Margje Hoogland
Margje Hoogland Betere wereld 22 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Challenges die je in het nieuwe jaar wil proberen

Het nieuwe jaar is net begonnen en de meest deprimerende dag van het jaar – blue Monday – is alweer geweest. Deze dag wordt onder andere zo gezien omdat veel mensen op deze dag ontdekken dat een deel van hun goede voornemens alweer is mislukt. Die voornemens mislukken vaak omdat je ze niet echt wil en omdat je jezelf veel te veel in een keer oplegt. Wil je wel echt iets veranderen? Probeer dan eens een challenge. Na zo’n challenge is het al veel meer een gewenning en wordt het volhouden daarna veel makkelijker. 

Challenges duren vaak 21 dagen of een maand. Je hebt namelijk minimaal 21 dagen nodig om een gewoonte af of aan te leren. Doe er wel one at the time, anders vraag je veel te veel van jezelf en geef je waarschijnlijk na een paar dagen de moed al op.

1. Dry January – of dry iedere andere maand

Misschien ben je al met dry January begonnen, anders ben je voor deze maand net iets te laat. Maar wie zegt dat een maand geen alcohol alleen in januari kan? Ook op andere momenten in het jaar, kan het geen kwaad om een tijdje geen alcohol te drinken. We moeten wel toegeven dat een maandje geen alcohol niet per se de positieve impact op je gezondheid heeft, als je van plan bent om daarna weer lekker door te drinken.

Toch is een maandje alcohol geen slecht idee. Het maakt je er even van bewust dat je normaal gesproken regelmatig op de automatische piloot een biertje open trekt. Ook als de maand is afgelopen neem je dat mee en laat je alcohol vaker staan. Én dat is wel heel gezond. Het proberen waard dus!

2. Zero Waste Challenge

Als je zero waste probeert te leven, probeer je zo min mogelijk afval te maken. Je focust je vooral op het vermijden van laagwaardige producten en materialen zoals wegwerpplastic. Daarmee lever je een positieve bijdrage aan het verminderen van (plastic) afval. Ook is de challenge heel leerzaam en ga je er een stuk bewuster van leven.

Lees ook: Mijn eerste week als zero waster: het ging heel goed én heel slecht

Lees je vooraf wel even in zodat je weet waar je rekening mee moet houden en zodat je alvast een beetje voorbereiding kunt doen. Op BEDROCK vind je veel informatie die je helpt bij de voorbereiding. Zo hebben we 30 zero waste tips voor je, die je vooraf kunt lezen of die je dagelijks erbij kunt pakken tijdens je challenge. Hier vind je zero waste tip 1.

Wil je het iets kleiner aanpakken? Begin dan met de 30 dagen wegwerpplastic challenge.

3. Veganuary – of veg-iedere andere maand

Januari heeft een boel challenges, maar ook een maand vegan eten hoef je niet alleen in januari te doen. Ook op andere momenten heeft het een positieve impact op het welzijn van dieren, op je gezondheid, maar ook op de wereld. De productie van dierlijke producten is namelijk verantwoordelijk voor 60 procent van de uitstoot uit de agrarische sector.

Ook bij deze challenge helpt het om je een beetje voor te bereiden. Lees je in in wat je als vegan wel en niet kunt eten, lees over het belang van een vegan dieet of kijk een documentaire en maak alvast een meal plan zodat je op momenten dat het moeilijk gaat iets hebt om op terug te vallen. Trommel ook je vrienden op, samen gaat het een stuk makkelijker!

Lees ook: 31 dagen vegan: dit is wat ik ontdekte tijdens mijn Vegan Challenge

Na afloop van de 31 dagen is vegan eten heel gewoon geworden. Zo gewoon dat je het waarschijnlijk veel vaker gaat doen of misschien ga je zelfs helemaal over op een plantaardig leven. Ben je nu nog fervent vleeseter en zou je dat graag minder willen doen? Begin dan eerst eens met een maandje geen vlees. Dat is een stuk makkelijker vol te houden.

4. 21-dagen Meditatie Challenge

Staat vaker mediteren ook op jouw lijstje met goede voornemens? Maar lukt het je maar niet om echt even te gaan zitten? De 21-dagen meditatie challenge van Deepak Chopra is dan de oplossing. Tijdens deze challenge ben je ongeveer 30 minuten per dag met de challenge bezig. Dagelijks luister je naar een fragment met meer informatie over affirmaties. Daarna volgt een meditatie van 5 minuten. Ook is er dagelijks een opdracht.

In het begin is het even wennen, maar al snel zul je de positieve effecten merken – en heb je meer aandacht voor de kleine dingen.

5. The No Buy Challenge

Van 1 januari t/m 1 juli 2021 organiseerden Marieke van den Berg, oprichtster van The Green Girls Club, en Sara Dubbeldam, oprichtster van de modeblog When Sara Smilesde No Buy Challenge. Tijdens deze challenge kochten alle deelnemers een half jaar geen kleding om op die manier bewust te worden van de kleding die je al hebt en daarmee tevreden te zijn.

Heb je in 2021 meegedaan met de challenge? Dit jaar kun je hem gewoon opnieuw doen. Heb je vorige jaar niet meegedaan? Dan kan het dit jaar natuurlijk als nog! Ook deze challenge gaat makkelijker samen met vrienden omdat je elkaar kunt helpen als het moeilijk gaat.

Lees ook: Bedrock Meets: Marieke van den Berg van The Green Girls Club (podcast)

Redacteur Malu ging zelfs een stapje verder en kocht een jaar lang geen kleding. Ze maakte de balans op toen ze op de helft was en leerde deze 7 lessen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️