Redactie
Redactie Verzorging 27 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Wat vitamine C kan betekenen voor je huid

Als het op een stralende, stevige huid aankomt, dan horen gezond eten, stressvrij leven, lekker bewegen, genoeg slapen en veel water drinken bij je dagelijkse routine. Maar waarschijnlijk ben je geen machine en loopt het leven soms even anders. En daar kan het gebruik van vitamine C goed bij helpen, want vitamine C ondersteunt jouw huid van binnenuit dankzij alle belangrijke voedingsstoffen die het bevat.

Dit is wat vitamine C – ook wel bekend onder de naam ascorbinezuur – voor jouw huid kan doen.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is net als Vitamine E een antioxidant (toevallig werken juist deze twee vitamines perfect in teamverband). Antioxidanten zijn een verzameling voedingsstoffen die jouw lichaamscellen helpen beschermen tegen oxidatieve schade, aangericht door vrije radicalen.

Vrije radicalen komen van nature vrij tijdens onze stofwisseling, maar een teveel aan vrije radicalen wordt veroorzaakt door externe factoren als:

 • Voeding met veel suikers en verzadigde vetten
 • Overmatig eten en overgewicht
 • Roken en alcohol
 • Overmatig sporten
 • Stress
 • Toxines uit voeding, verpakkingen, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen
 • Medicatie
 • Te veel UV-straling
 • (Laaggradige) ontstekingen

 Waar vind ik vitamine C?

Een hele lijst aan factoren, maar gelukkig is vitamine C gemakkelijk verkrijgbaar. Waarschijnlijk ligt het al bij jou in de fruitschaal of in de groentela van je koelkast, want het zit onder andere in paprika (heel veel zelfs!), zwarte bessen, spruitjes, peterselie, boerenkool, kiwi en aardbei.

Waarom je ervoor moet zorgen dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt

Met de zomermaanden in aantocht kun je dus helemaal losgaan met zomerfruit in je smoothies en goedgevulde salades. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt op 75 mg vitamine C per dag. Mocht je niet voldoende uit je voeding halen, dan kan een vitamine C supplement uitkomst bieden.

Welke invloed heeft vitamine C op mijn huid?

Nu we weten wat vitamine C in ons lichaam doet, is het tijd om eens te kijken naar de daadwerkelijke uitwerking van vitamine C op ons huid. Deze vitamine speelt een rol in verschillende processen, waaronder de collageen-aanmaak en in bescherming tegen vertraagde schade door de zon.

Collageen-aanmaak

Vitamine C draagt bij aan de collageen-aanmaak. Collageen is een eiwit dat onderdeel is van de zogenaamde ‘bindweefselmatrix.’ Deze matrix zorgt voor een stevige en gladde huid en dus ook voor een huid die er langer gladder en jeugdiger uitziet.

Dagelijks zonnebrandcrème gebruiken? Jazeker! Kijk maar naar de huid van je billen

Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid collageen in ons lichaam af, daarmee helaas ook de stevigheid van onze huid. Zo ontstaan er rimpels en verliest onze huid het van de zwaartekracht. Mocht je strijd aan willen gaan, dan kan vitamine C jou hier een handje in helpen.

Jouw steuntje in de zon

Ren jij meteen naar buiten zodra de zon gaat schijnen? Groot gelijk heb je, onder invloed van zonlicht maakt ons lichaam vitamine D aan, dat weer een bijdrage levert aan de calciumopname en onze weerstand. Helaas heeft UV-straling ook een nadelige invloed op onze huid.

Het zorgt voor een versnelde afbraak van het oh-zo-fijne collageen en het stimuleert de aanmaak van vrije radicalen, die dus weer zorgen voor schade aan onze lichaamscellen. Voordat je de zon ingaat, doe je er goed aan je in te smeren met een factor hoog genoeg voor jouw huid en ondersteun je jouw huid extra door vitamine C te slikken.

Vitamine C smeren

Vitamine C in huidverzorgingsproducten is een doeltreffend ingrediënt. Niet alleen stimuleert het dus de collageen-aanmaak, met als gevolg een egalere en stevigere huid, het beperkt vertraagde UV-schade en dient als krachtig antioxidant. Vandaar dus die natural glow.

Welke natuurlijke zonnebrand past bij jouw huidtype? Doe de test!

Kleine side note: vitamine C is helaas wel een onstabiel ingrediënt in huidverzorgingsproducten dat slecht tegen licht, vocht en zuurstof kan. De vitamine C gaat dan oxideren en verliest zijn werking. Kies voor vitamine C in een donkere, luchtdichte verpakking, zodat er geen licht bij kan.

Andere vormen van vitamine C

Er bestaat ook vitamine C in de vorm van een derivaat. Aan deze vorm is een ander ingrediënt vastgeplakt voor meer stabiliteit. Deze derivaten irriteren de huid minder, maar dringen ook minder makkelijker door in de huid.

Kies je voor een product met een derivaat? Let er dan op dat de concentratie hoog genoeg is en de verpakking de inhoud goed beschermt. Voorbeelden van vitamine C derivaten zijn:

 • Sodium Ascorbyl phosphate
 • Ascorbyl Tetraisopalmitate
 • Magnesium Ascorbyl phosphate
 • Ascorbyl palmitate

Vitamine C in huidverzorging staat weleens op de ingrediëntenlijst als ‘ascorbic acid’. Deze variant is wateroplosbaar waardoor de werkzaamheid afneemt. De stof lost niet op in olie, dus ook zo kan de werkzaamheid helaas niet gegarandeerd worden. Deze variant van vitamine C kun je dus beter vermijden.

Dit gastartikel is geschreven door Vitaminstore, een moderne health specialist. Je vindt er gezonde voedingssupplementen, de beste merken sportvoeding en de zuiverste natuurcosmetica. In de Vitamine C Beautylijn van Vitaminstore is het HerbaNox patent verwerkt. De verzorgingsproducten zijn verrijkt met extracten van kakadu pruim, granaatappelbloem en shiso. Deze natuurlijke extracten leveren de vitamine C in deze producten en vormen samen het patent HerbaProtect NOX®, welke een bewezen werking heeft. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat vitamine C kan betekenen voor je huid
Sluiten