Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 1 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste tip #1: tel hoeveel verpakkingen je dagelijks open maakt

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als een heuse zero waster door het leven te gaan. Dat doen we samen met de Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak, maar het gaat er dan óók om dat alles wat je aan afval maakt, weer herbruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Dit is hét starterspakket voor de beginnende zero waster

Zero waste tip #1: tel hoeveel verpakkingen je dagelijks open maakt

Om maar even hélemaal bij het begin te beginnen, is het nu tijd om stil te staan bij hoeveel plastic je elke dag gebruikt en hoeveel verpakking je nu dagelijks openmaakt. Gemiddeld maak je als Nederland zeven verpakkingen per dag open.

Maar ga ook eens je keukenkastjes en badkamer door: hoeveel zit er in plastic potjes en tubes? Het is lastig om ineens al je plastic in huis weg te gooien (het is ook zonde om nog halfvolle producten weg te gooien), maar de realisatie van wat je nu in huis hebt en hoeveel je dagelijks openmaakt, is een belangrijke eerste stap: de bewustwording van je gebruik.

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Je volgt en deelt je ervaringen van de challenge via #plasticdieet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste tip #1: tel hoeveel verpakkingen je dagelijks open maakt
Sluiten