Nourished
Nourished Welzijn 3 nov 2021
Leestijd: 5 minuten

Bescherm jezelf tegen een doffe, droge en schilferige winterhuid

Een droge, doffe, schilferige huid en gesprongen lippen: het kunnen allemaal tekenen zijn van vochtverlies en ervaren we vaak wanneer we langzaam het winterseizoen in gaan. Het is de tijd dat de elementen ons uittesten. Het goede nieuws is dat het makkelijk kan zijn om een zachte, gehydrateerde en stralende huid te behouden.

De huid-experts van het clean beauty platform Nourished delen vandaag op Bedrock tips om jezelf te beschermen tegen een droge winterhuid.

Winterhuid

Onze huid wordt sterk beïnvloed door de elementen en in de winter, wanneer onze huid wordt blootgesteld aan elementen zoals koude wind, temperatuur daling, de verwarming en lage luchtvochtigheid, kan dit het vochtgehalte van de huid verstoren, wat resulteert in wat wij noemen een: winterhuid.

Wanneer dit gebeurt, kan de huid er droog, schilferig, dof en vlekkerig uitzien. Daarnaast kan het ook uitgedroogd, ‘dorstig’, strak en ruw aanvoelen.

Een droge winterhuid? Gebruik deze natuurlijke badproducten

Hydratatie verlies en uitdroging van de huid

De koele, droge lucht en wind van de wintermaanden trekt langzaam vocht uit onze warme huid, wat leidt tot waterverlies en uitdroging. Helaas (of gelukkig!) brengen we het grootste deel van onze tijd gedurende de wintermaanden binnenshuis door bij de verwarming, wat het effect van de koude winterlucht en wind versterkt, waardoor onze huid nog meer vocht verliest en er minder goed gehydrateerd uitziet.

Glimhuidje? Zo kom je van die vette laag af (op een natuurlijke manier)

Winterfavorieten zoals warme douches en lekker lang in bad liggen, verergeren dit nog eens door natuurlijke oliën uit de huid te trekken, waardoor een strakke, schilferige en droge huid ontstaat. Deze uitdrogingscyclus in de winter leidt vaak niet alleen tot een droge huid, maar kan ook eindigen in een ontstoken en geïrriteerde huid en verergerde dermatitis, eczeem en psoriasissymptomen.

Het goede nieuws voor iedereen die in een koeler klimaat leeft, is dat er een aantal eenvoudige levensstijl veranderingen zijn die samen met de juiste huidverzorging het verschil kunnen maken. 

Je kunt wél het hele jaar door een gehydrateerde, gezonde en soepele huid hebben. Jezelf beschermen tegen een doffe, droge winterhuid is een eenvoudig proces wat bestaat uit twee stappen: 

 • Zorg ervoor dat je je huid hydrateert en moisturized, 
 • Breng een aantal eenvoudige leefstijlveranderingen aan om vocht- & hydratatieverlies te verminderen en jezelf te beschermen tegen de elementen. 

Vul hydratatie en vochtlevels aan

Deze stap staat volledig in het teken van het gebruik van producten die het verlies van vocht en moisture teniet doen. Water- en vochtverlies dat leidt tot een winterhuid is vaak een langzaam en langdurig proces dat vele winters in de maak kan zijn voordat je de tekenen van een droge, doffe en schilferige huid echt opmerkt.

Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen met een vochtinbrengende ofwel moisturising routine en niet alleen voor die winterse dagen, maar het hele jaar door. 

Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke huidproducten, experts leggen uit

Het kiezen van de juiste producten om je huid te hydrateren is de sleutel bij het behandelen en tegengaan van een winterhuid. Dikkere vochtinbrengende crèmes/ moisturisers, boters, balsems en serums hebben de voorkeur boven lotions.

De meeste lotions hebben een hoog watergehalte dat een paradoxaal, uitdrogend effect op de huid kan hebben en de symptomen van een winterhuid kunnen verergeren. 

Enkele aanbevelingen van Nourished: 

 • Biologi Save My Skin Winter Bundle  – deze heerlijke set bevat een 100% plantaardig serum voor het gezicht + lichaam en een serum voor je lippen. Daarnaast bevat deze set een 100% pure biologische rozenbottel ofwel rosehip olie om over de serums heen aan te brengen voor extra hydratatie en bescherming van de huid.
 • Sans [Ceuticals] –  Barrier Restore Body + Hand Butter  – met 5% actieve niacinamide is de Body + Hand Butter de gouden standaard als het gaat om de behandeling van jouw winterhuid. Ook een perfecte crème voor iedereen die last heeft van dermatitis, eczeem en psoriasis achtige klachten.
 • Ere Perez – SOS Papaya Marmalade – dit is één van die producten die je altijd bij de hand wilt hebben in je badkamerkastje. Geschikt voor iedereen, van baby’s tot ouders en opa’s en oma’s.  Verrijkt met vochtinbrengende ingrediënten zoals gefermenteerde papaya, chia, kokos en hennep.
 • Bondi Wash – Night Balm – Een dikke en voedende balsem geformuleerd met een mix van natuurlijke oliën en extracten om de huid intens te hydrateren. Dit is je overnight masker voor een stralende huid in de ochtend.
 • {SIMPLE as that} – Moisturiser  – Shea boter, kokos olie en jojoba olie zijn de drie ingrediënten waaruit deze rijke en diep voedende moisturizer bestaat. Een Nourished klassieker.

Dagelijkse veranderingen in je levensstijl 

De volgende veranderingen lijken misschien klein, maar als het gaat om het verlies van hydratatie van de huid, kunnen ze het verschil maken. Zoals bij elke verandering in je levensstijl, is consistentie de sleutel tot succes.

Meer manieren om je huid te beschermen tegen een winterhuid: 

 • Vermijd het aanbrengen van cortisone- of steroïde crèmes op je huid, omdat deze de huidbarrière kunnen beschadigen, wat kan leiden tot nog meer vochtverlies.
 • Houd de verwarming zo laag mogelijk, draag laagjes!
 • Gebruik een luchtbevochtiger in huis en op kantoor, dit kan een enorm verschil maken.
 • Vermijd te vaak douchen en gebruik waar mogelijk lauw water. Ga ‘s avonds in bad in plaats van ‘s ochtends en hydrateer daarna altijd met een geschikte vochtinbrengende crème, boter, balsem of serum.
 • Zorg ervoor dat je natuurlijke producten gebruikt zonder agressieve chemicaliën of alcoholen die de huid verder van water kunnen ontdoen en uitdrogen.
 • Exfolieer 1 tot 3 keer per week om dode huidcellen te verwijderen en de actieve ingrediënten van je vochtinbrengende crème beter te laten doordringen.
 • Beperk cafeïne zo veel mogelijk.
 • Drink veel water en eet vochtrijk voedsel, denk aan groenten en fruit.
 • Gebruik een gezichtstoner of facial mist gedurende de dag om je huid extra te hydrateren. Bewaar in de koelkast voor een verkoelend effect.

Volg deze eenvoudige stappen en geniet deze winter van je beste huid tot nu toe! Laat de winter maar komen. 

Dit gastartikel is geschreven door Erin & Floor van Nourished.nl Het originele online huis voor clean beauty & natural living in Nederland. Heb je vragen? Stuur ze dan gerust een DM via Instagram @nourished_eu of email Erin & Floor via [email protected]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️