke stofje oxybenzone zit er ook nog eens niet in. Het laat geen witte zweem achter op je lichaam en is 100 procent vegan en vriendelijk voor de oceanen.

4. Lovea Biologische Zonnebrand Spray

De natuurlijke zonnebrand van Lovea is gemaakt met een 100 procent natuurlijk mineraal filter en biedt een lichte huid goede bescherming.

5. Skin Shade Tinted Facial Sun Cream

Deze 100 procent minerale zonnebrand is een must-have! Ook belangrijk: deze zonnebrand is gelabeld met het ‘Protect Land + Sea certification seal’, wat betekent dat het product in een lab getest is op stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor de oceaan.

Natuur op je huid: een recept voor 100% natuurlijke aftersun

Schadelijke en niet schadelijke ingrediënten

Waar moet je nog meer op letten? Er zitten soms stofjes in zonnebrand die je beter kan vermijden. Of waar je juist wel op zoek naar moet gaan op het etiket.

Oxybenzone is natuurlijk een grote boosdoener, maar ook octinoxate is er een die je beter kan vermijden. Deze UV-filters zijn erg schadelijk voor het koraal. Populaire minerale filters zijn juist zinkoxide en titaniumdioxide. Zinkoxide zou betere bescherming bieden, terwijl titaniumdioxide beter zou zijn voor de zee. Als je deze termen tegenkomt op het etiket, weet je dat het goed zit.

Welke natuurlijke zonnebrand past bij jouw huidtype? Doe de test!

Met deze koraalvriendelijke en natuurlijke zonnebrandcrèmes zorg jij weer een stukje beter voor het zeeleven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Deze zonnebrands zijn koraalvriendelijk (en gemaakt van natuurlijke ingrediënten)
Sluiten