Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 22 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom is de één wel hooggevoelig en de ander niet?

Ben je snel emotioneel, erg gevoelig voor de stemming van anderen, snel vermoeid en heb je een constante stroom aan gedachten? Dan kan het zijn dat je hooggevoelig bent. Als je dat bent, kan je emotioneler reageren op bepaalde situaties.

Waar ligt dat dan aan? Waarom is de één wel hooggevoelig en de ander niet?

Misverstand

First things first; wat is hooggevoeligheid ook alweer precies? Hooggevoeligheid is een emotionele reactie die bij veel mensen voorkomt, zoals onzekerheid of ongeduld. Dit kan ook voorkomen bij mensen met autisme of een bipolaire stoornis. Zo’n emotionele reactie krijg je door een te veel aan prikkels. Ook mensen met een trauma kunnen het daarom hebben, of het is een alarmsignaal voor een burn-out.

Wie hooggevoelig is, is niet per se hoogsensitief. De twee termen worden vaak door elkaar gehaald, maar het is niet hetzelfde. Hoogsensitiviteit gaat namelijk over het aantal prikkels dat binnenkomt in de hersenen. Externe prikkels nemen hoogsensitieve mensen heel sterk waar.

Het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid?

Daarnaast is dit heel belangrijk om te onthouden; hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, maar hooggevoelig kan je ook op latere leeftijd nog worden. Je lichaam kan de overbelasting of stress dan niet meer goed aan.

Waarom niet iedereen hooggevoelig is

Als je weet dat je op latere leeftijd nog hooggevoelig kan worden en wat de oorzaak van hooggevoeligheid kan zijn, is dit makkelijker te verklaren. Trauma, overbelasting of een langere periode van extreme stress kunnen voor hooggevoeligheid zorgen.

Heb jij dat soort extreme stress of een erg trauma meegemaakt? Dan kan het zijn dat je daar hooggevoelig van wordt of bent geworden. Die hooggevoeligheid moet je eigenlijk zien als een alarm, je lichaam waarschuwt je dat er iets aan de hand is.

Hoe uiten die waarschuwingssignalen van je lichaam zich dan? Zoals we eerder al noemden, vind je het veel moeilijker om prikkels te verdragen. Misschien ben je emotioneel, je huilt bijvoorbeeld sneller dan je van jezelf gewend bent, kleine dingen irriteren je, je hebt weinig energie en je hebt een korter lontje.

Hoe het is om (over)gevoelig te zijn

Daarnaast komt hooggevoeligheid, zoals gezegd, ook voor bij mensen met bijvoorbeeld autisme. Ook bij hen komen prikkels harder binnen dan bij andere mensen. Maar niet iedereen heeft een te veel aan stress, trauma of een autisme spectrum stoornis. Daarom komt hooggevoeligheid niet bij iedereen voor.

Hooggevoelig of hoogsensitief

Als je hooggevoelig bent, ben je dus niet hoogsensitief. Het zijn twee verschillende dingen. Hoogsensitiviteit kan wel gepaard gaan met hooggevoeligheid, maar het hoeft niet. Als iemand die hoogsensitief is van zichzelf goed weet wat hij of zij wel en niet aankan, is er minder kans op overprikkeling.

Hoogsensitiviteit is er namelijk vanaf de geboorte en hooggevoeligheid niet. Deze twee dingen kunnen dus wel hand in hand gaan, maar nogmaals; het hoeft niet.

Hoe paarden kunnen helpen bij hoogsensitiviteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️