Margje Hoogland
Margje Hoogland Verzorging 16 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Healthy skin: 7 tips die je écht helpen je huid te hydrateren

Je huid hydrateren is belangrijk voor een healthy glowing skin. Dit geldt niet alleen als je van nature een droge en gevoelige huid hebt. Ook als je nooit problemen hebt met je huid is het belangrijk. Door je huid het hele jaar goed te hydrateren voorkom je ook nog eens een droge winterhuid

Vocht is super belangrijk voor onze gezondheid. Het helpt voedingsstoffen in de darm opnemen, het transporteert voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en het regelt de lichaamstemperatuur. Maar dat is niet alles.

Alles over het hydrateren van je huid

Het hydrateren van je huid betekent dat je je huidcellen van water voorziet. Voor een deel doet je lichaam dit zelf, maar het is fijn om een handje te helpen. Nodig ook, meer dan 50 procent van de volwassenen geeft namelijk aan een droge huid te hebben.

Door je huidcellen van water te voorzien, blijven ze gezond en zorgen ze voor een gezonde huidbarrière. Dit is een soort afsluiting die de buitenste lagen van je huid bij elkaar houdt. Als deze gezond is, voelt je huid zacht aan en is je huid beschermt tegen invloeden van buitenaf – lage luchtvochtigheid, kou, hitte, zon en wind.

Lees ook: Wat vitamine C kan betekenen voor je huid

Is de huidbarrière beschadigt, dan kan de huid er dof uitzien en droog aanvoelen én ben je minder goed beschermt. Ook verliest de huid dan essentiële stoffen die nodig zijn om de huidcellen intact te houden. Daardoor verlies je extra vocht en droogt je huid nog meer uit. Je huid goed hydrateren is dus belangrijk om je lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

De belangrijkste stappen voor een gehydrateerde huid

Als je al goed voor je huid zorgt, spreken ze waarschijnlijk voor zich, maar als het om een gezonde huid gaat, kan het nooit kwaad ze weer even te herhalen.

1. Gebruik een zachte reiniger

Een gehydrateerd huid begint met het reiniging van je huid. Op een schoon canvas kunnen hydraterende producten beter hun werk doen. Je kunt hiervoor – wat je huidtype ook is – het beste uit de buurt blijven van cleansers met sulfaten en agressieve scrubs. Laat je voor een goede cleanser bijvoorbeeld informeren door het team van Nourished. Hun producten zijn allemaal natuurlijk en lief voor je huid.

2. Voeg een extra laagje toe

Als je ’s ochtends weinig tijd hebt, kom je met een face wash en goede moisturizer een heel eind. Maar een lichtgewicht en hydraterende tussenlaagje, kan wonderen doen voor je huid. Kies voor een hydraterende toner of een fijn serum. Die laatste hebben meestal kleinere moleculen, waardoor de ingrediënten dieper in de huid kunnen doordringen. Let bij serums op het ingrediënt hyaluronzuur. Dit houdt vocht in je huid vast.

3. Gebruik een crème of olie

Crèmes en oliën kunnen de lipiden in je huidcellen versterken. Lipiden zijn vetachtige substanties die verschillende functies in de celwanden verzorgen en ondersteunen. Het beste kun je kiezen voor natuurlijke producten met zachte ingrediënten als aloë vera, shea boter of kokosolie. Of kies voor jojoba olie of argan olie. Die hebben verzachtende eigenschappen.

Lees ook: Tea tree olie: wat het wel én niet kan betekenen voor je huid

Let er wel op dat je de olie niet smeert op een droge huid. Olie houdt namelijk vocht vast in je huid, maar als er geen vocht is om vast te houden, kan je huid juist uitdrogen.

4. Exfolieer bewust

Exfoliëren helpt overtollige dode huidcellen van je huid te verwijderen. Daardoor ziet je huid er jonger uit en kunnen producten beter in je huid worden opgenomen. Maar onthoud ‘less is more’. Doe het net vaak genoeg om celvernieuwing te stimuleren, maar scrub niet al je huid weg.

Hoe vaak je kunt exfoliëren is afhankelijk van je huidtype. Voor een vette of acne-gevoelige huid is 2 tot 3 keer per week genoeg. Heb je een droge huid? Dan is 1 keer in de week meer dan voldoende.

5. Vergeet de rest van je lichaam niet

Niet alleen je gezichtshuid moet je hydrateren, ook de rest van je lichaam heeft dit nodig. Breng een keer per dag een verzorgende en natuurlijke crème of olie aan, het liefst direct na het douchen. Je huid neemt de crème dan goed op en je brengt een bescherm laagje aan die er voor zorgt dat vocht niet uit de huid kan ontsnappen.

6. Drink veel water

Een gezonde en gehydrateerde huid komt ook van binnen uit. Als je dagelijks minstens 2 liter water drinkt, wordt dit ook opgenomen in je huidcellen en blijft je huid gezond en gehydrateerd.

Lees ook: 10 x vegan & cruelty free huidverzorging voor je gezicht

Koffie telt trouwens niet. De cafeïne in koffie werkt namelijk vochtafdrijvend en dat wil je juist voorkomen.

7. Eet gezonde vetten, aminozuren en antioxidanten

Deze zou bijna bovenaan in het rijtje moeten staan, een gezonde huid begint namelijk bij gezonde voeding. Welke voeding dan belangrijk is? Gezonde vetten, eiwitten en een grote verscheidenheid aan fruit en groenten will do wonders. Hier vind je een compleet overzicht van voeding voor een gezonde huid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️