Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 20 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Zo overwin je de Blue Monday blues

Goedemorgen, welkom op de meest deprimerende dag van het jaar! Je wist het misschien nog niet, maar vandaag is het blauwe maandag. Wat is dat eigenlijk? En hoe overkom je de blue monday blues?
Om maar meteen antwoord te geven op de eerste vraag: blue monday is de eerste dag van de laatste volle week van januari. Ja, dat zou inderdaad eigenlijk volgende week zijn, maar die datum werkt voor de meeste mensen niet ‘omdat de loonbetaling dan al heeft plaatsgevonden’. En dus is het vandaag.

Hoe dan ook, op blauwe maandag zouden de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoeding voelen. De dagen zijn nog steeds donker, goede voornemens zijn mislukt en de eerstvolgende vakantie is nog lang niet in zicht. Plus: het is maandag.

Blue monday-formule

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 zelfs een blue monday-formule: ([W + (D – d)] x T^Q) : M x Na. W staat voor het weer, D voor schulden die je hebt, d voor je salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q voor hoe het met je goede voornemens gaat, M voor je motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen.

Lees ook; Blue Monday: het is een signaal voor ontspanning volgens een expert

Klinkt heel wetenschappelijk allemaal, maar in werkelijkheid is de formule helemaal niet uitgelegd. Er is dus behoorlijk wat kritiek op; veel mensen zeggen zelfs dat blue monday niet bestaat.

Toch wordt er nog steeds flink wat aandacht aan besteed. De Mental Health Foundation organiseert zelfs elk jaar op deze dag een Depressiegala. Hier vragen cabaretiers, auteurs en deskundigen aandacht voor depressie.

En ach, of blue monday nou bestaat of niet, je kunt misschien alsnog wel wat tips kan gebruiken om deze dag wat vrolijker door te komen.

Sta op tijd op

Het klinkt zo verleidelijk: ach, het is de meest deprimerende dag van het jaar, laat ik dan maar in bed blijven liggen. Maar als je op tijd je bed uit kruipt om daadwerkelijk iets te gaan doen, voel je je veel energieker (en waarschijnlijk ook nog trots op jezelf).

Denk er niet aan dat het blauwe maandag is

De law of attraction vertelt ons dat er goede dingen zullen gebeuren als we ons daar maar genoeg op focussen. Of dat nu waar is of niet, het zal je in ieder geval geen goed doen om de hele dag als een mantra te herhalen dat het blauwe maandag is en je niet vrolijk kunt zijn.

Houd een random dance party

Zet de muziek keihard aan, schuif de meubels aan de kant, pak een borstel als microfoon en ga even flink los. Luisteren naar je favoriete muziek doet iets met je hersenen waardoor je heel blij wordt, en dansen is ook gewoon een goede manier van ontspanning.

Dit vind je vast ook leuk: Grrrr. Waarom we soms zó chagrijnig kunnen zijn als we honger hebben.

Maak een (lange) wandeling

Wie wordt er nou niet blij van de buitenlucht? Het mag dan koud zijn, maar frisse lucht is een flinke oppepper en met een beetje geluk breekt zelfs de zon nog even door. Bovendien krijg je door zo’n wandeling voldoende beweging, wat zorgt voor het vrijkomen van het gelukshormoon endorfine in je lichaam.

Hoogtijd voor een wandeling: Brrr. Het is misschien koud buiten, maar dit is de reden om tóch te gaan wandelen in de kou

Lach naar iedereen die je ziet

Endorfine komt niet alleen vrij als je sport, maar ook bijvoorbeeld als je lacht (en seks hebt). Glimlach daarom naar iedereen die het nodig heeft vandaag. Word jij zelf blij van, en zij natuurlijk ook. Als er vandaag geen zon komt, moet jij maar het zonnetje in huis (of op kantoor) zijn.

Doe een mini-social mediadetox

Nope, vandaag even geen rondje Instagram voor het slapen gaan. Social media mogen dan een vorm van sociaal contact zijn voor jou, uiteindelijk zal het je eerder jaloers dan vrolijk maken. Zeker op maandag zie je nog allemaal blije weekendfoto’s voorbij komen waar je jezelf het liefst in zou willen transporteren.

Doe een beetje sociaal

In plaats daarvan kun je beter wat quality time doorbrengen met je échte vrienden en familie. Hang een uur aan de telefoon om je moeder bij te kletsen over de gebeurtenissen in je leven of fiets naar een vriendin voor een spontaan filmavondje. Kan allemaal (en is hartstikke gezellig).

Verwen jezelf

Thee, chocola, dekentje, boek. Wij zeggen: niets meer aan doen.

Er komt ook weer een morgen

Verloopt je maandag toch niet helemaal zoals je zou willen? Bedenk dan gewoon dat het morgen alweer dinsdag is. En daarna woensdag. En dat is al bijna weekend.

Try to enjoy the day!

Tips tegen winterblues?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo overwin je de Blue Monday blues
Sluiten