Bedrock's expert
Bedrock's expert Luistervoer 21 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

6 must listen podcasts over duurzaamheid die je zeker wilt luisteren

De slogan ‘Een betere wereld begint bij jezelf’ lijkt misschien een beetje verouderd, want zijn er niet nog veel meer andere factoren die meewerken aan een duurzame wereld en een goede zorg voor ons klimaat? Zeker weten. Hierdoor wordt het klimaatprobleem nóg ingewikkelder.

Zie je door de klimaatbomen het bos niet meer? Dan helpen deze podcasts je om meer te leren over duurzaamheid en hoe duurzamer leven het verschil kan maken.

Podcasts over duurzaamheid

In de trein, op de fiets of gewoon lekker thuis op de bank: oordopjes in en je favoriete podcast aan. We tippen de beste podcasts als je meer weer wilt en begrijpen over klimaatverandering.

1. Geen Hond in de podcast

Dat geen of minder vlees eten beter is voor het milieu weten we ondertussen wel, maar wat als je vega-inspiratie na een tijdje helemaal verdwenen is? Dan biedt de podcast van Daan en Pieternel uitkomst. Het duo vertelt iedere maand over vegetarisch en veganistisch eten, waar het vandaan komt en hoe het smaakt.

Alles wordt besproken: van vegan broodbeleg en eetbare paddestoelen tot tofu en sterrenrestaurants.

2. Klimaattherapie

Actrice Cecilia Adorée (bekend als Tiffy van GTST) gaat in deze podcast op onderzoek uit wat ze precies moet doen om de aarde mooi en leefbaar te houden. Ze stelt niet alleen praktische vragen, maar kijkt ook verder want wat betekent het eigenlijk om een mens te zijn in tijden van klimaatcrisis?

Hoe blijf je positief ondanks de opwarming van de aarde? Zo voorkom je klimaatangst

Naast gesprekken met wetenschappers en journalisten interviewt ze ook psychologen en filosofen. Een ingewikkeld vraagstuk? Zeker! Maar mét diepgang en goed te begrijpen!

3. Future shock

Deze podcast geeft achtergronden bij het bekende VPRO programma Tegenlicht en is een schatkist aan gesprekken met kenners hoe we om kunnen gaan met voortdurende veranderingen. Hoe kunnen we omgaan met klimaatrampen in de toekomst? Waarom laat goed kweekvlees zo lang op zich wachten?

En hoe kunnen nieuwe verdienmodellen boeren helpen om duurzamer te worden? De antwoorden op deze én nog veel meer andere vragen krijg je in deze boeiende podcast.

4. Tess to sustainability

Tess Schram is verslaafd aan verre reizen maken en koffie drinken. Allemaal super leuk en lekker, maar niet super duurzaam natuurlijk. In haar podcast Tess To Sustainability gaat ze op onderzoek om een weg te vinden naar een duurzaam leven. Ze is niet bang om eerlijk te zijn en in haar pogingen gaat ze af en toe flink op haar bek, maar dat zorgt er juist voor dat deze podcast heel herkenbaar is.

5. Het groene hart

Growthinkers is een online platform dat zich bezig houdt met persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid. Deze onderwerpen komen ook zeker naar voren in deze podcast. Presentator Jelle Derckx weet veel interessante gasten voor zijn microfoon te halen die stuk voor stuk een sterk idee hebben over het klimaat, duurzaamheid en hoe ze hier mee om gaan.

Bedrock Talks: over minimalisme en duurzaamheid met Jelle Derckx

Denk bijvoorbeeld aan wetenschapsjournalist Anna Gimbrère, Mirjam Minnesma (directeur Urgenda) en tv-presentatrice Sophie Hilbrand.

6. Bedrock Talks met Jelmer Mommers

En op #6 onze eigen podcast: Bedrock Talks met Jelmer Mommers. In één van de eerste Bedrock Talks podcast-afleveringen spraken we met Jelmer Mommers, klimaatjournalist bij De Correspondent. Nadat hij zijn boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen‘ uitbracht, nodigden we heb hoogstpersoonlijk uit bij ons in podcaststudio.

Waar is de opwarming van de aarde allemaal begonnen? Waarom duurt het zo lang voordat er serieus actie wordt ondernomen? Nemen we het probleem wel serieus genoeg? Met andere woorden: een aflevering die je niet wilt missen.

Dit gastartikel is geschreven door  Kim Kabbedijk, Digital Content Coordinator bij JUKE. Een gratis audio-, muziek- en podcastplatform. Kim maakt geregeld lijstjes met de meest interessante podcast-tips geselecteerd per thema. Dit keer: de beste podcasts over mindfulness.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️