Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 11 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

9 x de beste selfhelp-adviezen die je ooit zult krijgen

Stiekem weten we het allemaal allang. Het is ook erg logisch: houd van jezelf, voordat je van een ander kunt houden. Vertrouw op je intuïtie, en luister naar je onderbuikgevoel. Maar soms is het goed om de punten nog eens langs te lopen als kleine reminder aan jezelf. Op momenten dat je je misschien niet zo gelukkig voelt, of even met jezelf in de knoop zit.

1. Jezelf zijn

Dus. Je ziet het vaak op tegeltjes of plaatjes op Instagram, maar de quote ‘Be yourself, because everybody else is taken,’ is er wel eentje om serieus te nemen. Het is namelijk makkelijker en leuker om een eersteklas versie van jezelf te zijn, in plaats van een derdeklas versie van een ander, toch?

2. Neem jezelf niet te serieus

Als je weer loopt te schelden op de auto die je afsneed op de weg, of helemaal in de stress schiet door een domme opmerking die je hebt gemaakt, sta hier dan even bij stil. En vooral: neem jezelf niet zo serieus. Probeer je in te beelden hoe een buitenstaander jou in je auto ziet zitten. Gillend, tierend, roodgloeiend. Je zou denken dat je midden in een hartaanval zat… maar waar gáát het nou allemaal om? Ontspan, en lach wat vaker om jezelf.

Lees ook: Simpele self-care oefeningen waar je vandaag nog mee kunt beginnen

3. Nu is het enige moment dat je hebt

Cliché, maar oh zo waar. Veel te veel mensen leven niet in het nu en zijn alleen maar bezig met ‘morgen.’ Sta wat vaker stil, observeer en geniet.

4. Als iets fout gaat, komt het wel weer goed

Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat de aarde van onder je voeten verdwijnt als iets misgaat. Als je vlam opeens geen interesse meer in je heeft, of als je je baan kwijtraakt. Maar deze pijn, dit verdriet of dit gevoel van falen zal weer overgaan. Zoals ze het zo mooi in het Engels zeggen: ‘This too shall pass.’

5. Nothing to prove

Soms lijkt het alsof we denken dat we onze plek op deze aarde moeten verdienen, alsof het een computerspelletje is en we verschillende levels moeten winnen. Dat je dan pas wat waard bent: als je die goede baan hebt, die leuke vriend of vriendin of die mooie Instagram-feed. Maar voor wie doe je dit? Wanneer is goed, goed genoeg? Je hoeft je niet te bewijzen aan anderen. Je bent namelijk goed genoeg zoals je bent.

Ook interessant: Zo zorg je ervoor dat je tevreden bent over jezelf (more self love!)

6. Je hebt nergens controle over

Het is natuurlijk mooi om dromen en doelen na te streven. Maar uiteindelijk heb je vrij weinig controle over hoe dingen lopen. ‘Tuurlijk, je kunt hard studeren zodat je die goede baan krijgt, je kunt je vriendschappen goed onderhouden door vaak berichtjes te sturen en je kunt een lieve zus, vader, broer of moeder zijn. Maar, uiteindelijk overkomen sommige dingen je. Je lief verlaat je, een ouder wordt ziek of een vriendschap verwatert. Op het moment dat je het idee dat je controle over je leven hebt een beetje loslaat, zal je een stuk meer ontspannen de dag doorkomen.

Daar bovenop komt dat je al helemaal niet kunt bepalen hoe een ander zich gedraagt. Mensen doen uiteindelijk wat zij willen doen, en het heeft totaal geen zin om hier al te veel energie in te steken. Live and let live.

7. Je doet het helemaal prima

Hoe je het ook wendt of keert, dit is jouw leven, geen dress rehearsal. Probeer te ontspannen en vooral te genieten de rit. Het is zo zonde om constant te denken dat je het niet goed genoeg doet, of dat er nog een schepje bovenop moet om écht gelukkig te worden. Vier je kleine successen en probeer te lachen om de fouten die je maakt. Daar word je alleen maar wijzer van. Hup, opstaan, en door. You’re fine.

Must read: Waarom zelfliefde een onderschatte term is (en hoe je elke dag weer jezelf gelukkig maakt)

8. Iedereen doet maar wat

Laat je nooit vertellen dat je het niet goed doet, of doet zoals het ‘hoort.’ Want de waarheid is dat we allemaal maar wat doen. Ja, ook jouw manager, of mensen die de 30, 40 of 50 zijn gepasseerd. Het leven is één grote puzzel en niemand heeft het laatste puzzelstukje.

9. Kies altijd voor liefde

Klinkt misschien een beetje zoetsappig, maar probeer iedereen met liefde te benaderen. Als iemand gefrustreerd is, heeft dat een reden. Je kunt diegene irritant vinden, maar probeer met een glimlach deze persoon te benaderen. Het werkt echt met de kleinste dingen, zoals niet boos worden op iemand die net onhandig voor je neus van zijn fiets afstapt. Lach erom. Diegene heeft dat echt niet expres gedaan, om jou dwars te zitten.

Meer lezen over het creëren van meer zelfliefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️