Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 3 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze fijne yoga pose is een goede hip opener én geeft je meer balans

Yoga is een van onze favoriete manieren om op een ontspannende manier actief bezig te zijn. Ben jij op zoek naar een manier om wat meer balans te krijgen, en kamp je tegelijk met een stijf lichaam door het vele (thuis)werken achter je bureau? Dan is de tree pose de perfecte yoga pose voor jouw.

We vertellen je precies hoe je deze pose uitvoert én wat je kunt doen als balans niet jouw sterkste punt is.

Fijne oefening: de tree pose

We kennen de tree pose in het Nederlands ook wel als de boomhouding, maar ook de namen Vrksasana en Vrikshasana worden voor deze yoga positie gebruikt. Deze pose is een van de bekendste yoga poses en je zult ‘m dan ook met veel klasjes uitvoeren.

De tree pose is namelijk een goede combinatie van alles waar yoga om draait: balans, flexibiliteit, kracht en concentratie. Deze pose helpt niet alleen bij het trainen van je balans, maar zorgt ook voor een betere focus en concentratie. Een fijne oefening wanneer je even uit die work flow bent dus.

Naast dat deze pose goed is voor je mind, zet je er ook veel spieren mee aan het werk. Als je last hebt van stijve heupen, kan de tree pose ervoor zorgen dat dat gebied wat losser aanvoelt.

Mensen met een kantoorbaan die veel zitten krijgen vaak last van stijve heupen, door dat vele zitten natuurlijk. Doe jezelf dus een plezier, en las elke dag even een yoga-break in. Dat is niet alleen goed voor je concentratie, maar ook voor je lichaam.

Yoga-oefeningen voor als je veel achter je bureau (of keukentafel) zit

Zo voer je de tree pose uit

  1. Je begint de tree pose vanuit een staande positie met beide benen stevig op de grond.
  2. Buig je rechterknie, en breng je rechtervoet naar je linkerenkel, het onderste gedeelte van je been of de binnenkant van je dijbeen. Kijk hierbij naar wat voor jou het beste voelt, en wat je even vol kunt houden.
  3. Sta je stabiel? Strek dan je armen omhoog, of breng je handen richting je hart wanneer je nog moeite hebt met het vinden van je balans.
  4. Houd de gekozen positie 30-60 seconden vast.
  5. Herhaal vervolgens met de andere kant.

Liever zien hoe je deze yoga pose uitvoert? De onderstaande video legt het heel goed uit.

Een perfecte yoga sequence voor de donkere dagen

Wanneer je evenwicht niet jouw sterkste punt is

Blijf je moeite houden met het vinden van je balans? Dan is het juist goed om deze oefening te doen, zodat je jouw evenwicht wat kunt trainen. De onderstaande tips kunnen je misschien nog een handje helpen.

  • Zorg ervoor dat je de knie van jouw staande been niet op slot zet. Dit zorgt voor een disbalans en is niet goed voor je knie. Houd je knieën altijd licht gebogen.
  • Is jouw evenwicht niet jouw sterkste punt? Zoek een focuspunt van iets dat voor je ligt, en blijf hier de hele tijd naar kijken.
  • Zorg ervoor dat je jouw stuitje naar binnen blijft draaien, zodat er geen holle rug ontstaat.
  • Span je buikspieren aan, en laat jouw core actief meewerken.
  • Gaat deze oefening jouw juist te makkelijk af, en kan je wel wat meer uitdaging gebruiken? Zwaai dan rustig met jouw armen, als takken van een boom waar de wind doorheen waait.

Veel succes met het uitvoeren van de tree pose!

7 yogaposes om je balans en stabiliteit te oefenen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️