Margje Hoogland
Margje Hoogland Welzijn 31 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Healthy skin: alles wat je moet weten over de verschillende types collageen

Een stralende jonge huid voor de rest voor ons leven, daar tekenen we stiekem allemaal voor. Natuurlijk is er helemaal niks mis mee met ouder worden, het is juist iets om ontzettend dankbaar voor te zijn. Toch is er niks mis mee om bij het verzorgen van je huid en lichaam ook rekening te houden met collageen. Dit zorgt namelijk niet alleen voor een soepele huid, maar ook voor gezonde botten, spieren en gewrichten. Daar zijn wel verschillende collageen types verantwoordelijk voor.

In totaal zijn er zo’n 28 soorten collageen, maar type I, II en III zijn het belangrijkste voor je lichaam en komen het meeste voor.

Wat is collageen?

Misschien denk je bij collageen vooral aan dat goedje in je lijf dat zorgt voor een stevige huid. Maar collageen is veel meer dan dat. Het is het meest voorkomende eiwit in je lijf en vormt zelf een derde van alle eiwitten in ons lichaam.

Het is in je hele lichaam aanwezig. Dat is nodig want het helpt de vorm van weefsels en organen te behouden. Ook is het aanwezig in je spieren, botten, pezen, bloedvaten en het spijsverteringsstelsel. En ja, het ondersteunt ook de structuur en elasticiteit van de huid.

Healthy skin: 7 tips die je écht helpen je huid te hydrateren

Verschillende collageen types

Wel zijn er verschillende collageen types. Laten we eens kijken wat die 3 belangrijkste collageen voor je lichaam doen.

Type I: goed je huid, haar en botten

Collageen type I komt het meest voor in het lichaam en geeft structuur aan je huid, pezen, botten, gewrichten en ander bindweefsel. Het is een van de typen collageen die verantwoordelijk is voor het soepel en jong houden van je huid.

Na verloop van tijd neemt de collageen productie af. Dit is een natuurlijk proces: vanaf je 25e verlies je ongeveer 1 procent collageen per jaar. Na je 50e wordt collageen vaak zelfs helemaal niet meer aangemaakt. Dit proces wordt nog eens versneld door factoren zoals blootstelling aan de zon of toxines.

Zoals je misschien wel begrijpt zal dit leiden tot fijne lijntjes of rimpels. Wil je daar wat aan doen? Onderaan het artikel delen we tips hoe je op een natuurlijke manier je collageen aanmaak stimuleert. Een supplement kan ook helpen. Een crème met collageen smeren heeft daarentegen geen enkel effect op de aanmaak van collageen.

Type II: goed voor de gezondheid van de gewrichten

Het kraakbeen in de ribben, neus, strottenhoofd en luchtpijp blijft soepel dankzij collageen type II. Ook in het kraakbeen in je gewrichten wordt het aangetroffen. Op MindBodyGreen lezen we dat dit type collageen dan weer geen verband houdt met de stevigheid van de huid.

Lees ook: Een gezonde stralende huid behouden? 8 tips voor een blijvend jonge huid

Wil je dus vooral goed voor je gewrichten zorgen of heb je last van een gewrichtsaandoening? Dan kan collageen type II je helpen. Het gaat aandoeningen zoals artrose niet tegen, maar het kan wel zorgen voor minder stijfheid.

Type III: met name goed voor de huid

Collageen type III is ook goed voor de bloedvaten en gewrichten, maar toch is de voornaamste functie het soepel houden van de huid. Er is nooit echt onderzoek gedaan naar alleen dit type collageen, maar een algemeen onderzoek liet wel zien dat vooral het collageen gehalte van type III in de huid over de jaren afneemt.

Een gezonde stralende huid behouden? 8 tips voor een blijvend jonge huid

Type I nam ook af, maar in mindere mate. Dat kan impliceren dat vooral type III een belangrijk onderdeel is in het soepel houden van je huid. Dit komt ook omdat collageen type III erg belangrijk is voor fibroblasten. Dit zijn organismen die je huid stevig te houden en ze spelen grote rol bij wondgenezing, de aanmaak van elastine vezels en andere vezels voor de huid die je huid stevig en rekbaar houden.

Zijn collageen supplementen vegan?

Wil je lichaam graag ondersteunen in de aanmaak en het behoud van collageen? Let dan even op als je vegetarisch of vegan bent. Er bestaan namelijk geen plantaardige collageen supplementen. Collageen is altijd dierlijk en kan ook alleen gemaakt worden van dierlijke producten. Planten maken namelijk geen collageen aan.

10 x vegan & cruelty free huidverzorging voor je gezicht

Sommige supplementen beweren wel plantaardig te zijn, maar deze supplementen bevatten eigenlijk een mengsel van eiwit en aminozuur. De echte collageen ontbreekt en het helpt je lichaam dus niet om meer collageen aan te maken.

Natuurlijke bronnen van collageen

Maar gelukkig kun je ook op een natuurlijke en plantaardige manier de collageen types – en dus je lichaam – zo goed mogelijk ondersteunen.

1. Hydrateren

Hydrateren is natuurlijk sowieso goed voor je lichaam, aangezien dat voor 70 procent uit vocht bestaat. Ook voor de aanmaak van collageen is het goed. Dat gedijt namelijk goed in een vochtrijke omgeving.

2. Gezond eten

Collageen heeft vitamine C nodig om aangemaakt te worden. Eet daarom veel bladgroenten, citrusvruchten en kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool). Die bevatten een hoog vitamine C gehalte. Vermijd daarnaast suiker zoveel mogelijk.

Voeding voor een gezonde huid – dit wil je op jouw bord hebben liggen

3. Natuurlijke huidverzorgingsproducten

Natuurlijk huidverzorgingsproducten bevatten geen rotzooi die je liever niet op het grootste orgaan van je lichaam smeer. Wel helpen ze de huidbarrière te herstellen en het vasthouden van vocht te verbeteren.

Onder andere rozenbottel-olie – voor je gezicht – en shea butter – voor je lijf – zijn geschikt. Rozenbottel-olie is rijk aan vitamine A en C. Ook is aangetoond dat het de aanmaak van MMP-1 remt. Dit is een enzym dat collageen in het lichaam afbreekt.

4. Gezichtsmassage

Gebruik naast de natuurlijke verzorgingsproducten ook dagelijkse een jade roller of gezichtsmassage tool. Gezichtsmassages stimuleren de bloedcirculatie en dat bevordert de aanmaak van collageen.

5. Bescherm jezelf tegen de zon

Last but not least: gebruik altijd zonnebrandcrème, ook in de winter. Zon is slecht voor je huid en kan de afbraak van collageen versnellen. Door je huid goed te beschermen ga je dat tegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️