Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 12 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe ga jij met Dry January? 8 cruciale tips om droog de maand door te komen

Of je nu vindt dat een maand zonder alcohol onzin is of dat je juist zweert bij een maand alcoholloos leven, Dry January kan in elk geval geen kwaad voor je gezondheid. Een maand droog staan, kan een perfecte manier zijn om je lichaam te beschermen tegen de stortvloed aan alcohol die gewoonlijk je lichaam binnenkomt. Of dat makkelijk is, is natuurlijk een tweede. Daarom delen we tips om Dry January makkelijker te maken!

Iedereen heeft wel iets te zeggen over jouw maandje geheelonthouding. Het zou ongezellig zijn tijdens die werkborrel en ook tijdens dat diner en op alle verjaardagen heeft iemand er eigenlijk wel weer commentaar op. Let it go.

Probeer je niet te laten beïnvloeden door wat anderen zeggen over jouw alcoholgebruik. Het is een persoonlijke keuze, die gerespecteerd hoort te worden. Deze tips maken het je makkelijker!

Wees voorbereid

Zowel fysiek als mentaal. Mensen zullen je geheid vragen stellen over waarom je het doet. Probeer voor jezelf een korte en duidelijke uitleg te formuleren over jouw keuze. En nee ‘je bent nog even gezellig op de VrijMiBo’.

Bereid je ook fysiek voor. Weet je dat je een verjaardag hebt waar je graag naartoe wilt, maar waar sowieso gedronken wordt? Neem dan zélf lekkere drankjes mee. Denk aan: kombucha (een recept om het zelf te maken), gingerbeer, alcoholvrij bier (je hebt echt hele lekkere tegenwoordig, zelfs witbiertjes en radlers) of een rose lemonade.

Meer alcoholloze inspirate? Deze alcoholvrije drankjes zijn perfect voor als je niet drinkt

Tip: soms is het makkelijk om gewoon te doen alsof je drinkt als je toch gaat dansen of uitgaat. Een alcoholloos biertje ziet er net echt uit.

Pick your battles

Niet drinken kan soms best lastig zijn, vooral op kleine bijeenkomsten. Vooral bij een etentje of met wat vrienden in de kroeg. Op een groot feest waar veel mensen zijn, valt jouw frisdrankje of alcoholvrije biertje een stuk minder op. Wees je daarvan bewust.

Misschien heb je na de feestdagen sowieso minder zin in alle sociale evenementen en dan is het wellicht een goed idee om je ‘battles‘ wijs uit te kiezen. Waar heb de strijd wel voor over en waarvoor niet?

Geniet van je productiviteit

Geen alcohol betekent ook geen katers. Dat betekent ook, heerlijk fris wakker worden op een zaterdagochtend. Hoe heerlijk is dat? Je hebt alle energie en tijd om te doen wat je wilt.

Wil je al maanden je muur verven, maar kom je er steeds niet aan toe? Go for it! Al tijden behoefte om naar en museum te gaan maar komt het er steeds niet van? This is your time. Begin met een nieuwe hobby, lees een  boek of drink eindelijk een kopje koffie bij die buurtkroeg om te hoek. Geniet van de tijd die het alcoholloze leven je schenkt.

Vind je vast ook leuk: Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam (waarschijnlijk erger dan je denkt)

Maak het geen big deal

Iets is zo’n groot probleem als je het zelf maakt. Dat geldt ook voor jouw Dry January. Probeer het niet groter te maken dan het is en het niet aan de grote klok te hangen. Schenk casual een drankje in voor jezelf, de rest hoeft niet te weten dat het gin & tonic zonder gin is, toch?

Bewust van je gezelschap

Maak van de gelegenheid gebruik dat je eens écht aandacht kan besteden aan de mensen om je heen. In plaats van tipsy te giechelen en gesprekken te voeren die je je morgen echt niet meer gaat herinneren.

Luister naar wat je gesprekspartner vertelt nodig heeft of ontdek welke laag er onder jullie gesprek zit.

Voorkom verleiding

Van sommige situaties of mensen wéét je gewoon dat je in de verleiding gebracht gaat worden. Misschien is het slim om deze periode deze situaties te voorkomen.

Schenk meer aandacht aan je lichaam

Nu je toch al bent gestopt met je lichaam alcohol te voeden, is het misschien ook een goed moment om er wat extra liefde en aandacht aan te schenken. Kook gezond, vers en niet uit pakjes en zakjes.

Af en toe lekker snacken prima natuurlijk, maar hoe lekker is het om een écht goed voor je lichaam te zorgen? Wedden dat je meer zin hebt om goed voor jezelf te blijven zorgen als je lekker in de no alcohol en gezond eten vibe zit? Straks ga je nog een extra keer sporten ook!

Spaar je geld voor iets leuks

En last but not least: door geen alcohol te drinken, bespaar je geld. Dat betekent dat je meer geld overhoudt om andere leuke dingen te doen of wat extra kan sparen. Your pick! 

More Dry January?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe ga jij met Dry January? 8 cruciale tips om droog de maand door te komen
Sluiten