Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 22 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Voeding voor een gezonde huid – dit wil je op jouw bord hebben liggen

Je kunt jouw huid verzorgen door te smeren met natuurlijke cremes. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is het verzorgen van jouw huid van binnenuit. Verschillende vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in jouw huidverzorging. Welke vitamines zijn dat, en welke voeding werkt voor een gezonde huid?

Het is geen geheim dat jouw huid jouw gezondheid weerspiegelt. Zorg je een tijdje niet zo goed voor jezelf, dan kan je dat in jouw gezicht en huid terugzien. Zorg er daarom voor dat je goed voor jezelf zorgt met behulp van de onderstaande vitamines.

Voeding voor een gezonde huid

In de zoektocht naar een gezonde huid staan er een aantal vitamines centraal. Vitamines die een positief effect op je huid hebben, zijn volgens Huidzorg Houten vitamine A, vitamine C, Zink, en vitamine E.

Vitamine A

Vitamine A heeft verschillende functies te vervullen in jouw lichaam, waaronder ervoor zorgen dat jouw huid en nagels gezond zijn. De vitamine heeft ook een functie bij het beschermen van je huid tegen zonschade, lezen we op WebMD. Ook kan de vitamine helpen bij het genezen van schaafwonden, en het helpt bij de dagelijkse celvernieuwing van je huid.

Vitamine A zit vooral in dierlijke producten als vlees, zuivel, vis en eierdooiers. Vaak zit het ook als toevoeging bij margarine, halvarine en bak- en braadproducten, lezen we op de website van het Voedingscentrum.

Vitamine C

We schreven er al eerder over: vitamine C is belangrijk voor een gezonde en stralende huid. Vitamine C ondersteunt jouw huid van binnenuit dankzij alle belangrijke voedingsstoffen die het bevat.

Op de website van het Voedingscentrum lezen we dat vitamine C vooral terug te vinden is in fruit, groente en aardappelen, met name in bepaalde koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Waarom je ervoor moet zorgen dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt

Zink

Een voldoende hoeveelheid zink helpt bij het kalmeren van de geïrriteerde huid. Daarnaast helpt het de genezing van wondjes bevorderen, en bestrijdt het infecties door witte bloedcellen aan te maken. Genezen jouw wondjes slecht? Dat kan duiden op een tekort aan zink.

Dit is waarom we vaker zink als supplement zouden moeten slikken

Je vindt zink terug in schaal– en schelpdieren, vlees en gevogelte, maar ook in graanproducten, noten en bonen. Lukt het niet om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, 7 milligram voor een volwassen vrouw en 9 milligram voor een volwassen man, binnen te krijgen? Dan is het verstandig om zink bij te slikken.

> Lees ook: slik je vitaminen bij? Dit wil je weten voor je begint aan supplementen

Vitamine E

Onderzoekarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee vertelt over de vele gezondheidsvoordelen van vitamine E voor je huid: vitamine E werkt als een antioxidant en vermindert zo de schadelijke invloed van vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen onder andere huidveroudering veroorzaken, en in het ergste geval zelfs kanker.

Vitamine E bewijst zicht vooral op het gebied van  bescherming tegen uv-straling. Zwelling, roodheid en celschade neemt af wanneer vitamine E op de huid wordt aangebracht voordat je de zon ingaat – kies dus altijd voor een zonnebrandcreme waar vitamine E in zit.

Bronnen van vitamine E zijn volgens het Voedingscentrum zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.

Bottom line? Het is voor een gezonde huid key om meerdere vitamines binnen te krijgen. Dit doe je door een gevarieerd eetpatroon te hanteren. Eat the rainbow, luidt het gezegde.

Bestaat er ook zoiets als te veel vitamines binnenkrijgen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️