Redactie
Redactie Reizen 3 nov 2021
Leestijd: 5 minuten

Waarom alleen reizen ervoor zorgt dat je in je eigen kracht gaat staan

Je bent er over uit,  je wil meer van de wereld zien, contacten met locals en hiken in adembenemende natuurgebieden. Maar helaas, je beste vrienden denken hier niet hetzelfde over en je kunt niemand strikken voor het grote avontuur. Misschien voelt het dan als een grote stap om alleen op reis te gaan, maar hoe gaaf is het dat jij vanaf scratch mag bepalen hoe jouw trip eruit gaat zien?

Een citytrip, backpack trip of een zonvakantie, alles kan en mag want je hoeft alleen maar rekening te houden met wat goed voor jou voelt.  Die droomreis hoef je niet uit te stellen, omdat je geen reisbuddy kunt vinden, want het is tijd om je blik te verruimen en het avontuur met jezelf aan te gaan. Echt no biggie, want je kunt dit ook alleen.

In 2017 ging ruim 8 procent van de Nederlanders alleen op vakantie, dat zijn zo’n 1,4 miljoen mensen jou al voor gingen. Als steuntje in de rug delen wij 5 redenen waarom alleen reizen ervoor zorgt dat jij in je eigen kracht gaat staan.

1. Je kiest zelf de bestemming

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het heerlijk is om zelf de bestemming te kunnen kiezen. Je hebt echt het heft in eigen handen.  Zo heb ik enige tijd alleen in Los Angeles rondgestruind, Malaga leren kennen en ook Florence kon deze zomer niet op mijn lijstje ontbreken.

Reizen maakt je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld, bewijst dit onderzoek

Doordat je zelf de keuze maakt voor een bestemming weet je dat je helemaal achter je keuze staat. De ene stad heeft heel veel dingen die je wil zien, terwijl de andere stad perfect is om gewoon heerlijk in te verdwalen. Je kan helemaal zelf bepalen welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken en welke je juist absoluut niet wilt bezoeken. Zonder discussie, we love it!

De vrijheid van het kiezen van je bestemming aansluitend op jouw behoefte is een genot van het alleen reizen.

2. Je leert te vertrouwen op je eigen eigen intuïtie

Een onderbuikgevoel ken je misschien wel, maar kan je niet altijd helemaal plaatsen. In het dagelijks leven laat je dit gevoel dan misschien ook gaan. Tijdens het alleen reizen merk je al gauw dat je op je intuïtie moet kunnen vertrouwen, je bent alerter omdat je weet dat jij het bent die voor jou moet zorgen.

Je intuïtie is een alarmbel die je probeert te waarschuwen voor gevaar. Ik voelde mij bijvoorbeeld een stuk veiliger in Malaga ‘s avonds laat op straat dan dat ik dat deed in Los Angeles. Daar ging ik dan ook altijd voor het donker terug naar mijn hotel.

Always trust your gut. Ook zul je vaak aangeven met welke mensen je een fijne connectie voelt en dat je deze connectie bij sommige mensen niet zo voelt.

3. Je wordt je eigen beste vriend (en maakt nieuwe vrienden)

Alleen reizen kan de key zijn tot zelfliefde. Je leert hierdoor dat jij uiteindelijk altijd op jezelf aangewezen bent en zelf het beste kunt aanvoelen wat je nodig hebt. Ik zelf besloot om alleen te gaan reizen, omdat mijn vrienden niet de drang hebben zoals ik om de wereld te ontdekken, maar ook op een hele andere manier op reis te gaan.

Iedere keer is het weer onwijs spannend, maar het gevoel van anonimiteit en vrijheid is voor mij onbeschrijfelijk. Als mensen aan mij vragen of ik het niet heel spannend vind, dan zeg ik altijd nee het voelt als een soort vlinders in mijn buik en enthousiasme voor het onbekende avontuur dat voor mij ligt.

Voor de reizigers: de solo reizen die je ooit gemaakt wil hebben (ook gewoon dichtbij huis)

En naast dat je je eigen beste vriend wordt, leer je ook heel veel mensen kennen die net als jou op zoek zijn naar connecties tijdens hun solo reizen. Dit schept een band en je kan dan zoveel van elkaar leren.

4. Het doorvoelen van alle emoties

Eenzaamheid, verbondenheid en misschien wel verliefdheid, tijdens je reis kan je het allemaal mee maken. Je zal niet altijd het gevoel met iemand kunnen delen. Zo leer je er echt helemaal voor jezelf zijn. Het gevoel van eenzaamheid kan je soms even doormaken, maar de volgende dag leer je weer nieuwe mensen kennen, waardoor ook dit gevoel vervaagd. Je leert hier onwijs veel van

5. Je kan helemaal authentiek jezelf zijn

Doordat niemand jou kent, je verleden, je werk en je heden is het zoveel makkelijker om helemaal authentiek jezelf zijn. Jij kiest dag na dag wat voor jou goed voelt en niet wat de maatschappij of de mensen die jou al heel lang kennen van je verwachten. Dat kan een fijn en bevrijdend gevoel geven.

Je kan intunen op wat belangrijk voor jou is en hier bewuste keuzes in maken. Thuis wordt je vaak geleid door de dagelijkse sleur en de verwachtingen. Tijdens alleen reizen kan je gewoon ‘zijn’. Dit zorgt ervoor dat je in heel veel leuke situaties terecht komt die in je geplande dagelijkse leven niet zo snel voor zullen komen.

9 x de beste selfhelp-adviezen die je ooit zult krijgen

Echt ik weet het zeker, je zal de mooiste dingen meemaken en de leukste vrienden ontmoeten, waar je op een vakantie met een reispartner alleen van kan dromen. Voor je het weet heb je de travel bug te pakken en kun je niet meer stoppen met het plannen van je solo travels. Start planning that trip!

Dit gastartikel is geschreven door Laura Luijk. Laura is een creatieve avonturier met een grote passie voor schrijven, zelfontwikkeling, trendonderzoek, goede boeken, lekkere koffie en (solo) reizen. Ze is op haar gelukkigst als ze kan reizen, omdat elke ervaring uniek is en er blijvende herinneringen worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️